To je rozruch: Francie nedala Rusku slíbené válečné lodě, objevují se divoké informace

26.11.2014 14:56

Indie údajně hrozí, že zruší už podepsanou dohodu s firmou Dassault na objednávku celkem 126 stíhaček Rafale v hodnotě 20 až 22 miliard dolarů, pokud Francie odmítne dodat Mistraly do Ruska. Mezinárodní experti potvrdili, že jestli Francie odmítne dodat objednané ruské lodě, ztratí tím důvěru úspěšného dodavatele zbraní.

To je rozruch: Francie nedala Rusku slíbené válečné lodě, objevují se divoké informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Anketa

Je konec roku 2014. Koho chcete za prezidenta v roce 2018, kdy bude příští volba hlavy státu?

hlasovalo: 46512 lidí

Před nějakým časem se objevila zpráva, že loď Mistral „Vladivostok“ může být Rusku předána 27. listopadu a z Francie se měla vydat v doprovodu lodě „Smolnyj“ do ruského Kronštatu. Francouzská strana ale tuto informaci nepotvrdila.

Na vodu byla také spuštěna druhá válečná loď třídy Mistral „Sevastopol“, kterou měla Rusku Francie podle smlouvy dodat.

Zdroj

Prezident Hollande nyní dodání lodí Rusku pozastavil pomocí prezidentského veta, které sice není posledním slovem, ale podle experta je pravděpodobné, že Rusko lodě už nedostane, píše Gazeta.ru. Celá situace se bude potom řešit u Mezinárodního arbitrážního soudu. V danou chvíli se veto týká hlavně jedné ze dvou lodí a znamená, že loď nebude licencovaná k použití a předání ruské straně.

Smlouvu o dodání dvou válečných lodí třídy Mistral v hodnotě 1,2 miliardy euro podepsali prezidenti Ruska Dmitrij Medveděv a Francie Nicolas Sarkozy.

Jednalo se o první podobně velkou spolupráci mezi Ruskem a blokem NATO ohledně zbraní od konce studené války. Kontrakt byl ale v Rusku kritizován některými vojenskými experty s tím, že podobné loďové systémy si Rusko může postavit samo a že Francie nebude ochotna se s Ruskem podělit o svoje technologie. Francie se nicméně v poslední době ocitla pod tlakem představitelů NATO i některých amerických kongresmanů, kteří se vyjadřovali proti předání nasmlouvaných lodí Rusku. Příčinou je ukrajinská krize, ze které viní Rusko.

Situace není zcela neobvyklá ani pro Rusko. Prezident Medveděv v minulosti stopnul dodávky raketových systémů do Íránu a věc se řešila také soudní cestou. Podle informací, které Gazeta.ru uvádí, nemusí být materiální škody pro Francii tak citelné jako škody pro její obchodní reputaci a také budou závažně poškozeny vztahy s Ruskem.

Jak připomíná Gazeta.ru, nejde o první neúspěšný pokus o spolupráci v oblasti námořního vojenství mezi Západem a Ruskem. Ten poslední pochází z roku 1937, kdy se Sovětský svaz pokoušel dohodnout s USA o stavbě a dodání vojenských lodí. Strany se tehdy nedohodly na podmínkách.

Zdroj

Komentář ruského listu Vědomosti.ru naopak tvrdí, že Francie je v situaci, kdy si může dovolit upřednostnit obranu nedotknutelnosti hranic a státní suverenity před krátkodobým finančním ziskem. Obranný export Francie je podle komentáře dostatečně diverzifikován a Francie musí brát ohledy na vztahy s USA a zeměmi střední a východní Evropy. Připomíná, že podobné rozhodnutí učinil také generál de Gaulle v roce 1967, kdy zastavil francouzské dodávky zbraní do Izraele.

Zdroj

Kolem předání objednaných lodí panuje už delší dobu napětí. Minulý týden, ještě před Hollandovým vetem, francouzské noviny Le Figaro informovaly o tom, že se francouzské úřady obávají toho, že by ruští námořníci mohli loď „Vladivostok“ dokonce unést.

Zdroj

V Rusku se už objevily zprávy o tom, že Rusko by v důsledku této situace mohlo například přerušit obchodní kontakty v oblasti vojenské techniky a technologií plošně se všemi zeměmi NATO.

Zdroj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vss

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…