To by Schwarzenberg nedostal: Prezident Zeman obdrží nejvyšší vyznamenání

14.02.2020 15:01

Prezident Zeman dostane vyznamenání. Srbská hlava státu Aleksandar Vučić udělí svému českému protějšku nejvyšší srbské státní vyznamenání. Srbové si Zemana velmi cení. Informaci, které rezonuje srbským mediálním světem, PL potvrdila velvyslankyně Vera Mavrić.

To by Schwarzenberg nedostal: Prezident Zeman obdrží nejvyšší vyznamenání
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Tisková konference prezidentů v Bělehradě v Paláci Srbsko

Jedním z nositelů Řádu Srbské republiky (Orden Republike Srbije) se brzy stane i český prezident Miloš Zeman. Na Den státnosti Srbska mu ho udělí tamní prezident Vučić. Jedná se o nejvyšší možnou formu vyznamenání srbského státu.

„Mohu potvrdit, že prezident České republiky Miloš Zeman bude vyznamenán Řádem Srbské republiky,“ uvedla během recepce u příležitosti státního svátku Den státnosti (Dan državnosti) srbská velvyslankyně v České republice Vera Mavrić.

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32335 lidí

Další potvrzení a komentář přišel od hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Pan prezident to považuje za velkou poctu, protože je velkým přítelem Srbska. Nesmírně ho to potěšilo,“ řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí Ovčáček.

Podle dosavadních informací zřejmě bude česká hlava státu jedinou osobou, která nejvyšší srbský řád dostane. Další osobnosti ze Srbska i ze zahraničí budou oceněni medailemi nižší třídy. 

Mezi nimi bude například rakouský spisovatel Peter Handke, čerstvý nositel Nobelovy ceny za literaturu, který se mimo jiné důrazně postavil proti bombardování Jugoslávie ze strany NATO. Kosovsko-albánská moc označila Handkeho za „personu non grata“.

Miloš Zeman se na stranu Srbska staví dlouhodobě. Od prvního dne v prezidentském úřadu odmítá jmenovat kosovského velvyslance v Praze, neboť Kosovo považuje stejně jako minimálně půlka světa za nedělitelné územní Srbské republiky.

Stejně tak Srbové chovají v úctě Zemana. Naposledy mu tleskali loni v září, kdy během své státní návštěvy v Bělehradě český prezident mnohokrát zdůraznil, že ve věci Srbsko vs. Kosovo je na straně Srbska. V srbské metropoli rovněž uvedl, že se bude snažit, aby česká vláda stáhla své uznání nezávislosti Kosova, které učinila Topolánskova vláda na základě iniciativy tehdejšího ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…