To je pech. Uprchlíci se ne a ne naučit německy. „Mají trauma, dejte víc peněz,“ zaznělo

29.08.2023 8:00

Ve švýcarském kantonu Bern umí po třech letech na základní úrovni německy pouze polovina uprchlíků. Vedoucí úřadu sociální péče Claudie Hänzinová má bez ohledu na analýzu statistických dat dojem, že uprchlíci se „snaží naučit místní jazyk a dělají pokroky“. Za nedostatečnou znalostí jazyka stojí údajně jak trauma některých uprchlíků tak i pandemie COVID-19 a válka na Ukrajině. Do Evropy se za tento rok dostalo přes 15 tisíc uprchlíků.

To je pech. Uprchlíci se ne a ne naučit německy. „Mají trauma, dejte víc peněz,“ zaznělo
Foto: Repro YouTube France 24
Popisek: Banksyho růžová loď si spolu s dalšími plavidly rozebírá migranty

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29569 lidí
V rámci podpory integrace byly ve švýcarském kantonu Bern stanoveny tři cíle: 100 % přijatých uprchlíků starších 16 let musí prokazatelně dosáhnout jazykové úrovně A1 do tří let od vstupu do země, 50 % uprchlíků starších 16 let zahájí během roku vzdělávání nebo odbornou přípravu a 25 % uprchlíků se do sedmi let stanou finančně nezávislými.

Po třech letech od azylové reformy ve Švýcarsku, kdy 1. července 2020 vstoupil v platnost zákon o sociální pomoci v oblasti azylů uprchlíkům, umí základní němčinu nebo francouzštinu pouze 50 % osob starších 16 let. „V současné době je dosaženo pouze 50 % jazykového cíle, což neodpovídá představám a cílům,“ stojí ve zprávě ředitelství pro zdraví, sociální věci a integraci o nákladové strategii v oblasti azylu a uprchlíků.

Podle zprávy se nicméně nedaří plnit ani zbylé dva cíle. „Cíle 2 a 3 se také zatím nedaří plnit, ale i zde jsou rozhodující problémy statistického měření,“ uvádí zpráva a odůvodňuje nenaplňování třetího cíle tím, že mnoho uprchlíků bylo podporováno ještě ve „starém systému“ – před azylovou reformou: „Cílová skupina je v současné době stále smíšená: Na jedné straně ji tvoří osoby, které byly před 1. červencem 2020 podporovány za jiných podmínek, a na druhé straně osoby, které vstoupily do nového systému bezprostředně po 1. červenci 2020.“

Pro vedoucí úřadu sociální péče Claudii Hänzinovou je i to jeden z důvodů, proč současné hodnocení vyplývající ze zprávy „nemá smysl“. Bez ohledu na analýzu dat má dojem, že uprchlíci se „v zásadě velmi snaží naučit místní jazyk a dělají pokroky“.

Hänzinová připustila, že ačkoliv znalost jazyka na úrovni A1 je nízká, je přesto ve 100 % případů nedosažitelná. Mezi uprchlíky jsou i staří a nemocní lidé, kteří například do škol nikdy nechodili.

Podle švýcarského politika Hasima Sancara (Zelení) je možným zdůvodněním pro neplnění jazykového cíle i trauma osob prchajících před válkou. „Pro mnoho uprchlíků je kvůli traumatickým zážitkům obtížné naučit se německy. Proto je potřeba více peněz na psychosociální péči,“ vyvodil Sancar.

Nedodržení cílů je připisováno na vrub pandemii COVIDu-19. V důsledku pandemie se změnil trh práce a integrační kurzy bylo možné poskytovat jen v omezené míře. „V letech 2020 a 2021 měla pandemie dopad i na práci v azylovém sektoru, protože trh práce se výrazně změnil a kolektivní ubytování mohlo být provozováno pouze na část své kapacity. Kromě toho se jazykové a integrační kurzy v některých obdobích nekonaly nebo byly jen v omezené míře,“ stojí ve zprávě. Na pandemii navíc navázala válka na Ukrajině, kdy kanton byl nucen přijmout téměř 9300 ukrajinských uprchlíků.

Podle datového portálu UNHCR (The UN refugee agency) se za rok 2023 celkem do Řecka dostalo 15 652 uprchlíků, nejvíc jich pochází z Palestiny a Afghánistánu. V roce 2022 tomu bylo 24 350 uprchlíků a za rok 2021 jen 9157. V roce 2015 za probíhající migrační krize se do Řecka dostalo přes 800 tisíc uprchlíků. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zajímavý postřeh, válka na Ukrajině brání aby se migranti za tři roky naučili alespoň základ němčiny ve Švýcarsku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 29.08.2023 8:16:25
To mi hlava nebere asi to bude tou válkou

|  9 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …