Tisk komentuje současnou vládná krizi. Politika je prý cynický kšeft

19.04.2012 7:14

Vládnutí s hrstkou přeběhlíků, které připouští premiér Nečas po rozštěpení nejmenší vládní strany Věci veřejné (VV), není nejlepší budoucí podoba české vlády, shoduje se dnešní tisk. Opírat další existenci Nečasovy vlády o skupinu náhle osvícených odpadlíků z Věcí veřejných je špatně. Raději předčasné volby, píše MfD.

Tisk komentuje současnou vládná krizi. Politika je prý cynický kšeft
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kníže Schwarzenberg čte ve sněmovně noviny

"Nemusíme zrovna propadat paranoidní představě, že dnešní 'puč' Karolíny Peake je součástí Bártovy strategie na udržení u moci. Stačí si jen představit, co se teď odrodilcům od strany připomínající spíše sektu může stát. Nenajde třeba Peake štěnici pod postelí jako varování? Nebudou se zveřejňovat kompromitující nahrávky o soukromí dalších 'peakovců'? Nebudou vydíráni? A s nimi i vláda, už dnes dosti sužovaná velkou nedůvěryhodností u veřejnosti? Ne, vláda s odpadlíky není dobrá cesta. Dobré by bylo přiznat, že (voličům) experiment s 'novou, neposkvrněnou stranou' nevyšel a vláda, ač odhodlaná k nepopulárním krokům, už nemá o co opřít svůj mandát ... A jít v červnu znovu k volbám," píše MfD.

Z nouze ctnost

Lidové noviny píšou, že vládnutí s hrstkou přeběhlíků, které premiér slovně odmítá, avšak blíží se mu fakticky, způsobuje občanům nejen estetické utrpení, ale i fakticky poškozuje tuzemskou politiku. Utvrzuje totiž v občanech představu, že vlastně není ničím jiným než cynickým kšeftem. "Premiér si zakázal jednat s Bártovou stranickou frakcí, tím může vykazovat snahu o očištění politiky. Na druhé straně si tento 'zásadní' okamžik nevybral a VV byly i před úterním odchodem Karolíny Peake nehodny slušné společnosti. Premiérovo gesto je tak ctností z čiré nouze," píšou.

"Přijmeme-li premisu, že lepší reformní vládu mít nemůžeme a že s levicí přijde přinejmenším ekonomická katastrofa, pak bychom měli možná republiku rovnou rozpustit. Lepší důkaz nízkého sebevědomí a nevíry v demokracii a voličovu svéprávnost aby jeden pohledal," píše se v sloupku Lidových novin.

Podle Hospodářských novin musí mít ODS z případných voleb v červnu nelíčenou hrůzu. "Stačí se jen podívat na průzkumy, které sice po zkušenosti z minulých voleb nelze brát doslova, nicméně trend a rozestup mezi ČSSD a ODS je snad jasný úplně každému," píšou. Frázi 'předčasných voleb se nebojíme' proto komentátor doporučuje doplnit slovy 'o nic méně než ti, které teď přemlouváme pro svou novou většinu'.

Vláda drží funkce, ale nic víc

Šéfredaktor týdeníku Respekt se v komentáři publikovaném v Hospodářských novinách ptá, k čemu nám ta vláda bude. "Zkušenost praví, že se vládne do té doby, dokud jsou hlasy. Vláda se ale pomalu mění v tým, který pouze zasedl pozice a teď je chce držet. Občas to doprovodí tiskovou konferencí, kde bez větších souvislostí vyhrkne zásadní ekonomická rozhodnutí, která mnohdy míří proti sobě navzájem. Z toho je patrné, že věnuje až moc energie správě sama sebe, místo toho, aby ji věnovala správě země. I proto by premiér měl co nejdříve předstoupit před sněmovnu s žádostí o důvěru, ale také s analýzou, k čemu nám ta vláda bude. Mimo Strakovu akademii je to stále méně jasné," píše.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…