Tisk se dostal k rigorózní práci Michala Haška a ofotil ji. A už to jede

15.02.2019 8:08

Někteří nezapomněli na sedm let starý slib exhejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška o tom, že zveřejní svou rigorózní práci, díky které získal titul JUDr. na soukromé vysoké škole, aby zahnal pochybnosti o svém vzdělání. Dodnes tak neučinil, za to se ucházel o členství v Legislativní radě vlády, zvažoval kandidaturu na místopředsedu ČSSD a před časem usedl v čele Legislativní rady Ministerstva zemědělství. Jeho práci s názvem „Družstvo“ ale nyní získala Mladá Fronta Dnes. Podle expertů Hašek vůbec titul JUDr. získat neměl.

Tisk se dostal k rigorózní práci Michala Haška a ofotil ji. A už to jede
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Michal Hašek.

Reportéři MF Dnes Haškovu práci ofotili přímo v knihovně soukromé školy Danubius ve Sládkovičově na Slovensku, kde titul získal. Dříve jeho práci zveřejnit odmítla.

Redakce také získala i práce dalších vlivných jihomoravských sociálních demokratů, kteří si ve Sládkovičově pořídili tituly. V Brně si dokonce založili pobočku soukromé školy Danubius sídlící v šestitisícovém slovenském městečku Sládkovičovo. Využili tak prý díry v tehdejších zákonech a vytvořili „konzultační středisko“, aby nemuseli studenti dojíždět až k maďarským hranicím. Tam se měly konat jen zkoušky, kde mohli získat slovenské tituly platné i v Česku.

Deník upozorňuje, že u zrodu tohoto projektu figuroval sociální demokrat Zdeněk Dufek, kterého tehdejší šéf ČSSD Bohuslav Sobotka označil „Haškovým kmotrem“. Vše zastřešovalo jím založené družstvo – Joštova akademie. A díky práci pojmenované Družstvo někdejší hejtman Michal Hašek o rok později získal titul JUDr. ze Sládkovičova. Doktorský titul si v podobné době na Slovensku vysloužil i Dufek.

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí
Po analýze expertů na obchodní právo, kteří si na Haškovu práci posvítili, tvrdí, že by s takovými pracemi v Česku zcela propadli. „Ani jednu z prací bych neuznal nejen jako diplomovou, ale ani jako seminární,“ uvedl Petr Bezouška, podle kterého mají bezesporu obsahové i formální nedostatky.

Podobně se vyjádřil i další špičkový právník, který si nepřál být jmenován z obav ze msty. „Jde v zásadě o seminární práce. Ovšem studentů gymnázia. Popisný výběr vycházející z několika málo pramenů. Citace takřka nulové. Absolutně postrádá strukturu rigorózní práce,“ uvedl.

Odborník na obchodní právo Daniel Patěk z Univerzity Karlovy Haškovu práci zhodnotil tak, že sám osobně by dnes takovou práci odevzdanou na jejich právnické fakultě jako rigorózní neakceptoval a navrhl by její vrácení k přepracování.

Hašek se ale brání tím, že jeho rigorózní práce prošla řádným rigorózním řízením i obhajobou a splnila podmínky stanovené vysokou školou a příslušným zákonem. „Váš jakýkoliv komentář bude pouhým subjektivním názorem a tvrzením,“ sdělil deníku Hašek. Podobně hovoří i Dufek. „Myslím, že má práce prošla standardním rigorózním řízením podle příslušné legislativy. Už k tomu nemám co říct,“ dodal.

Oba podle zjištění MF Dnes měli i stejného vedoucího práce - dřívějšího slovenského poslance Mojmíra Mamojku ze slovenské sociální demokracie (SMER), který byl v té době zároveň i děkanem právnické fakulty ve Sládkovičově. S oběma studenty byl prý ale velmi spokojen. „Je to už osm, deset let, ale bylo to velmi dobré. Jejich odpovědi při obhajobě byly na vysoké úrovni. Vynikající práce, tam nebylo třeba žádné přimhuřování očí,“ sdělil k rigorózní práci Haška a Dufka Mamojka, který v roce 2011 uchovával práce u sebe a odmítal je nechat ofotit. Možné to bylo až poté, co povýšil na ústavního soudce a práce se ocitla v knihovně.

O zveřejnění práce i posudků MF Dnes původně požádala přímo Haška. Ten prý před čtrnácti dny odvětil, že si záležitost rozmyslí. Redakce od něj chtěla posouzení českých expertů, která sám prý před lety zadal, aby rozptýlil pochybnosti. Dodnes ale neřekl, kdo přesně je vypracoval. A odmítl je i zveřejnit. „Jsem s jejich výsledkem spokojen. Protože se moje rigorózní práce stala předmětem mnoha spekulací, nehodlám nadále toto téma podporovat,“ zdůvodňoval to exhejtman Hašek.

Podobně získali titul i jeho spolustraníci. Díky pojednání „Srovnání volebních systémů pro volby do zastupitelstev obcí v ČR a SR“ si může titul Bc. psát před jméno nynější náměstek jihomoravského hejtmana Roman Hanák, který za Haška šéfoval klubu zastupitelů ČSSD. I někdejší tajemník jihomoravské ČSSD Lukáš Vágner. Ten vyplodil magisterskou práci „Evropská unie jako speciální kategorie mezinárodní organizace“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…