Tleskám Primě. Brání svobodu, tak jí chtějí zavřít hubu. Politici se postavili na obranu televize, ale jiní by ji rovnou sebrali licenci. Podívejte se, kteří

01.06.2016 16:27

Server HlídacíPes.org zveřejnil interní nahrávku z porady redaktorů TV Prima, kde šéfredaktorka zpravodajství Jitka Obzinová a místopředseda představenstva FTV Prima Holding Luboš Jetmar instruují redaktory, že mají informovat o uprchlické krizi jako o hrozbě, kdy hrozí, že muslimští imigranti si zde prosadí pravidla neslučitelná s demokracií a lidskými právy. Jetmar řekl, že se nechce dožít toho, aby jeho nyní devítiletá dcera za 20 let musela chodit v burce a neměla vůbec žádná práva. Co o tom soudí čeští politici?

Tleskám Primě. Brání svobodu, tak jí chtějí zavřít hubu. Politici se postavili na obranu televize, ale jiní by ji rovnou sebrali licenci. Podívejte se, kteří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova televize Prima

„To, proč jsem vás svolala všechny, je téma uprchlická krize. Ta situace, víte sami dobře, že se během několika měsíců vyvinula do opravdovské krize, ke které je potřeba najít zaprvé postoj a zadruhé ho nějakým způsobem dodržovat... Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání... Teď ta uprchlická krize začíná nabývat rozměrů, kdy je jasný, že nějakej postoj ta společnost, ta média a jednotlivá média asi zaujmou, a pokud jde o naši televizi, tak ho chce zaujmout. Takže v té obecné rovině musím říct – bude potřeba to akceptovat,“ řekla prý Obzinová.

Nechci, aby má dcera musela chodit v burce a neměla vůbec žádný práva...

„Já nevím, kdo z vás žil v nějaký arabský zemi. Já jo. Pokud vím, Jitka byla v Somálsku... Když to zažijete na vlastní kůži, tak zjistíte, že vy vlastně můžete mluvit o našich hodnotách, o demokracii a podobných věcech, jak dlouho chcete, ale protože tam ten vývoj byl jinej, a ty tisíciletý rodový a kmenový tradice, a jejich postoj k (nesrozumitelné) mužskému a ženskému pohlaví je úplně jinej. Oni prostě nechápou, co jim říkáme. Buďto to nechtějí pochopit, nebo to nechápou... Oni hlavně trvají na tom, že jejich hodnoty jsou správný,“ řekl Jetmar.

„V Libyi čeká milion dalších uprchlíků na to, aby je někdo převezl do Evropy. Oni v momentě, kdy tady budou a bude jich tady hodně, tak budou mít tendenci opravdu, opravdu prosazovat svoji pravdu, svoje vidění světa, svoje náboženství, svoje pravidla. Upřímně řečeno, já nevím, jestli někdo z vás by se chtěl dožít toho – nevím, jak máte velké děti, ale já mám devítiletou holčičku – já bych pak nechtěl za dvacet let, až jí bude třicet, musela chodit v burce a neměla vůbec žádný práva. To opravdu ne... Zatím je jich tady pár set tisíc, možná milion, nevím, ale v momentě, kdy jich tady bude hodně, tak oni opravdu nebudou respektovat naše pravidla. Víte sami, že pokud pojedete do Saúdské Arábie, tak neexistuje, abyste ráno vyšli ven bez toho, abyste měli zahalenou tvář. Tohle oni budou prosazovat tady,“ vysvětloval Luboš Jetmar.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Někteří říkají, že vedení zpravodajství pouze konstatovalo objektivní pravdu a vyzvalo k jejímu prezentování s tím, že islám a imigranti objektivně znamenají ohrožení pro demokracii a lidská práva. Jiní upozorňují na to, že veřejnoprávní média objektivní nejsou vůbec. A řada politiků míní, že média obecně manipulují.

Miliony muslimů mířících do Evropy ze zemí, kde platí právo šaría, pro nás nejsou hrozbou?

„Vypovídá to o úrovni žurnalistiky některých médií,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Cožpak si někdo může myslet, že miliony muslimů mířících do Evropy ze zemí, kde platí právo šaría, pro nás nejsou hrozbou? Tleskám Primě, že jako jedna z mála chce informovat o hrozbě jako o hrozbě a nenaskakuje na vítací sluníčkovou vlnu. Jsem rád, že je u nás médium, kde se na rozdíl od jiných smí říkat pravda. Já můžu panu Jetmarovi slíbit, že udělám všechno pro to, aby jeho devítiletá dcera ani žádná jiná žena u nás nemusely chodit v burce,“ řekl redakci předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Nechce se mně věřit, že takto funguje Prima. Do ‚one man show‘ Andreje Babiše jsem ji považoval za korektní. Ale zase mě to nepřekvapuje. Dnes už je jen velmi málo pravdivého toho, co se vysílá. Lež se stala běžným prostředkem boje. Proto to dnes v naší zemi vypadá, jak to vypadá. Od pádu komunistů se tady tolik nelhalo. A lže se ve velkém. Asi se píáristi inspirovali u Josepha Gobbelse. Ten kdysi řekl, že je třeba říkat velké lži. Těm lidé spíš uvěří než těm malým,“ domnívá se předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„V jiných médiích se prý zase dlouho ukládalo – a někde snad ukládá dodnes – líčit věci tak, jak je podávají Angela Merkelová a Brusel. K řešení problému nevede jedno ani druhé. Barnumský žvást, že svět čeká ‚globalizace‘ rohu hojnosti, se nutně ukázal gigantickým švindlem. Ti, komu vynáší pohádkovou rentu, si přisadili i seriálem ‚demokracie na export‘ a ‚změny režimů‘. Zůstaly po nich statisíce mrtvých, miliony psanců, kolosální chaos a humanitární pohromy. Také na samotné migrační vlně tříská leckdo kapitál – v přímém i politicky přeneseném smyslu. Kličkovat mezi ‚Willkommen!‘ (‚Das schaffen wir!‘) – a lamentacemi nad hrozbami – je zoufale povrchní. Hrozbám, které nejsou žádnou chimérou, se dá efektivně čelit jen eliminací příčin. To je však téma, jež hází rukavici samé podstatě toho, o čem je dnešní ‚mainstream‘,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

„Které z médií živých z inzerce velkých prachů si troufne nastolit otázku exemplárních trestů za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti? Ne jenom pro tuctové mouly, kteří je dostali na povel, ale pro ty, kdo je tam poslali a schválili jim i zvěrstva typu ‚waterboarding‘? Kdo z ranku mediálního ‚mainstreamu‘ si dovolí nastolit i téma reparací plně kompenzujících následky agresí? Kdo z téhle sorty najde odvahu zvednout i otázku, jak zemím vyplundrovaným ‚břemenem bílého muže‘ nabídnout ekonomický rozvoj, jenž půjde naproti lidským právům, a ne lakotě zahraničních predátorů a jejich lokálních poskoků?“ dodal Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Pokud přece jde o skutečně negativní a nebezpečné jevy, které páchají ilegální imigranti, máme snad lhát a říkat, že se nic neděje? Samozřejmě že ne! Nedávno umlátil jeden uprchlík v Rakousku ženu železnou tyčí. Chceme snad, aby o takových případech média mlčela? Ne! Celá kauza proti Primě je podle mého názoru naprosto uměle vyvolaná a je jen dalším pokusem, jak celou uprchlickou krizi zlehčovat a lhát lidem, že jim žádné nebezpečí nehrozí. Pan Jetmar řekl pouze to, co si v dnešní době myslí prakticky celá česká společnost. Osobně neznám nikoho, kdo by si přál, aby jeho dcera musela chodit v burce a neměla žádná lidská práva!“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Myslím, že je smutné, když se na poradách v soukromé televizi musejí radit o tom, že budou o tématu informovat pravdivě. Jak tedy informovali v jiných případech?“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

„No, také se těch věcí obávám,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Buď tady bude svoboda a demokracie, nebo islám. Jedno, nebo druhé

„Děkuji vedení TV Prima za realistický a pravdivý pohled na situaci. A pokud zpravodajství alespoň jediné televize začne mluvit pravdu a bude mluvit o všech důsledcích, které muslimská invaze a kolonizace Evropy přináší, tak je to dobrá zpráva. Ano, nechceme, aby naše dcery byly bezprávné otrokyně, nechceme je kamenovat, nechceme se v mešitě klanět pedofilním maniakům. Ať si každý ponechá své domovy v Africe a v Arábii a své islámské tradice ať netahá k nám do České republiky. Islám není slučitelný se svobodou a demokracií. Buď tady bude svoboda a demokracie, nebo islám. Jedno, nebo druhé. Není nic mezi tím. A já jednoznačně prosazuji svobodu s demokracii,“ řekl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Myslím si, že by Hlídací pes měl monitorovat zejména veřejnoprávní Českou televizi. Kdyby to udělal, tak bychom se dozvěděli o návratu cenzury prováděné sofistikovaným způsobem. Pokud jde o TV Prima, tak jsem rád, že existuje, protože ve zpravodajství do značné míry nahrazuje Českou televizi, která je zcela poplatná scestné politické korektnosti,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Veřejnoprávní média i soukromá média pod licencí by měly být nositelem pravdivých informací a měly by umožnit výměnu odlišných názorů. Prostě měly by být hlídacím psem demokracie, a ne šiřitelem názorů či propagandy majitelů nebo zaměstnanců těchto médií. A je nutné objektivně říci, že tento konkrétní případ není v českém mediálním světě ojedinělý. Dohled nad dodržováním zákona v rozhlasovém a televizním vysílání má RRTV. A ta by v tomto konkrétním případě měla konat. Protože jinak bude klesat důvěra veřejnosti vůči českým médiím, což může v budoucnu dokonce ohrozit demokratický vývoj v naší zemi,“ tvrdí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Navrhnu rozšíření jednání volebního výboru 9. června o tento bod a budu chtít znát stanovisko RRTV,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda výboru Martin Komárek z ANO. Volební výbor se zaobírá i mediálními otázkami a nominacemi do orgánů, jako jsou RRTV či Rada ČT.

„Zabývat se tímto pseudoproblémem má smysl jen tehdy, pokud bychom pro srovnání měli k dispozici nahrávky z dalších, třeba veřejnoprávních redakcí. Možná bychom se divili ještě více,“ řekl předseda ústavněprávního výboru sněmovny Jeroným Tejc.

Je to pravda. Evropa může chodit v burkách dříve než za dvacet let

„Nebral bych to jako instruování. Bral bych to jako fakt. Podívejme se do islámských států na Blízkém východě, jak to mají ‚zařízené‘. Pokud imigrace půjde tímto tempem, Evropa může chodit v burkách dříve než za dvacet let,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Dokumentace toho, že TV Prima divákům servírovala propagandu motivovanou předsudky šéfredaktorky zpravodajství Obzinové a místopředsedou představenstva Jetmara namísto zpravodajství, svědčí o fatálním selhání Primy. Minimálním postihem by mělo být odebrání licence. Také slušní inzerenti by se takto jednající společnosti měli na hony vyhnout. A státní zástupce by měl věnovat pozornost cílenému a vědomému šíření masové náboženské nebo etnické nenávisti, které bylo maskováno jako podávání zpráv, a vyvodit i trestněprávní důsledky pro firmu i jednotlivce, protože takové jednání bylo vědomým podvodem mimo mantinely svobody projevu,“ říká poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Pan Jetmar má pravdu. Stejnou obavu sdílím i já. Pokud bude TV Prima informovat své diváky v souladu se zákonem o provozování rozhlasového a televizního vysílání, bude to v pořádku a úvahy obou jmenovaných se brzy potvrdí. TV Prima za snahu o objektivní zpravodajství děkuji. Doufám, že si přidá i veřejnoprávní televize a další média,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Je to porada soukromé televize. Nebyl jsem na ní pochopitelně. Ostatně ani nemám tolik, abych si Primu koupil. Ale jak vidno, špiclování je tu zpět. Přitom nic tragického na údajné konverzaci nevidím. Jde o pouhý dosti reálný názor, o kterém je nutné vést diskusi. Nelze ho snad hned zcela popřít. Nebo už máme někde nařízeno, že ano? Ale to bychom pak měli zvážit znění hesla na prezidentské standartě. A asi i začít opět držet hubu. To nám však snad dost vadilo. Už zase ne? Mně jo,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Otázka má spíše znít, jaké instrukce dostávají redaktoři v médiích doposud. Jednobarevné zprávy z Ukrajiny jsou až do očí bijící mediální manipulací. ‚Uniklá‘ informace o doposud užitečných idiotech snažících se vzepřít snahám o manipulaci informací pod dojmem strachu o budoucnost svých dětí má jistě i svůj skrytý cíl. Získat podporu vzniku speciálního dezinformačního oddělení na ministerstvu vnitra,“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

Informujte pravdivě a nestranně. Majitelé Primy výše popsaný pokyn vydali

„Myslím, že pokyn měl znít: ‚Informujte pravdivě a nestranně.‘ Když jsem četl ten přepis nahrávky, tak mi v podstatě vyšlo, že majitelé Primy výše popsaný pokyn vydali,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Jsem přesvědčen, že se objektivita zpravodajství Primy neliší příliš od jiných zpravodajských kanálů. Jestli je tato informace pravdivá, je to problém. Soukromá osoba dává pokyn médiu, jak má informovat, a tím ovlivňovat veřejné mínění. Dalo by se říci, že většina mainstreamových médií z různých pohnutek ve své podstatě lže a záleží jen na lidech, co jim z toho takzvaně zbaští,“ soudí poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Včera jsem se vrátil z afrických zemí a mohu potvrdit obavu nejenom pana Jetmara, ale i občanů naší země, kterým není lhostejná budoucnost. Jsem jedním z těch, kteří taky mají zájem o to, aby naše hodnoty zůstaly v podobě, v jaké je po staletí ctíme a jak v ně po staletí věříme,“ říká senátor Jozef Regec.

„Zpravodajství by mělo především informovat, a nikoliv odrážet obavy a strach těch, kdo informace zpracovávají. Cenzura je nepřijatelná z jedné i z druhé strany. Pokud má někdo strach z vývoje, nesmí upravovat informace, ale nechť se angažuje publicisticky. Základní nedostatek vidím v tom, že politická reprezentace nedostatečně informuje o skutečném stavu věcí a o svých krocích v této oblasti. To pak vytváří prostor pro podobná nařízení typu ‚o uprchlících jenom špatně‘. Tudy cesta nevede, to bychom se jednou mohli bát, zda věřit předpovědi počasí – co když vedoucí redaktor nemá rád horko?“ uvedla poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

A nemají Obzinová a Jetmar pravdu?

„Domnívám se, že jakékoliv tendenční ovlivňování mediálních pracovníků, v našem případě tedy redaktorů, byť v soukromé televizi, je jen dalším symptomem morálního úpadku dnešní společnosti takzvaného západního typu. A je zcela lhostejné, že mám obdobný názor jako uvedení vedoucí pracovníci Primy a uprchlické invaze a jejích důsledků se skutečně obávám. Přesto bych si nedovolil nikoho nutit, aby přemýšlel a hovořil tak jako já, když on sám má jiný názor. Na straně druhé přiznávám právo majitele soukromého média na vlastní informační strategii, ovšem tu by si měli zodpovědní pracovníci ujasnit bez názorového zmermomocňování svých redaktorů,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Myslím si, že je dobře, že se zveřejní i informace o ovládacích pokynech redaktorům sdělovacích prostředků. Nikdo si určitě nemyslí, že není toto způsob i ovládání veřejného mínění. Naštěstí je většina občanů vybavena takovou inteligencí, že si každý udělá svůj úsudek,“ říká poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Pokud si lidé budou vybírat odpovědné politiky do vedení státu, tak to, o čem hovořil pan Jetmar, u nás nehrozí,“ reagoval senátor KSČM Václav Homolka.

„Všechny televize by měly informovat pravdivě. Tedy i TV Prima,“ uvedl senátor ČSSD Petr Gawlas.

„A nemají Obzinová a Jetmar pravdu?“ reagoval poslanec ANO Pavel Plzák.

Principy islámu a lidská práva

Odpůrci a kritici islámu argumentují tím, že islám neuznává oddělení moci státní od moci církevní a právo šaría, které trestá odpadnutí od islámu smrtí, cizoložství smrtí, homosexualitu smrtí, ateismus smrtí, což je v rozporu s českou ústavou a lidskými právy. Národy „knihy“, křesťané a Židé jsou takzvaní dhimmí, kteří jsou tolerováni jako občané druhého řádu, ale musejí platit vysokou daň muslimům. Stejně tak ženy mají podle islámského práva šaría mnohem méně práv než muži.

Stejně tak se upozorňuje na to, že islám vyzývá k expanzivní agresivní válce k porobení nevěřících (kufar). Korán se musí podle islámu aplikovat doslovně. Internetové stránky Korán o islámu vypisují jednotlivé verše Koránu a uvádějí, že 349 veršů hlásá nenávist k nemuslimům, násilí a brutalitu 180 veršů, pomoc druhým 69 veršů, náboženskou toleranci 11 veršů, zahalování žen čtyři verše a bití žen jeden verš. K tomu ještě patří Sunna, která je rovněž důležitým pramenem práva šáría a vychází z tradice činů proroka Mohameda, které jsou vzorem pro muslimy.

ČT má skutečně určený úhel pohledu

Za neobjektivitu svého vysílání bývá často kritizována veřejnoprávní Česká televize placená z peněz občanů.

Na loňském únorovém zasedání Rady České televize řekl radní Michal Jankovec ke kritice, že vysílání veřejnoprávní České televize o Ukrajině je protiruské, že „ČT má skutečně určený úhel pohledu“ na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků pouze tehdy, pokud prosazují a dívají se na věci z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení. ČT se podle něho na věc nesmí dívat tak, jako „kdyby byla součástí současného Ruska, které nikdy žádné humanistické tradice v evropském smyslu nemělo. To bychom museli vystoupit z EU.“  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…