To je zvláštní: Schwarzenberg a Kalousek si protiřečí. A poslankyně říká, jak musela větrat kvůli Zemanovi

02.02.2015 13:30

Po řadě evropských zemí, kde jsou nekuřácké hospody a bary již standardem, zřejmě všeobecný zákaz kouření začne platit i v českých restauracích. Podle pondělní Mladé fronty Dnes je totiž pro zákaz kouření v restauračních prostorech 130 z celkového počtu 200 poslanců. Důležitou roli hraje i to, že pro zákaz jsou lídři dvou největších sněmovních stran – Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka.

To je zvláštní: Schwarzenberg a Kalousek si protiřečí. A poslankyně říká, jak musela větrat kvůli Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Ve hře jsou dokonce dva návrhy zákonů, které by měly kouření v restauracích zakázat. Jeden připravil poslanec Radek Vondráček. Jeho návrh má příští týden projednat sněmovna. Druhý návrh, který připravuje Ministerstvo zdravotnictví, je podrobnější. V restauračních zařízeních zakazuje i kouření elektronických cigaret a také nařizuje, že v každé restauraci musí být nejméně jeden nealkoholický nápoj levnější než nápoj alkoholický.

Který návrh preferovat, rozhodne vláda

Ministerský návrh by měla vláda projednávat na přelomu února a března. „Oba návrhy jsou odborně dobře připravené. Záleží jen, jak se domluví koaliční vláda na tom, co bude preferovat,“ řekl listu člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Jaroslav Krákora z ČSSD.

Zákaz kouření v restauracích prý podporuje i většina českého obyvatelstva. Podle průzkumu Ipsos a Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy z května 2012 si zákaz přeje 78 % obyvatel. K zákazu také vyzývá svým doporučením Evropský parlament, který jej přijal již v roce 2009.

Jednotně proti zákazu jsou jen poslanci ODS

List také zjišťoval postoje k tomuto problému u některých zákonodárců. Proti zákazu jsou jednotně jen poslanci ODS. Lídr Úsvitu Tomio Okamura návrh podpoří. Prozradil, že je nekuřákem, i když před dvaceti lety si párkrát zapálil. „Vzhledem k tomu, že ročně umírá na nemoci spojené s kouřením 18 tisíc lidí, přikláním se k zákazu,“ uvedl.

Poslankyně ČSSD Marie Benešová uvedla, že nemá ráda tlaky na zákaz kouření. „Pracovala jsem s Otou Motejlem, to byl těžký kuřák, s Pavlem Rychetským, Milošem Zemanem... A vždycky jsem se nějak vyvětrala,“ vysvětlila.

Huml: Je to ptákovina

Nekompromisní názor má předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Já říkám naprosto jasné ne. Hospodští by si to měli sami rozhodovat,“ uvedl. Naproti tomu jeho stranický kolega Miroslav Kalousek listu řekl, že bude hlasovat pro zákaz kouření v restauracích. Není si ale ještě jist, zda bude hlasovat také pro to, aby se nesmělo kouřit v barech. „Ale co se týče restaurací, kde se podává jídlo, tak tam budu pro zákon,“ uvedl.

Sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml zákon zakazující kouření v restauracích nepodpoří, protože jej považuje za „ptákovinu“. Zajímavě zdůvodnil své stanovisko poslanec TOP 09 Zdeněk Bezecný: „Já ten zákon podpořím, protože jsem to slíbil Leoši Hegerovi.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…