To byla fake news! Primátor Hřib u Tvarůžkové zuřivě dementoval zprávy o vyšším zdanění prázdných bytů

05.04.2019 21:25

Pražská koalice si vyjasňuje společné postoje, objevily se první problémy. Řeč je o bytech. Mají se trestat majitelé neobydlených bytů? Ptá se Zuzana Tvarůžková v pořadu Interview ČT24 primátora Zdeňka Hřiba.

To byla fake news! Primátor Hřib u Tvarůžkové zuřivě dementoval zprávy o vyšším zdanění prázdných bytů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

„Chtěli jsme objektivizovat, kdo má pravdu, zda prázdné byty v Praze jsou, nebo nejsou. A koalice se shodla, že problém to skutečně je a že jej chceme řešit pozitivními motivačními opatřeními, aby se v těch prázdných bytech bydlelo. Praha by pak získala více peněz od státu,“ zmínil Hřib začátkem pořadu. 

„Plánovali jsme provést analýzu anonymizovaných dat. Nenašlo se dostatek podpory v koalici pro to, abychom mohli provést tuto anonymizovanou analýzu. Jsem rád, že se podařilo vyjasnit ten postoj ohledně prázdných bytů v Praze. Z mého pohledu vyhráli ti, kteří tvrdili, že v Praze neobydlené byty jsou problémem,“ podotkl Hřib.

Jak vážný byl scénář ohledně vyššího zdanění majitelů prázdných bytů? „To od nás nikdo nenavrhl. Nebo já jsem to nikdy nenavrhoval. To byla zpráva na úrovni fake news,“ vyvrátil Hřib, že by podle stavu elektroměrů chtěla pražská koalice či Piráti vyměřovat daň. 

Následně se rozhovořil, jak pozitivně motivovat lidi, aby nenechávali své byty prázdné. „Viděl jsem několik odhadů developerů, kteří říkají, že v nových zástavbách je až 30 procent volných bytů,“ sdělil Hřib. Své pak Hřib také řekl ke kritice cest radních do zahraničí. „To, co je uvedeno v některých médiích, není pravda,“ rozhovořil se o cestách pražských politiků Hřib. Za služební cesty za březen mělo být vydáno 700 tisíc korun, informují některá média.

Závěrem pak Hřib hovořil o kontrole mostních konstrukcí. „Mosty už se také paralelně opravují, probíhá oprava u Barrandovského mostu, chystáme stavbu nových mostů,“ sdělil Hřib. A věnoval se i metru D; podle něj do konce volebního období tato stavba dokončena nebude. „Ale bude to zahájeno,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…