To je ale šikovný migrant! Ve Vídni valí oči, na kolik peněz si přišel. Bohužel nelegálně

19.10.2017 6:47

Rakouský deník Kronen Zeitung přináší podrobné informace k případu zneužívání sociálních dávek migranty. Daňoví poplatníci ze země našich sousedů opět zapláčou.

To je ale šikovný migrant! Ve Vídni valí oči, na kolik peněz si přišel. Bohužel nelegálně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci tvoří fronty na autobusy

Zejména německá média se děsí možné vládní koalice v Rakousku, jejíž součástí by vedle vítězných lidovců Sebastiana Kurze mohli být také Svobodní Hainze-Christiana Stracheho. Obavy by však měly mít také desítky tisíc přistěhovalců, kteří zatěžují sociální systém. V případě uzavření pravicové koalice by patrně došlo k revizi sociálního systému a pro mnoho migrantů by Rakousko přestalo být rájem na zemi.

Dramatická je situace především ve Vídni, kde v loňském roce pobíralo sociální dávky a další příspěvky více než 40 % přistěhovalců. Velmi přičinlivý byl obzvlášť devětapadesátiletý muž z Čečenska, který přitom v zemi pobýval neoprávněně a vystupoval pod smyšleným jménem. Přesto mu z resortu řízeného socialisty po celé čtyři roky pravidelně chodily stovky eur měsíčně. Od roku 2013 si tak muž přišel na 70 000 eur, což je v přepočtu 1 750 000 korun.

Anketa

Bojíte se, že výsledek voleb ohrozí demokracii v Česku?

10%
90%
hlasovalo: 6726 lidí

Celý text v němčině najdete ZDE.

Muž pobíral minimální zabezpečení, příspěvek na bydlení a další sociální dávky a od roku 2013 tak měl měsíčně zajištěno 1458 eur. Vzhledem k používání falešné identity a k neoprávněnému pobytu v zemi se dopustil podvodu a bude čelit trestnímu stíhání. O zneužívání sociálního systému přistěhovalci se vedou i za přispění deníku Kronen Zeitung diskuse již několik měsíců. Ale až podobné konkrétní případy ukazují, do jaké míry ztratily rakouské úřady kontrolu nad situací.

Vídeňský sociální odbor řízený radní Sandrou Frauenbergerovou (SPÖ) na dotaz k výše zmíněnému případu příliš sdílný nebyl. „Nemůžeme se vyjadřovat k jednotlivým případům,“ cituje deník strohé vyjádření mluvčí sociálního odboru. Podle zjištění Kronen Zeitung je však nepřímo potvrzeno, že o zneužívání peněz daňových poplatníků odbor dobře ví. Jeho mluvčí ostatně připustila, že bude případ podrobně přezkoumán.

Kronen Zeitung připomíná, že problematikou se zabývá již mnoho měsíců. „V polovině září letošního roku nám sdělil nejmenovaný úředník ze sociálního odboru, že je velmi znepokojen rozhazováním peněz daňových poplatníků. Uvedl například, že jedenáctičlenná přistěhovalecká rodina pobírá měsíčně 5200 eur. Neudržitelnou situací se již nějakou dobu zabývá také prokuratura a vyšetřována stále probíhá,“ uzavírá deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…