To je něco: Mirek Topolánek lituje Klause a nadává kvůli němu ODS

18.03.2013 10:46

Mirek Topolánek se ve velkém rozhovoru pro Právo rozpovídal o současné ODS. Ta podle něj ztrácí náboj a promrhala i velkou šanci na jeho obnovení, když se jednoznačně nepostavila za prezidenta Václava Klause. Ten prý přitom stále hájí hodnoty, ke kterým se i ODS oficiálně hlásí. Vyjádření expremiéra Topolánka může být považováno za překvapivé, neboť sám neměl s Klausem v době svého pobytu ve Strakově akademii nejlepší vztahy.

To je něco: Mirek Topolánek lituje Klause a nadává kvůli němu ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek

Topolánek prý vyčítá ODS, že se za Václava Klause ve chvíli, kdy je naprosto nestoudně napadán, nepostavila. Podle něj na tom mohla sama vydělat, protože přitom mohla Klause prezentovat jako svou ikonu, symbol ideologie z počátku ODS.

„Měli na této rétorice, tomto novém étosu, na nějaké emoci vystavět obnovu strany, která v podstatě padá do hlubokých bažin,“ myslí si Topolánek. Místo toho si prý Klause přisvojila Jana Bobošíková. „Považuji za fatální chybu, že ODS jako jeden muž neřekla: Toto je člověk, za kterým půjdeme do pekel,“ dodává Topolánek.

To, o čem hovoří Václav Klaus, je podle Topolánka programem ODS - obezřetnost k EU i ke všem módním výstřelkům typu globálního oteplování, obrana svobody jednotlivce. „Straně chybí pevný ideový základ, proto hovořím o přihlášení se ke Klausovi. Byl by po dlouhém čase ODS užitečný, aniž by o tom věděl,“ říká Topolánek.

Nařčení prezidenta z velezrady je podle něj ideální příležitostí, jak se sjednotit, protože se jednalo o něco naprosto absurdního. „Jednou bude ta jména číst jako jména lidí, kteří se zbláznili,“ říká na adresu senátorů, kteří žalobu odhlasovali. Senát podle něj klidně může ve středu odhlasovat, že je čtvrtek, ale to nic nemění na tom, že to bude nestoudné.

ODS se však proti tomu postavit nedokázala a tím jen dokázala, že již nedokáže bojovat vůbec za nic. „Bojím se, že je ohrožena značka ODS,“ říká Topolánek. To však podle něj neznamená ohrožení pravicové politiky, protože společenská poptávka po obraně svobody bude vždy. Je jen otázkou, kdo ji bude reprezentovat. „Myslím si, že TOP 09, přestože na to aspiruje, to nebude. A ODS v tuto chvíli to být ani nemůže,“ říká.

Strana už je podle něj za bodem zvratu, kdy už nikdo není schopen změřit ani rychlost jejího pádu. Lidé, kteří  ODS volili vždy, už k tomu nemají žádný důvod. Strana podle něj bude buď muset najít nějakého „spasitele“, nebo si projít katarzí v dlouhodobé opozici a znovu se vybudovat na nových lidech.

Pokud jde o „spasitele“, tak se Topolánek velmi obává jména Jiřího Pospíšila. „To by byla definitivní tečka,“ myslí si. Bývalý ministr spravedlnosti prý sice má nějakou důvěru občanů, ale tu získal spíše vymezováním proti ODS. Pokud jde o Martina Kubu, druhou osobu, o které se spekuluje, tak tam Topolánek vidí jistou naději. „Dělá celou řadu věcí intuitivně správně,“ myslí si. V ministrovi průmyslu prý vidí určitou sílu, která by mohla stranu vést. Musel by se ovšem zbavit svých vazeb na jihočeskou ODS, které ho velmi poškozují.

A úplně prý neodepisuje ani Petra Nečase. „Může být krizovým manažerem. Ale musel by se stát faktickým, viditelným premiérem, a ne virtuálním,“ myslí si bývalý předseda ODS.    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…