To Moravec nepřežije? Jedovatá věta v ČT. Ostře přituhuje

23.05.2021 18:54 | Ze sítí

Prezident Zeman je taky odsouzený lhář, skočil moderátor Václav Moravec do řeči šéfovi poslanců ANO Jaroslavu Faltýnkovi, který se durdil, že na něj Moravec vytahuje „svědka“, který měl být odsouzen za křivou výpověď. Přežije tohle Moravec v ČT? padlo poté na sociálních sítích. Každopádně, válka mezi Pražským hradem a médii se stupňuje: V pátek Zemanův kancléř Mynář vyloučil některá média z komunikace s Hradem. V neděli padla výzva: Ať Hrad nemá žádný prostor v ČT a v Českém rozhlase.

To Moravec nepřežije? Jedovatá věta v ČT. Ostře přituhuje
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Václav Moravec má Otázky

Anketa

Je třeba v Česku víc zdanit nejbohatší?

82%
14%
hlasovalo: 7397 lidí

Velmi zostra dnes zareagoval moderátor Václav Moravec ve svém veřejnoprávním pořadu Otázky Václava Moravce. Když se totiž předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek hájil po výstupu obviněného podnikatele El-Talabaniho v kauze Stoka, použil slova, že jde o usvědčeného lháře. A Moravec odvětil: „To je i prezident.“ Právě tato slova pak mnohé zaujala na sociálních sítích.

Faltýnek reagoval slovy o usvědčeném lháři poté, co mu byl puštěn záznam policejního odposlechu, kdy o něm podnikatel Saman El-Talabani mluví. „Je to pravomocně trestně odsouzený lhář za křivou výpověď,“ nechal se slyšet Faltýnek. Obviněný El-Talabani při vyšetřování brněnské kauzy Stoka s policií spolupracuje. 

„Soudem odsouzený lhář je i prezident republiky, který se měl na základě soudů omlouvat, Ivanu Brezinovi (novinář) a podobně,“ zareagoval však zhurta Moravec.

Faltýnek následně v rámci diskuse reagoval i na kauzu svých zápisků v diářích, které před časem zveřejnil server Seznam Zprávy. O ně se nyní zajímá policie, sám Faltýnek však podal na autora textů Janka Kroupu trestní oznámení. V pořadu Otázky Václava Moravce se pak Faltýnek nechal slyšet, že je již politikou otráven a zvažuje odchod ze Sněmovny.

Společnost v morálních rozvalinách?

Na Moravcova slova v pořadu se objevily reakce na sociálních sítích. „Jestli tohle Václav Moravec přežije v ČT, pak naše společnost není v takových morálních rozvalinách, jak se zdá,“ píše se například na twitterovém účtu OMGzine.

Mezi Českou televizí a Hradem neustále přituhuje. V pátek se dostaly na černou listinu dva veřejnoprávní pořady ČT – 168 hodin a Reportéři ČT. Jsou mezi médii, kterým Hrad přestane poskytovat stanoviska a informace. Kromě dvou jmenovaných pořadů jde ještě o týdeník Respekt, server Seznam Zprávy a server Deník N. Podle Hradu šíří tato média neověřené, zkreslené a lživé dezinformace. Na oficiálním webu Pražského hradu to prohlásil kancléř Vratislav Mynář.

„Kancelář prezidenta republiky v rámci boje proti dezinformacím, jehož význam potvrdila mimo jiné během jednání v lednu roku 2021 i Evropská komise, nadále nebude poskytovat jakékoli informace týdeníku Respekt, serveru Seznam Zprávy, blogu Deník N, redakcím 168 hodin a Reportéři ČT. Kancelář prezidenta republiky v souladu se zákonem dbá o svou pověst, přičemž zmiňovaná média dlouhodobě a vědomě šíří informace zkreslené, lživé a neobjektivní. V případě poskytování součinnosti ve formě zodpovídání dotazů e-mailem či telefonicky by se pracovníci KPR mohli naopak podílet na poškození dobrého jména České republiky,“ napsal Mynář.

Mezi typické praktiky dezinformačních médií podle kancléře patří zejména neověřování faktů či odkazování se na fiktivní informační zdroje, které ve skutečnosti neexistují. „KPR (Kancelář prezidenta republiky) má zkušenost se všemi jmenovanými praktikami, ať už při vyvracení dezinformací o údajně ‚objednaném‘ výhrůžném dopisu z čínské ambasády, těžbě kamene z Lánské obory, jednáních expertního týmu prezidenta republiky a dalších tématech,“ vypočítával Mynář s tím, že na většinu dezinformací se Hrad snaží reagovat jejich důkladným vyvracením na svých webových stránkách.

Ovčáček: Při obraně svobody a demokracie média vždy selžou

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí

„Anonymní ‚zdroje‘ informací o různých kauzách a případech přitom názorně ukazují běžnou praxi českých médií – jde o způsob, jak zcela beztrestně lhát. Novinář má totiž před soudem právo na ochranu tohoto zdroje, a tak k šíření dezinformace stačí pouze odvolání se na anonymní zdroj. Dělo se tak v případě mnohých článků o údajných schůzkách s čínským velvyslancem (Deník N) či nyní při snaze o vyvolání další mediální kauzy týkající se zprávy BIS. I v tomto případě blogu Deník N našeptávají konspirační teorie různé tajemné ‚anonymní zdroje z Hradu‘,“ soptil dál kancléř.

Na závěr ještě Mynář vyzval Deník N k tomu, aby přinesl důkaz, že s někým ze zaměstnanců Hradu tajně komunikuje. V takovém případě by se prý Mynář veřejně médiu omluvil.

Proti některým médiím se pak na svém twitterovém účtu ozval i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Není žádným tajemstvím, že značná část médií zuřivě pomáhá opozici ve volební kampani s cílem vytvořit z dosud suverénní ČR lokajský Pirátostán.  S poctivou žurnalistikou to nemá vůbec nic společného,“ napsal mimo jiné.

Není žádným tajemstvím, že značná část médií zuřivě pomáhá opozici ve volební kampani s cílem vytvořit z dosud suverénní ČR lokajský Pirátostán.

S poctivou žurnalistikou to nemá vůbec nic společného.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) May 22, 2021

„Historie nás učí, že při obraně svobody a demokracie média vždy selžou. Vždy! Protože se vždy přidávají na stranu mocných tohoto světa,“ dodal také.

Historie nás učí, že při obraně svobody a demokracie média vždy selžou.

Vždy!

Protože se vždy přidávají na stranu mocných tohoto světa.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) May 22, 2021

Proti kancléřově výzvě se objevila výzva na serveru Forum24.cz. „Jelikož se ve výčtu objevuje i 168 hodin, pořad vysílaný v České televizi, je tu jasná výzva veřejnoprávním médiím: Stůjte za svými kolegy a přestaňte se na cokoli ptát Jiřího Ovčáčka a spol.,“ píše se zde. Podle Johany Hovorkové, jež je autorkou komentáře, by se skandální nesolidarita mezi kolegy z veřejnoprávních médií ukázala ve chvíli, když by Český rozhlas i nadále vedl například servilní rozhovory s prezidentem Milošem Zemanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…