To, co dělá Minář, nemá smysl. Profesor Hořejší naštve demonstranty výroky o EU i o NATO

12.12.2019 11:40

Demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii postrádají opodstatnění, alespoň tak to vidí molekulární imunolog a akademický profesor Václav Hořejší. V rozhovoru pro Český rozhlas Plus uvedl, že důvody, kvůli kterým se protestuje, nejsou natolik závažné a naší zemi to může ve výsledku jedině uškodit. Babišova vláda podle jeho slov funguje dobře.

To, co dělá Minář, nemá smysl. Profesor Hořejší naštve demonstranty výroky o EU i o NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Vědec Václav Hořejší se netají tím, že se jeho názory výrazně liší od názoru jeho kolegů. Již dříve uvedl, že by klidně hlasoval pro naše vystoupení ze Severoatlantické aliance. Rusko podle něj není pro Evropu a Česko ohrožením a rozhodně se nepřipojuje k honu na prezidenta Miloše Zemana, jehož se údajně jeho kolegové účastní.

Anketa

Byli jste letos spokojeni s činností vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM?

88%
12%
hlasovalo: 22395 lidí

Není ani velkým přítelem protivládních demonstrací, které pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii. Myšlenky demonstrantů mu prý nejsou blízké. „Lidé mají právo demonstrovat, vyjadřovat názory a třeba i požadovat demisi významných politiků. Myslím si ale, že důvody, kvůli kterým se demonstruje, nejsou natolik závažné, aby to opravňovalo k takové masové reakci,“ uvedl Hořejší s tím, že když na ně lidi chodit chtějí, tak proti tomu nic nemá.

„Jsem velmi rád, že vláda, kterou dnes máme, i minulá vláda v obráceném politickém obsazení, funguje dobře. Řekl bych nejlépe z těch vlád polistopadových,“ myslí si profesor.

Jeho prioritou je, aby nám fungovala vláda i všechny orgány, které vládě podléhají. „Kdyby došlo k odvolání premiéra, tak by padla celá vláda a ocitli bychom se zpátky v situaci, kterou jsme tu už dvakrát měli, tedy že by prezident jmenoval svoji vládu a jen na krátkou dobu, nejlépe bez důvěry, to bych si skutečně nepřál. Tohle je špatná cesta a škodí této zemi,“ uvedl Hořejší. Poznamenal, že až voliči mají rozhodnout o tom, jestli ta čina ona strana, ať už vládne, nebo je v opozici, dělá věci správně.

Střet zájmů zjištěný ze strany Evropské komise prý není dostatečným důvodem k tomu, aby premiér Babiš odcházel. „Nevidím tuto záležitost černobíle. Důvody, které uvádí Evropská komise, chápu, ale vše bylo provedeno podle platných českých zákonů, které se ukázalo, že jsou v nesouladu s tím, jak to dnes chápe Evropská unie,“ podotkl Hořejší.

Velkou vinu na tom, že byly přiděleny dotace, které neměly být přiděleny, s čímž Hořejší souhlasí, mají podle jeho slov orgány, které je vyplatily. „A ty by měly být perzekuovány. I v té zprávě se vytýká to, že ty orgány, které to měly hlídat, to nehlídaly, asi to bylo povrchně hodnoceno, to je špatně.“ poznamenal.

Oponoval názoru, že premiér rozhodoval o přidělení svých vlastních dotací. „To rozhodně není pravda. To fakt není pravda!“ kroutil Hořejší hlavou. Doplnil, že Babiš je ve funkci premiéra jeden a půl roku a tvorba zákonu pro dotace jde hluboko do minulosti.

Moderátorka Barbora Tachecí nato konstatovala, že není v pořádku, že máme premiéra, který rozhoduje o dotačním systému země a zároveň z toho dotačního systému byznysově získává. To už ale Hořejší začal nevěřícně protáčet panenky. „Ne! Nemáte pravdu. Premiér nerozhoduje o systému dotací. O nich rozhodují naše zákony, které schvaluje Parlament,“ smetl její názor ze stolu.

„My tady nemáme žádný diktátorský systém, ve kterém rozhoduje premiér, notabene o tom, jestli sám dostane nějaké dotace. Máme tady orgány, které o tom rozhodují, a pokud to dělají špatně, tak je potřeba jít po nich. A pokud máme špatné zákony, tak je potřeba je opravit,“ zopakoval důrazně vědec s tím, že premiér nemůže svévolně měnit platné zákony a pravidla, podle kterých byly a jsou udělovány dotace.

„Premiér Babiš se u mě umísťuje mezi těmi, kteří u mne mají docela slušnou důvěru, vzhledem k tomu, na co jsme tu v naší politice zvyklí a co jsme tu zažili v uplynulých třiceti letech,“ doplnil Hořejší.


 


 

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…