To je ten Katar, kde sháníme plyn? Skandál v EU může mít přesah

11.12.2022 16:30

Bruselem otřásá skandál. Policie prohledala 16 objektů kvůli podezření na korupční jednání ve prospěch Kataru. Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) připustil, že ani europoslanci nejsou 100% odolní vůči korupčním svodům, označil to za smutné a navrhl, co s tím udělat. Investor Michal Šnobr připomněl, že je to ten Katar, na který teď Západ sází místo Ruska. Bývalý předseda představenstva Pražská plynárenské, a.s. Pavel Janeček vyrukoval s ironickou poznámkou.

To je ten Katar, kde sháníme plyn? Skandál v EU může mít přesah
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
Belgické listy Le Soir a Knack uvedly, že v korupční aféře spojené s Katarem byl zadržen bývalý europoslanec, italský socialista Pier Antonio Panzeri. Informaci převzala celá řada zahraničních médií včetně France24.com.  Panzeri byl europoslancem v řadách evropských socialistů v letech 2004 až 2019.

Kvůli vyšetřování případu možné korupce a praní špinavých peněz policie prohledala šestnáct objektů, zabavovala počítače i telefony a zadržela hotovost ve výši 600 tisíc eur.

Český europoslanec Luděk Niederamyer (TOP 09) se ke kauze vyjádřil na facebooku – coby europoslanec prý cítil jako svou povinnost se k celé kauze vyjádřit.

„Zmíněné podezření přišlo do europarlamentu právě ve chvíli, kdy projednáváme další novelu, která má praní peněz zkomplikovat. Jako zpravodaj jedné z jejích části (ALM direktivy) bohužel velmi často narážím na to, jak silný odpor k některým ustanovením (třeba zvýšení kvality informací v rejstřících vlastníků) je,“ zmínil Niedermayer.

Konstatoval, že europoslanci jsou nezávislejší než poslanci národních parlamentů, protože nemusí hlasovat povinně se svou frakcí. Ale i Niedermayer připustil, že nezávislost není stoprocentní ochranou před korupčními svody.

„Větší obezřetnost nás zákonodárců i občanské společnosti třeba v situaci, kdy se ‚najednou začne rodit‘ podivné přátelství naší země se zemí jinou (vzpomeňme na naši, Zemanovu čínskou epizodu) je tak samozřejmě namístě,“ napsal Niedermayer.

„Musíme si také uvědomit, že v době, kdy západní demokracie intenzivně soutěží o získání podpory zbytku světa třeba s Ruskem nebo s Čínou, pro něž jsou podobné postupy zcela běžné, jsme v jisté nevýhodě. Té se musíme bránit! A to tím, že tuto ‚praxi‘ budeme komplikovat a budeme se snažit ‚wrongdoing‘ typu využití špinavých peněz pro politickou manipulaci po světě omezovat. To je možné třeba přes aktivity Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve směru identifikace vlastníků nebo přes Finanční akční výbor (FATF) zaměřený právě na praní špinavých peněz. Nesmíme také tolerovat (ne-li dokonce podporovat) investování miliardových částek nejasně nabytých peněz (nejen) od prominentů nedemokratického světa v našich zemích. Zkomplikovat život ‚korupčníkům‘ a ‚prádelnám‘ samozřejmě musí dobře fungující banky (neb tam toky obvykle končí a někdy i začínají) spolu s omezením velkých hotovostních operací,“ pokračoval europoslanec.

Bruselská korupční aféra

Bruselská korupční aféra

Expert na energetiku a menšinový akcionář společnosti ČEZ Michal Šnobr přidal poznámku. „Aha. Prosím vás, to je ten samej Katar, na který teď Evropa sází místo Ruska všechny karty?“ otázal se.

Bruselská korupční aféra

V Kataru teď shání plyn německá vláda, ale i čínská vláda – a o katarský plyn projevil zájem i člen vlády české, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Bývalý předseda představenstva společnosti Pražská plynárenská, a.s. Pavel Janeček vyrukoval s ironickou poznámkou.  

„Do Kataru k jednání o plynu bych doporučil delegaci Evropského parlamentu. Mají tam dobré vztahy. Tým by ideálně doplnili Mikuláš Peksa (Piráti) a další přední odborníci na energetickou bezpečnost. Termín v době voleb prezidenta ČR,“ doporučil.

Bruselská korupční aféra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ty šišlo, buhůví co máš i ty na svědomí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepravda vítězí , 11.12.2022 18:36:47
Já bych vám dala každýmu pouze to, c o má průměrný Čech k vejplatě a zbytek si cáluj sám. Tolik zbytečných lidí a ještě k tomu nějaké asistenty. Všichni berou, všichni.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…