Skandál v Evropském parlamentu. Policie vyšetřuje možnou korupci. Zapleten Katar

09.12.2022 21:14

Belgická policie vyšetřuje možný případ korupce v Evropském parlamentu. Podle BBC byl zadržen bývalý europoslanec obviněný z korupčního jednání spojeného se státy Perského zálivu. Údajně šlo o Katar. Spolu s bývalým europoslancem byly zadrženy tři další osoby. Podle agentury AP je jednou z nich místopředsedkyně EP Eva Kailiová.

Skandál v Evropském parlamentu. Policie vyšetřuje možnou korupci. Zapleten Katar
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Europarlament

BBC přinesla informace o zásahu belgické policie v Evropském parlamentu. Kvůli vyšetřování případu možné korupce a praní špinavých peněz policie prohledala šestnáct objektů, zabavovala počítače i telefony a zadržela hotovost ve výši 600 tisíc eur. Ačkoli konkrétně nezaznělo, se kterou ze zemí bylo korupční jednání spojeno, mohlo by jít o Katar, který se měl údajně snažit ovlivnit rozhodování v Evropském parlamentu.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
„Belgické zpravodajské servery Knack a Le Soir na základě informací z ‚dobře informovaných zdrojů‘ označily za stát Perského zálivu Katar,“ napsala BBC s tím, že informaci nemohla ověřit. Katar prý na žádost o vyjádření nereagoval.

„Děje se tak [sic] vyplácením velkých finančních částek nebo nabízením velkých darů třetím stranám s významným politickým a/nebo strategickým postavením v Evropském parlamentu,“ uvedl v prohlášení mluvčí belgické federální prokuratury s tím, že čtyři osoby narozené v letech 1955, 1969, 1971 a 1987 byly zatčeny k výslechu včetně bývalého poslance EU a mohou být předvedeny před vyšetřujícího soudce.

Mluvčí Evropského parlamentu agentuře Reuters sdělil, že Evropský parlament nebude probíhající vyšetřování komentovat, ale v případě potřeby bude spolupracovat s místními orgány. Podle agentury AP policie v současné době vyslýchá po zadržení místopředsedkyni Evropského parlamentu, Řekyni Kailiovou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …