Ti nejnebezpečnější jsou na vrcholku a prosadili se ve volbách- jako nacisté a komunisté, říká Tomáš Halík. Občanská společnost ale prý smyje jejich hanbu

22.12.2018 16:51

Katolický kněz a teolog Tomáš Halík zhodnotil v rozhovoru pro Lidové noviny, co české společnosti přinesl uplynulý rok, a zároveň poodhalil, co nás podle něj čeká v budoucnu.

Ti nejnebezpečnější jsou na vrcholku a prosadili se ve volbách- jako nacisté a komunisté, říká Tomáš Halík. Občanská společnost ale prý smyje jejich hanbu
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Rok 2018 se nesl v duchu stého výročí vzniku Československa, a hlavně na to Halík poukazuje. „Připomněli jsme si, že sté výročí vzniku Československa je zavazující dědictví. Snad jsme si uvědomili, že hlavní zárukou nesamozřejmostí, z nichž se dosud můžeme těšit, jako je bezpečnost, prosperita, demokracie a ­právní řád, je dnes zakotvení naší země v EU a NATO,“ doufá Halík.

Zároveň také poukazuje, že nesmíme spoléhat jen na to, že nás tyto struktury ochrání před nebezpečím z vlastních řad, před těmi, kdo chtějí obrátit kormidlo směrem k „Divokému východu“ a diskreditovat naši věrohodnost v očích spojenců.

Neskrýval ani obavy o vývoj demokrace nejen u nás. Podobně jako v době nástupu nacismu, tak dnes, v době celosvětového nástupu populismu, stále ještě prý demagogové zprava i zleva nedokázali u nás úplně zničit demokratický systém, svobodu slova a právní stát. „Je znepokojující, že ti, kdo představují nejnebezpečnější hrozbu pro náš stát, sedí na samém jeho vrcholku a dostali se tam cestou demokratických voleb – jako kdysi nacisté v Německu, fašisté v Itálii a komunisté u nás,“ dodává.

Tento rok podle Halíka ukázal chování dvou nejvyšších ústavních činitelů tak jasně, že ti, kdo je budou i nadále podporovat, nemají výmluvu, stejně jako neměli výmluvu komunisté po roce 1968. „Rostoucí vůle nemalé části občanské společnosti smýt hanbu, kterou ti dva a jejich okolí naší zemi dělají, naznačuje, že ti, kdo spoléhají na občanskou lhostejnost, se nakonec přepočítají,“ je přesvědčen katolický kněz.

„Možná, že už v příštím roce může porážka populistů ve středovýchodní Evropě, k níž musí jednou dojít, začít, a to – podobně jako kdysi porážka komunismu – od Polska,“ uzavírá Halík.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…