Tisícovka od pojišťovny? Bude to možnost, ale ne pro všechny, říká Hegerův náměstek

17.02.2013 18:55

Náměstek ministra zdravotnictví Leoše Hegera Petr Nosek vysvětlil v rozhovoru pro iDNES.cz, jak by fungoval návrh resortu, díky kterému by lidé mohli dostávat až tisíc korun na ruku. Jednalo by se o podporu prevence, má to však řadu komplikací.

Tisícovka od pojišťovny? Bude to možnost, ale ne pro všechny, říká Hegerův náměstek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Leoš Heger

„Bude to možnost. Aby pojišťovny mohly své klienty bonifikovat, budou si muset založit v rámci fondu prevence program podpory prevence a racionálního chování pojištěnců. A pokud pojištěnec splní tento program, pojišťovna ho může bonifikovat maximálně tisícikorunou za rok,” objasnil Nosek.

Podobný postup by se vyplatil hlavně u chronicky nemocných. Podle Noska je např. u diabetiků velmi znát, pokud se léčí pravidelně a dodržují, co mají – pokud ne, pojištění se velmi prodraží.

“Nechci dávat návod zdravotním pojišťovnám, jak s možností pracovat, ale umím si představit, že jako pojišťovna pro některé kategorie i zdravého obyvatelstva rozšířím některé preventivní prohlídky, protože včasný záchyt onemocnění mi ušetří budoucí peníze,” zaznělo v rozhovoru.

Zneužít se dá sice všechno, podle náměstka ale nebude odměna závislá na jedné preventivní prohlídce či razítku. “Proplácení bonusů bude pod kontrolou a sankcí ministerstva. To znamená, že pokud by došlo k tomu, že pojišťovna bude peníze vyplácet, aniž by měla program podpory prevence a prokázala jeho plnění, tak dostane pokutu,” uvedl Nosek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…