Ti nejpravověrnější pravičáci. Jak rebelové sledovali Nečasův projev

03.11.2012 11:40

Petr Nečas přednášel úvodní slovo kongresu ODS a od stolu středočeské delegace jej poslouchali Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a o kus dále Marek Šnajdr. Sledovali jsme jejich reakce na vystoupení stranického předsedy, které často mířilo i přímo na ně.

Ti nejpravověrnější pravičáci. Jak rebelové sledovali Nečasův projev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kongres ODS v Brně

Poprvé si Petr Nečas vysloužil potlesk sálu, když zhruba po půl hodině projevu pronesl, že „nahoru musí jít lidé důvěryhodní“. Po těchto slovech mu tleskal celý sál, byť někteří s potutelným úsměvem.

Následně se dostal k vnitrostranickým problémům a opřel se do skupiny „rebelů“, jejíž větší část seděla nalevo od řečniště, za stolem vyhrazeným delegátům Středočeského kraje. „Doufám, že si nikdo z nás nemyslí, že jsme jediní pravověrní pravičáci v Evropě,“ pravil Nečas s pohledem namířeným ke stolu Středočechů. Za ním bylo možné pozorovat jeho hlavní stranické kritiky. Ivan Fuksa hned na kraji stolu seděl s podepřenou bradou, Marek Šnajdr se o kousek dál bavil s delegáty. Petr Tluchoř na kraji stolu seděl pohodlně opřený v židli a hlavu zvedl, až když jej premiér Nečas přímo oslovil.

„Naše země potřebuje rozpočet, potřebuje stabilitu,“ zahřímal pár minut poté premiér. Sál mu zatleskal, ale u stolu středočeské a pražské organizace tleskala pouze zhruba polovina delegátů.

Chladné reakce Středočechů

„Pokud se někdo z nás bude tvářit jako mesiáš, tak rozbije jakékoliv řízení státu,“ varoval rozčíleně Nečas a vysloužil si další potlesk. Při něm Ivan Fuksa pil, Marek Šnajdr ostentativně kroutil hlavou. Pouze Petr Tluchoř setrvával ve své poloze na židli.

Když Nečas skončil svůj projev, sklidil potlesk sálu. U Středočechů opět tleskala zhruba polovina stolu, z rebelů a jejich okolí nikdo. Petr Tluchoř přitom stále seděl opřený v židli, Marek Šnajdr se rozhlížel po okolosedících, a Ivan Fuksa si znovu dopřával minerálku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…