To byly průzkumy... Lež, manipulace a dutost, ozývá se nad výkony agentur

14.01.2023 22:43

Předvolební průzkumy ukazovaly, že z trojice předních kandidátů Andrej Babiš (ANO), Petr Pavel a Danuše Nerudová získají každý přes 20 % hlasů. Podle průzkumů žádný z kandidátů neměl získat 30 a více procent hlasů. Poslanec Patrik Nacher (ANO) poukázal, že ve skutečném životě to dopadlo trochu jinak. Po Nacherovi se ozvali i další.

To byly průzkumy... Lež, manipulace a dutost, ozývá se nad výkony agentur
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Petr Pavel

Průzkumy před prvním kolem voleb naznačovaly, že žádný ze tří favoritů – Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Petr Pavel – nezíská přes 30 % hlasů oprávněných voličů. A že výsledky v této trojici budou natolik těsné, že by Andrej Babiš za jistých okolností nemusel postoupit do druhého kola. Teoreticky mohli postoupit Danuše Nerudová a Petr Pavel.

Realita je však taková, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš získal rovných 35 % hlasů a vítěz prvního kola voleb prezidenta Petr Pavel získal 35,4 % hlasů. Danuše Nerudová se přiblížila k hranici 14 % hlasů.

„Jasně se ukazuje virtuální realita všech průzkumů, prognóz a z toho vycházejících různých výzev, aby někdo odstoupil a do 2. kola postoupili dva ‚demokratičtí‘ kandidáti. Doufám, že i v druhém kole nebudou lidé volit podle zpráv z masmédií...“ napsal Nacher na twitteru.

Přímá volba prezidenta

Brněnský právník Tomáš Tyl, který se nikdy netajil svým velmi kritickým pohledem na vládu Petra Fialy (ODS) vyčinil Danuši Nerudové za prohlášení, že „Babiš je zlo“.

„Přesně... ‚Když to není podle mne, tak to není demokracie‘ – tím se teď řídí většina našich čelných politiků. Já bych je hnal...“ vypálil.

Přímá volba prezidenta

A nezůstal jen do toho – občanů z Prahy se zeptal, zda by si nechtěli založit vlastní republiku...

„Hele, Pražáci, nechcete si udělat vlastní republiku? Tak někde kolem Luhansku. Já totiž pořád říkám, že dokud v Praze poteče teplá voda a půjde elektrický proud víc než tři hodiny denně, tak se v této zemi nic nezmění,“ prohlásil.

Přímá volba prezidenta

Právnička Miroslava Hustáková, která se k vládě Petra Fialy (ODS) taktéž staví velmi kriticky, napsala, že ten, kdo v prezidentské volbě odevzdá hlas Petru Pavlovi, odevzdá ho přeneseně i ukrajinskému premiérovi Volodymyrovi Zelenskému.

„Jenerál: ‚Tato vláda je lepší, než předchozí vláda Babiše.‘ >>> kdo volí Jenerála, volí tedy ukrajinského prezidenta,“ napsala svůj názor.

Přímá volba preztidenta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…