To Babiš! Pekarová se bránila, že vláda za drahotu nemůže. Havlíček ukázal, jak blízko jsme průšvihu

24.04.2022 12:43

V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News se střetli předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). A střet to byl velmi tvrdý. Havlíček vypočítával, jaké peníze má vláda k dispozici a mohla by je dát lidem v této těžké ekonomické situaci. „Ale vy se nepohybujete v reálném světě. Reálný svět neexistuje ve světě bublin na sociálních sítích a ve světě stranických sekretariátů. Vy ten státní dluh jen přesouváte na domácnosti,“ tepal Havlíček Pekarovou Adamovou. A ta okamžitě vyrazila do protiútoku...

To Babiš! Pekarová se bránila, že vláda za drahotu nemůže. Havlíček ukázal, jak blízko jsme průšvihu
Foto: Screen CBB Prima News
Popisek: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Karel Havlíček byli hosty Partie na CNN Prima News

Pečivo zdražilo o 26 %. Pražská plynárenská zdražila o 39 %. Zkrátka a dobře, je draho.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42652 lidí

Předsedkyně Poslanecké sněmovny se jala vysvětlovat, proč se česká vláda vyhýbá poskytování plošné pomoci. Důchodci díky mimořádné valorizaci penzí, která letos bude ještě třetí, obdrželi průměrně 1820 korun. „My určitě nenecháme nikoho, aby padl do chudoby. Ale to plošné snížení DPH by znamenalo jen odložení inflace v čase, čemuž chceme zamezit. My proto děláme kroky velmi promyšlené a cílené,“ pravila Pekarová Adamová.

Havlíček oponoval, že Česko je podstatně méně zadlužené než Německo, takže si z jeho pohledu může dovolit zadlužovat se dál. „Zvlášť když zde má příjmy z modernizačního fondu. Vedle toho výrazně vzroste zisk společnosti ČEZ. Máme tady o 10 až 15 miliard navíc, které si stát může vzít z ČEZu. Kvůli inflaci tu vláda bude mít i další příjmy. Je tu asi 70 miliard. Ty peníze tu jsou, jen je chtít využít.“

Pekarová Adamová namítla, že modernizační fond, o kterém Havlíček mluví, to jsou peníze, které by Česko mohlo získat za 7 let, nikoli okamžitě.

„Teď v tuto chvíli, tak tady se operuje s částkou 70 miliard korun, ale my už jsme 61 miliard dali do rozpočtu pro tento rok, který byl velmi špatně připraven vaší vládou. Byl velmi proinflační a přiléval olej do ohně. Takže tohle je třeba si říct,“ upozornila Pekarová Adamová. „Pod vedením, Babišovy dluhovlády jsme se v loňském roce zadlužovali nejrychleji v EU. To je cesta k bankrotu. To je řecká cesta, kterou my jít nemůžeme,“ prohlásila.

„Tady je potřeba si říct, že Rusko, které je v totálním průšvihu, má inflaci 16 %. My máme téměř 13 %,“ tepal Havlíček Pekarovou Adamovou.

Ale ta se nedala.

„Tady mělo dojít k valorizaci důchodů, ale bývalá vláda na to nedala ani korunu. To jsou ty chyby, které my tady napravujeme,“ vypálila Pekarová Adamová. „A kdyby bylo realizováno 12 bodů Babišovy vlády, bude to stát dalších téměř 300 miliard korun, což si český rozpočet fakticky nemůže dovolit,“ upozornila Pekarová Adamová

Havlíček Babišův ekonomický balíček hájil s tím, že není třeba realizovat všechny body najednou, ale jen některé. Slovně bušil do Pekarové Adamové s tím, že až 30 procentům lidí hrozí, že upadnou do chudoby, ale vláda to ignoruje.

Předsedkyně Sněmovny nabídla jiný pohled. „My se snažíme pomáhat Ukrajině, pomáhat jí tak, abychom jí pomohli zvítězit, i proto je tu ten ekonomický požár, ale opozice neříká, abychom požár začali hasit. Oni říkají, abychom ještě přilili oleje do ohně. To bychom se opravdu vydali tou řeckou cestou.“

Poté zopakovala, že senioři dostali v průměru 1820 korun. K tomu vláda rozšířila příspěvek na bydlení, narostl také počet lidí, kteří mají nárok na příspěvky na děti a vláda navíc podle ní zvažuje i navýšení rodičovské. Ale snižovat DPH se vláda nechystá, protože až by se DPH vrátila na svou původní úroveň, inflace by znovu vystartovala.

Havlíček poté vládě vyčetl, že téměř vůbec nepomáhá firmám. Ministr průmyslu a obchodu za STAN Josef Síkela podle Havlíčka sice o pomoci mluví, ale podle opozičního politika a exministra průmyslu i dopravy ji prakticky nikdo neviděl.

„Musí se podpořit i firmy, které se úplně hodily přes palubu. A za druhé, mířit na ty nejslabší rodiny. To dobře udělala Francie, která částečně zastropovala ceny energií. My cílíme pomocí jen na 5 % rodin. A podívejte se, jakou inflaci má Francie, 4,5 %. To, co dělá vaše vláda, to je fiasko,“ zuřil Havlíček.

Pekarovou Adamovou však nepřesvědčil. Zopakovala, že dočasné snížení DPH by inflaci jen krátce odsunulo. Já bych nestrašila hrozivým krachem firem. Ministr Síkela připravuje opatření, takže já bych tady nestrašila,“ usadila znovu Havlíčka.

„Ale vy se nepohybujete v reálném světě. Reálný svět neexistuje ve světě bublin na sociálních sítích a ve světě stranických sekretariátů. Vy ten státní dluh jen přesouváte na domácnosti,“ tepal Havlíček Pekarovou Adamovou.  

A znovu volal po tom, aby vláda nabídla lidem plošné úlevy a odložila naoř. platby ze státního rozpočtu na obnovitelné zdroje, kupříkladu o rok či o dva, což by lisem pomohlo. Ale Pekarová Adamová opět vyrazila do protiútoku. „Ale vy jste v minulém roce byli rekordmany a zadlužovali jste nás nejrychleji z celé EU. Za to byste se měli stydět,“ nešetřila Pekarová Adamová Havlíčka.

Ten účetně bankovní model, to je Pat a Mat, zaznělo.

Havlíček na Pekarovou Adamovou vytáhl slova Miroslava Kalouska, který na sociálních sítích doporučoval, jak provětrat státní úřednictvo kupříkladu na úřadech práce. Doporučil vyhodit 20 % úředníků a z ušetřených peněz ostatním přidat. „To je jeden ze zakladatelů TOP 09!“ hřímal Havlíček ve studiu.

„Dnes je to řadový člen strany, já jsem předsedkyně strany a já se s jeho názorem neztotožňuji. Doufám, že vám to stačí,“ prohlásila šéfka TOP 09.

Tvrdě se střetli také kvůli uprchlíkům.

Havlíček žádá, „aby vláda prověřovala ukrajinské uprchlíky a aby nabízela sociální pomoc jen těm, kteří na ni budou mít nárok, To my říkáme,“ zdůraznil Havlíček. „My nekritizujeme vládu za to, že vláda přijala 300 tisíc uprchlíků. To je něco, na čem se shodneme, že bylo správně,“ sdělil Pekarové Adamové, ale také divákům.

A nakonec Havlíček zasadil Pekarové Adamové ještě jednu ránu: „Vy na jakoukoli kritiku reagujete tím, že jste totálně arogantní, že jste přezíraví a že se nám vysmíváte.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…