To je návrat do šedesátých let! Generál se děsí, co nám to Němci nabízejí za zbraně

12.05.2022 15:58

Česko jedná s Německem o dodávce tanků výměnou za zbraně, které Česká republika poslala Ukrajině. Slova ministryně obrany Jany Černochové (ODS), že by se mělo jednat o některou z verzí tanků mezi starším typem Leopard 1 a modernějším Leopard 2, vyděsila bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého. Tanky Leopard 1 by nás podle něj vrátily do 60. let.

To je návrat do šedesátých let! Generál se děsí, co nám to Němci nabízejí za zbraně
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Přeprava tanku, ilustrační foto

„A1 jsou hloupost, to bychom se vrátili do 60. let. Leopardy 1 jsou partnery pro tanky T55A,“ prohlásil Šedivý podle informací serveru Novinky.cz. Právě tanky T55A už totiž ani česká armáda nepoužívá a má ve výzbroji modernější T-72M4CZ.

„Já si myslím, že nabídka by měla být leopard ve verzi nejméně A4, nejlépe šest, nevím, zda verze A7 by byla nejvhodnější. Veze A4 by se dala domodernizovat,“ uvedl Šedivý s tím, že v rámci dohod se vždy mluvilo o tom, že to bude technika soudobá, která se může domodernizovat.

Podobný postup zvolilo Polsko, které tanky A4 modernizuje na typ 2PL. Modernizace 142 těchto tanků vyjde na 743 milionů eur. Modernizace zahrnuje integraci nové munice, nový řídicí a velitelský systém, novou kameru a termokameru, novou elektroniku pro otáčení věže a elevaci kanonu a hlavně vylepšenou balistickou ochranu věže.

Tanky Leopard 2 A4 totiž v užití turecké armády čelily vysoce účinným útokům Islámského státu v Sýrii, kde bylo zničeno jedenáct těchto tanků, a pět z nich dokonce běžnými protitankovými střelami. I současné Leopardy 2 jsou prý však lepší než tanky T-72, které se již na současné bojiště nehodí. Naopak Leopardy 1 ve srovnání zaostávají i za tanky T72M4CZ a jejich pořízení by bylo zcela nesmyslné.

Podle Šedivého tak není jasné, co nám vlastně kromě Leopardů 2 Němci mohou nabídnout. „Nejsem si moc jist, naše armáda jde jiným směrem než Němci. A jsme před výběrovým řízením na BVP, ale že bychom akceptovali nabídku na mardery, tak to by byl zase návrat o několik desítek let zpět,“ dodal Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…