Tisk: Soudy rozhodují stále pomaleji. Průměrné civilní řízení trvá 398 dní

22.08.2014 9:10

Průměrná délka civilního řízení u tuzemských soudů se stále prodlužuje. Zatímco v roce 2012 byla 369 dní, loni to už bylo 398 dní. Výjimkou ale není, že u soudů leží deset a více let staré případy. Upozorňuje na to páteční MF Dnes s tím, že jde jen o celostátní průměr. Nejhůře jsou na tom Okresní soud Ústí nad Labem, kde je průměrná délka řízení dokonce 876 dní. Naopak nejrychlejší je Okresní soud Náchod, kde řízení v průměru trvá „jen“ 122 dní.

Tisk: Soudy rozhodují stále pomaleji. Průměrné civilní řízení trvá 398 dní
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Přitom v USA platí zákon, podle kterého nemá řízení trvat déle než sto dní. Takové právní normě by tedy ani ten nejrychlejší český soud nevyhověl.

Pomalost ústeckého soudu list vysvětluje tím, že je zde vyšší kriminalita, na kterou se nabalují i civilní spory. Také odtud historicky nejvíc prchali vzdělaní právníci včetně soudců. Soudy na Ústecku také trápí nedostatek středního justičního personálu.

Podle ředitele tiskového odboru Ministerstva spravedlnosti Miroslava Konvaliny je potřeba dopracovat nový občanský soudní řád. „Měl by například umožnit přesunutí některých typů sporů mimo soudy,“ citoval list Konvalinova slova s tím, že letos dostala česká justice 33,5 milionu korun z fondů EU na to, aby nabrala 102 nových nižších soudních zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…