To je nápad, pozveme sem uprchlíky, vymyslela starostka Paříže. Čtěte, jak pochodila

07.06.2016 12:20

Starostka Paříže Anne Hidalgo oznámila plány na vybudování nového uprchlického tábora, který by měl stát v blízkosti rušné zastávky vlakového nádraží. Neziskové a charitativní organizace její návrh chválí, naopak politici se k němu staví velmi kriticky.

To je nápad, pozveme sem uprchlíky, vymyslela starostka Paříže. Čtěte, jak pochodila
Foto: pixabay.com
Popisek: Paříž - ilustrační foto

Anketa

Je Milan Chovanec dobrý ministr vnitra?

11%
89%
hlasovalo: 3473 lidí

Jak uvádí Soeren Kern na webu amerického think-tanku Gatestone Institute, socialistka Hidalgo označuje svůj návrh z lidského hlediska za povinnost. Její kritici však tvrdí, že jde pouze o cynický trik, jak se chce starostka vymezit proti svému stranickému kolegovi a prezidentu Hollandeovi. Pařížská starostka se chce údajně ujmout vedení strany a v roce 2022 kandidovat v prezidentských volbách. Nový uprchlický tábor by měl být postaven do šesti týdnů v oblasti, která je již nyní označována za „no-go zónu“.

Starostka Paříže rovněž uvedla, že nový uprchlický tábor by měl být postaven na podobném modelu jako tábor Grande-Synthe u přístavního města Dunkerque, kde žije více než 2500 migrantů. Tento tábor nahradil nechvalně proslulý tábor „Džungle“, který policie na jaře rozebrala. Jak Kern uvádí, provoz tábora Grande-Synthe bude francouzské daňové poplatníky stát jenom v letošním roce asi 4,5 milionů eur a do této částky není započítáno denní „kapesné“ deset eur pro každého ze zdejších obyvatel.

„Je zřejmé, že Hidalgo navrhovaný tábor v Paříži rovněž zaplatí Francouzi ze svých daní. Zdá se, že starostka nemá vůbec žádné výčitky svědomí, že chce udělat z části severní Paříže ghetto pro ilegální migranty,“ píše Kern s tím, že právě Hidalgo hrozila podáním žaloby na americkou televizi Fox News, která referovala o existenci no-go zón v hlavním městě Francie. „Paříž se nemůže vyhnout své zodpovědnosti, zatímco Středozemní moře se stává pohřebištěm pro stovky uprchlíků. Nechci se za 10 nebo 15 let na sebe podívat do zrcadla a cítí se vinna za jejich smrt,“ říká Hidalgo.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Zatímco představitelé neziskových a charitativních organizací návrh starostky vítají, politici z něj příliš velkou radost nemají. Návrh odmítl například ministr pro bydlení Emmanuelle Cosse, podle jehož názoru bylo již v Paříži zřízeno dost uprchlických táborů. „Plán starostky pouze povede k tomu, že do města bude přijíždět ještě více ilegálních migrantů. Zřizování dalších táborů není řešením. Pouze tak vzniknou další ghetta, což k integraci jeho obyvatel rozhodně nepovede,“ prohlásil Cosse v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1.

List Le Figaro ve své analýze poznamenal, že plán Hidalgo je pouze další ze série provokací, jak aktivizovat levicovější část socialistické strany a převzít vedení nad celou stranou. Soupeřit by o něj měla se současným premiérem Manuelem Vallsem. „Její snahu stát se první ženou, která stane v čele Francie, však může vážně narušit šéfka Národní fronty Marine Le Penová. Podle průzkumu deníku Le Monde zveřejněného 1. června by 28 % voličů hlasovalo právě pro ni. Zatímco Nicolas Sarkozy má podporu 21 % voličů a současný prezident Hollande jen 14 %. Popularita Hollandea je potom na stupnici od 1 do 10 pouze 2,1,“ píše Kern.

Největší kritice podrobila návrh Hidalgo Národní fronta, která mimo jiné poukazovala na nárůst počtu bezdomovců mezi lety 2002 a 2012 o 84 %. „Je naprosto skandální, že starostka Hidalgo zneužívá peníze daňových poplatníků na vybudování přístřešků pro ilegální přistěhovalce. Ti by neměli mít možnost bydlet v hotelích, ale v zajateckých táborech, kde budou čekat na deportace do svých mateřských zemí. Anne Hidalgo je charakteristickým představitelem politické třídy, která zapomněla, že hlavním úkolem politiků je starat se v prvé řadě o obyvatele své země.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…