To je vážné: Drábek prý lhal. Tají smlouvy

15.03.2012 7:58

Pracovníci úřadů práce si opakovaně stěžují, že nový softwarový systém zavedený na jejich počítačích v souvislosti se sociální reformou nefunguje, jak má. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) sice slibuje nápravu, ale odmítá zveřejnit smlouvy s novým systémem spojené. Tvrdí, že chrání citlivé informace a dodává, že smluvní partner není MPSV, ale vnitro. Novinářům se ale podařilo zjistit, že Drábek lže.

To je vážné: Drábek prý lhal. Tají smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) čelí ostré kritice za to, že se po sociální reformě nedaří vplácet dávky stejně hladce jako před reformou. Na vině je zavedení nového počítačového systému, který často nefunguje a řadu úkonů nezvládá. Svým kolegům v poslanecké sněmovně nechtěl Drábek říci, kolik zavedení nového systému stálo. Odvolával se přitom jednak na citlivost informací a jednak také na to, že skutečnou smluvní stranou je ministerstvo vnitra. Server idnes.cz ale dokazuje, že Drábek neříká pravdu.

Jde jen o cenu nového systému

"Znovu opakuji: smluvní stranou je ministerstvo vnitra. To znamená, ministerstvo práce připravovalo nějaký návrh, to nezpochybňuji, ale ministerstvo vnitra je smluvní stranou jak té rámcové smlouvy, tak u všech dodatků," odpověděl poslancům Drábek.  "Ptát se mě,“ pokračoval ministr, „zda ministerstvo vnitra postupovalo v souladu se smlouvou, kterou samo uzavřelo, je sice správná otázka, ale na špatného adresáta," dodal s tím, že ministerstvo práce rozhodně nebude zveřejňovat to, co nechce zveřejnit ministerstvo vnitra.“

Ale právě tady ministr lže. Dne 10. února 2012 odešel z ministerstva práce a sociálních věcí zvláštní dopis s číslem jednacím 13151-34. Ředitel odboru centrálních nákupů, právní podpory a správy majetku David Novák v něm žádá ministerstvo vnitra, aby nezveřejňovalo smlouvy týkající se této záležitosti.

MF Dnes získala šest dodatků k těmto smlouvám a tvrdí, že tyto neobsahují žádné citlivé informace. Jde jen a pouze o to utajit, kolik nový systém stál. Ukazuje se také, že smluvní stranou není vnitro, ale MPSV.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…