To je málo na uprchlíky, vzkázal EU hejtman. Vrhli se na něj

23.05.2022 10:53 | Ze sítí

Česko dostane z fondů Evropské unie 27,4 milionu eur (téměř 680 milionů korun) na pomoc s uprchlíky z Ukrajiny z celkové rozdělované částky 248 milionů eur určené pro státy nejvíce zasažené uprchlickou vlnou. Podle vyjádření moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) to není mnoho. „Jenom náš krajský rozpočet stála do teď ukrajinská krize zhruba 30 mil. Kč,“ poukázal. „Neskutečné chucpe,“ sklidil za to od exministra financí Miroslava Kalouska připomenutí postoje k dřívější migrační vlně z jihu Evropy. A přidali se i další. Komentátor Honzejk upozornil na „štvaní proti uprchlíkům“.

To je málo na uprchlíky, vzkázal EU hejtman. Vrhli se na něj
Foto: archiv politika
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO)

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí
Třaskavou diskusi mezi hejtmanem Moravskoslezského kraje odstartovala zpráva o přiklepnutí 27,4 milionu eur (téměř 680 milionů korun) na pomoc s uprchlíky z Ukrajiny.

Celkově se z první části pomoci státům nejvíce zasaženým uprchlickou vlnou rozdělí nyní 248 milionů eur mezi pět států. Komise se pak v dubnu zavázala poskytnout dohromady 400 milionů eur, zbytek těchto peněz unie rozdělí až po schválení plánu členskými státy a europoslanci.

Nejvíce dostane na zvládání uprchlické vlny Polsko, pro nějž Evropská komise vyhradila více než pětinásobek částky pro ČR. Varšavě z částky připadne podle ČTK až 144,6 milionu eur.

Peníze, jež mají sloužit především na jídlo, dopravu a ubytování pro ukrajinské uprchlíky, vyhrazené České republice, dle některých kritiků nebudou ani zdaleka při zvládání krize dostačovat.

Kritiku částky přiklepnuté Evropskou komisí Česku hejtman Vondrák zveřejnil na svém twitterovém účtu. „Velmi se omlouvám, ale takovou pomoc nelze označit za vstřícnou,“ okomentoval 680 milionů korun v reakci na premiéra Petra Fialu, podle nějž o vstřícný krok ze strany EU jde.

„Jenom náš krajský rozpočet stála do teď ukrajinská krize zhruba 30 mil. Kč. Má očekávání byla úplně jiná,“ netajil se hejtman Moravskoslezského kraje.

Nesouhlas s premiérem Fialou o vstřícnosti rozhodnutí přineslo Vondrákovi vlnu kritiku zejména kvůli postoji k migrační vlně v roce 2015 a k přerozdělování migrantů mířících tehdy do Evropy z Afriky a Blízkého východu.

„Pane Vondráku, vzpomínáte na postoj Vaší partaje k uprchlické vlně 2015? Jak jste štvali občany proti utečencům, ‚ani nohu‘ atd.? Takže EU dává málo? Fakt?“ spustil komentátor Martin Fendrych.

A hned v závěsu mu v diskusi dal za pravdu i exministr Kalousek. „Neskutečné chucpe. Například si Vondráka pamatuji, jak za žádnou cenu nechtěl připustit pomoc pro padesát dětí… Kdyby se teď EU chovala tak k nám, jako se chovala Babišova sekta v první uprchlické vlně, nedostali bychom nic,“ přitakával Fendrychovi.

„Ukažte mi, kde jsem ‚za žádnou cenu nechtěl připustit pomoc‘ pro padesát dětí. Mám pocit, že ztrácíte noblesu. Hmm, možná jste nikdy žádnou neměl,“ odmítl Vondrák Kalouskova tvrzení.

K diskusi se následně připojil jeden z uživatelů, který potvrdil, že Vondrák skutečně nehlasoval proti přijetí dětí, o němž Kalousek psal. Že se Vondrák tehdy zdržel hlasování ve věci snahy tehdejší opozice projednat přijetí dětských uprchlíků z Řecka spolu s ostatními členy hnutí ANO, ale pro Kalouska stačilo na to, aby jej ještě označil za „ubožáka“.

Tehdejší návrh reagoval na dopis řeckého ministra vnitra, v němž Řecko požádalo Česko o přijetí 40 dětských uprchlíků bez doprovodu. Dopis v září 2019 obdržel tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček a návrh následně Sněmovně přednesl někdejší předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Vondrák dále poukázal, že rozdíl mezi migrační vlnou proudící před několika lety z jihu Evropy je také ve složení lidí, kteří k nám přicházejí. „Na rozdíl od Syřanů tady máme 80 % žen a dětí z Ukrajiny,“ podotkl s tím, že se obě uprchlické krize nedají srovnávat.

S nesrovnatelností obou migračních krizí by ale nesouhlasil komentátor Petr Honzejk, ten se nadmul po Vondrákových slovech s udivením, že „po nás EU nechce ještě něco doplatit“ potom, co „předváděla Babišova vláda v uprchlické vlně v roce 2015“. Následně se však opravil, poznámkou, že v době vlády premiéra Bohuslava Sobotky šlo o vládu „s Babišovou účastí“. „Posléze štvaní proti uprchlíkům ve stylu ‚ani jednoho‘ už přímo pod vedením vašeho šéfa,“ dodal ještě.

Nejen u politického a novinářského spektra vzbudil Vondrák pobouření. Za „naprostej humus“ označil Vondrákův příspěvek hodnotící částku, jež získá ČR od Evropské komise, režisér Jan Hřebejk. „Vzhledem k tomu, že vaše strana vytrvale jen rozvztekluje VŠEMI MOŽNÝMI ZPŮSOBY občany PROTI uprchlíkům před válkou, tedy hlavně ženám a malým dětem… Je váš tvít naprostej humus,“ obořil se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…