To je veselo: Donaldu Trumpovi celý svět nadává za to, co řekl o muslimech. Ale...

09.12.2015 9:28

Donald Trump za svůj návrh, aby Spojené státy zakázaly přístup do země všem muslimům, sklízí bouřlivou vlnu nevole. Kritika přichází ze všech stran a až na malé výjimky nenachází pochopení ani u svých stranických kolegů. Ovšem i jeho největší kritici si jsou vědomi, že u svých voličů si tím Trump nijak nepohorší.

To je veselo: Donaldu Trumpovi celý svět nadává za to, co řekl o muslimech. Ale...
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Podle aktuálního průzkumu veřejného mínění se Donald Trump stále s přehledem drží na čele republikánských uchazečů o prezidentský úřad. Před druhým v pořadí, senátorem Tedem Cruzem, má nyní již dvacetiprocentní náskok. Trump však v žádném případě nehraje na jistotu a ve svých prohlášeních se rozhodně nijak nemírní. V reakci na teroristické útoky v Paříži a především masakr v San Bernardinu, kde americký muslimský pár zastřelil čtrnáct lidí, Trump navrhuje zabránit vstupu do země nejenom muslimským žadatelům o azyl, ale dokonce i turistům. Dále hovoří také o uzavírání některých mešit.

Jeho kontroverzní výroky mu však prý u voličů nijak neublíží. Aspoň si to myslí například známá konzervativní komentátorka Laura Ingrahamová. „Každý, kdo si myslí, že to nějakým způsobem sníží jeho kredit u voličů, vůbec nezná naturel americké populace,“ tvrdí Ingrahamová a společně s dalšími konzervativci poukazuje na to, že jeho názory mnohem více odrážejí postoje běžných voličů než oficiálních představitelů republikánů. Tradičně zdrženlivý je v kritice Trumpa senátor Cruz, jemuž nyní aktuálně patří dle průzkumů mezi republikány druhá příčka. Na dotaz médií se výslovně odmítl připojit mezi kritiky, a naopak Trumpa pochválil za to, že díky jeho výrokům se pozornost celé země více soustředí na ochranu hranic.

Celý text  v angličtině máte k dispozici ZDE.

Vedle Cruze, který cílí na stejnou cílovou skupinu voličů jako Trump, vyjadřuje vůči výrokům lídra republikánské kandidátky více pochopení ještě bývalý senátor Rick Santorum. „Navrhl jsem mnoho úprav současného imigračního zákona. Sice bych nezakázal vstup do země plošně všem muslimům, ale rozhodně jsem pro zrušení udělování víz pomoci loterie. Tímto způsobem se do Spojených států dostává mnoho radikálních muslimů,“ zmínil Santorum. Ovšem předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan si příliš servítky vůči Trumpovi nebere. Tvrdí, že jeho komentáře na adresu muslimů nemají nic společného s konzervatismem a republikáni s něčím takovým nemohou souhlasit. „Drtivá většina muslimů sdílí ideje pluralismu, svobody, demokracie a lidských práv.“

Další z republikánských kandidátů na prezidenta Jeb Bush dokonce zareagoval na výroky Donalda Trumpa prostřednictvím půlminutového „video inzerátu“. Tvrdí v něm, že Trump je příliš impulzivní a prostořeký na to, aby mohl usednout do Bílého domu. Vedle Trumpa však Bush kritizuje také Teda Cruze a Marco Rubia za to, že by nebyli na rozdíl od něho schopni zajistit americkému obyvatelstvu bezpečnost. V závěru videa se Bush „chlubí“ tím, že jej podporuje sedmadvacet generálů a admirálů. Na podpoře voličů se to však nijak zvlášť nepromítá. Například v klíčovém státě Iowa by Bushovi odevzdalo hlas jen čtyři procenta voličů a na celonárodní úrovni to není o mnoho lepší. V první polovině kampaně dosahoval přitom Bush i dvojciferné voličské podpory.

Kritika Trumpových návrhů souvisejících s muslimy z tábora demokratických rivalů je dle očekávání nelítostná. „Řekněte někdo Donaldu Trumpovi, že nenávist rozhodně nepatří mezi základní hodnoty naší země,“ reagoval lídr mezi demokratickými uchazeči o prezidentský úřad a bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Demokratický senátor Reid zase lakonicky poznamenal, že Trump jen řekl nahlas to, co si většina republikánů stejně myslí. Viceprezident Joseph R. Biden zase včera pro Bloomberg News poznamenal, že pokud Trump získá republikánskou nominaci, tak jej vzhledem k jeho výrokům Hillary Clintonová v přímém souboji porazí „levou zadní“.

Se svojí troškou do mlýnu přispěl také mluvčí Bílého domu Josh Earnes, podle nějž poslední Trumpovy výroky jej naprosto diskvalifikují od možnosti stát se prezidentem. V rozhlasovém rozhovoru se k aktuální kauze vyjádřil rovněž bývalý viceprezident Dick Cheney. „Pokud cítíme potřebu říkal něco o tom, že tu nechceme muslimy, a chceme snad i zakazovat islám, potom boříme vše, v co věříme a na čem stojí tato země,“ prohlásil Cheney, který byl v Bushově vládě považován za největšího „válečného jestřába“ a podle mnohých právě on přesvědčil bývalého amerického prezidenta, aby vyslal americké vojáky do Iráku. To vše na základě falešných důkazů o údajně existenci zbraní hromadného ničeni v Iráku, které nebyly nikdy nalezeny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…