To je šok: Přišly výsledky preferencí z Francie. EU se otřese hrůzou

11.01.2017 9:34

Po aktuálním průzkumu veřejného mínění má francouzská levice zase o krok blíž ke své nejhorší noční můře. Vůdkyně Národní fronty Marine Le Penová se poprvé dostala do čela pelotonu uchazečů o prezidentský úřad.

To je šok: Přišly výsledky preferencí z Francie. EU se otřese hrůzou
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Evropské politické elity, mainstreamová média a levice jako taková se děsí možnosti, že by mohla v Elysejském paláci vystřídat Françoise Hollanda právě Le Penová. Nejenom pro své vyhraněné názory na ideologii multikulturalismu a migraci, ale zejména pro své plány prosadit referendum o budoucnosti Francie v Evropské unii. Pokud by k takovému scénáři došlo a voliči hlasovali pro „frexit“, znamenalo by to podle mnohých expertů faktický konec EU.

Karty jsou v prezidentské kampani rozdané aktuálně tak, že by z prvního kola měli postoupit konzervativec a obdivovatel někdejší britské ministerské předsedkyně Margaret Thatcherové François Fillon a právě zmiňovaná Marine Le Penová. Fillon v podzimních stranických primárkách poněkud překvapivě porazil bývalého prezidenta Nicholase Sarkozyho a je považován za horkého favorita i v kontextu pravděpodobného souboje s Le Penovou.

Mezi Fillonem a Le Penovou přitom panuje shoda na mnohých tématech. Bývalý premiér se například vyjádřil pro zrušení protiruských sankcí a stejně jako vůdkyně Národní fronty zastává kritický postoj vůči multikulturalismu a migraci. Rozdíly mezi oběma prezidentskými kandidáty panují spíš v míře kritičnosti dané problematiky. Ačkoli je Fillon rovněž kritický vůči Evropské unii, nevolá po frexitu.

Anketa

Odvedl velvyslanec USA v Česku Andrew Schapiro dobrou práci pro česko-americké vztahy?

4%
96%
hlasovalo: 12072 lidí

Naopak zásadní rozdíl lze vypozorovat v sociální oblasti. Fillon avizoval, že hodlá z Elysejského paláce prosazovat tvrdou reformu a omezit vliv odborů. Le Penová jeho návrhy označila mnohokrát za drastické a sama vzhledem ke snaze naklonit si voliče z chudších společenských vrstev po žádných radikálních krocích v sociální oblasti rozhodně nesahá. Podle mnohých je právě Fillon pro Le Penovou nejméně vhodným protikandidátem.

Doposud se vždy umísťovala Le Penová až na druhém místě. Jak ovšem vyplývá z výsledků průzkumu Paris Match, iTélé a Sud-Radio, aktuálně by svého rivala předstihla. Deník Paris Match včera zveřejnil pořadí kandidátů a Le Penová v něm se 26 % figuruje poprvé na špici. Fillon je se 24 % na druhém místě a pomyslnou bronzovou medaili by nyní získal bývalý ministr hospodářství a kandidát socialistů Emmauel Macron se 17,5 %.

Vítěz francouzských prezidentských voleb vzejde ze 2. kola, které se bude konat 7. května. Bez ohledu na aktuální průzkum je stále Fillon považován za favorita. Jeho volební tým by však mělo znepokojovat, že oproti minulému průzkumu ztratil 3 % a podle deníku Paris Match je ve srovnání s Le Penovou málo aktivní v médiích. Pokud ovšem Macron nějak zásadně nezafinišuje, nemělo by se na postupujících do 2. kola nic měnit. Ve finále ovšem nakonec rozhodne stejně to, kdo z této dvojice bude přijatelnější pro příznivce levice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…