To je náhoda: Vyšetřovatelé, kteří popotahují Donalda Trumpa, dali peníze Clintonové

15.06.2017 9:52

Donald Trump bude patrně čelit vyšetřování za údajné maření spravedlnosti v záležitosti údajného zasahování Ruska do amerických prezidentských voleb. Zvláštní vyšetřovatel Robert S. Mueller již začal konat. Celou věc však zamotává zjištění CNN, že tři členové jeho týmu přispěli na kampaň demokratů i Hillary Clintonové osobně.

To je náhoda: Vyšetřovatelé, kteří popotahují Donalda Trumpa, dali peníze Clintonové
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Kauza údajného zasahování Ruska do amerických prezidentských voleb nabírá na obrátkách a vyšetřování se může dotknout i samotného Donalda Trumpa. Americký prezident si příliš nepolepšil, když propustil šéfa FBI Jamese Comeyho. Nejenom demokraté mu od té doby vyčítají, že tím chtěl zamezit dalšímu vyšetřování ve věci údajných ruských zásahů do prezidentských voleb. Zvláštní vyšetřovatel Robert S. Mueller už podle deníku Washington Post oslovil několik velkých jmen.

Již tento týden by měli se členy jeho vyšetřovacího týmu hovořit ředitel národních zpravodajských služeb Daniel Coats, šéf Národní bezpečnostní agentury (NSA) Mike Rogers a jeho zástupce Richard Ledgett. NSA ve svém prohlášení sdělila, že plně spolupracuje s vyšetřovateli, ale Rogers a Ledgett celou záležitost blíže komentovat odmítli. To samé se dá říci o Bílém domě, jehož administrativa odkazuje média na Trumpova právníka Marca Kasowitze.

Mluvčí Kasowitze Mark Corallo se nechal mezitím slyšet, že únik informací z FBI o prezidentovi je „nehorázný, neomluvitelný a nezákonný“. Narážel tím na tvrzení Comeyho, že po něm Trump požadoval zastavení vyšetřování údajného ruského ovlivňování prezidentských voleb. Ve hře bylo i přímé zveřejnění jejich soukromého rozhovoru. Americké zpravodajské služby však později uvedly, že zrovna tento záznam k dispozici nemají.

Comey s Trumpem se navzájem obviňují ze lži a zveřejnění záznamu onoho rozhovoru by mohlo vše objasnit. Více světla do celé záležitosti však mohou přinést i rozhovory s Coatsem, Rogersem a Ledgettem. Jak konstatuje Washington Post, Bílý dům jim pravděpodobně nebude bránit v podání svědectví. Především s ohledem na rozhodnutí Nejvyššího soudu během aféry Watergate, podle kterého vysocí státní úředníci nemohou v rámci trestního stíhání zadržovat možné důkazy.

„Osobní válka“ s Comeyem může v důsledku zahájení vyšetřování Trumpovi přinést vážné problémy. Mainstramová média a demokraté jsou dle očekávání na straně exšéfa FBI. Jinak ale Trump zdaleka nezůstává osamocen. V jeho prospěch svědčil před senátním výborem pro dohled nad zpravodajskými službami ministr spravedlnosti Jeff Sessions. Ten přímo uvedl, že odvolání Comeyho doporučil prezidentovi on sám, a rovněž odmítl, že by se před volbami setkal se zástupci Ruska.

Ve spolupráci Trumpova týmu s ruskou stranou nevěří ani státní zástupce státu Louisiana Jeff Landry. „Myslím, že i díky výpovědi Sessionse dospělo mnoho Američanů k závěru, že žádná tajná dohoda mezi Ruskem a Trupem před volbami neproběhla. Ministr spravedlnosti odvedl skvělou práci. Jasně dokázal, že jde jen o hon na čarodějnice, za kterým stojí demokraté,“ vyjádřil Landry své přesvědčení pro internetový server Breitbart.

Do zahájení vyšetřování Muellerova týmu však nyní zasáhla alarmující informace, která zpochybňuje objektivitu vyšetřování Podle zjištění jinak vždy protitrumpovsky laděné zpravodajské televize CNN, hned tři členové vyšetřovacího týmu přispěli na volební kampaň demokratů, a to včetně prezidentské kampaně Hillary Clintonové. Údajně se mělo jednat o desítky tisíc dolarů, které darovali před rokem 2016 a následně přímo na kampaň Clintonové.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…