To jsou čísla: ODSku už dohánějí i zemanovci

07.02.2013 11:51

První průzkum stranických preferencí, který po prezidentských volbách prováděla společnost SANEP, přinesl neobyčejně zajímavé informace o vývoji voličských nálad. Na prvních dvou místech se osamostatnily ČSSD a KSČM a na stále klesající ODS a TOP 09 se pomalu začíná dotahovat Strana práv občanů- zemanovci. Do sněmovny by se dostali ještě lidovci.

To jsou čísla: ODSku už dohánějí i zemanovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Volby by s přehledem vyhrála ČSSD, která by získala 26,1 procenta, což by znamenalo 64 poslaneckých křesel. Na druhém místě by skončili komunisté, kterým by 18,1 procenta voličů vyneslo 45 poslanců. ODS, nejsilnější vládní strana, se stále propadá, v únorovém průzkumu dosáhla historického minima 11,8 procent. S 10,9 procenty ji navíc sleduje TOP 09 Miroslava Kalouska, který v poslední době naznačuje ambice stát se lídrem pravé části spektra.

Celý průzkum ZDE.

V průzkumech jiných agentur se TOP 09 již objevila před svým koaličním partnerem, u SANEPU je však stále o kousek napřed ODS. Je to však jen díky tomu, že v průzkumu bylo samostatně uváděno hnutí Starostů a nezávislých, které do minulých voleb šlo společně s TOP 09 a až od prosince bylo považováno za její součást. Na konci roku však vypršela smlouva o spolupráci a doposud není jasné, zda bude pokračovat, proto SANEP uvádí hnutí předsedy Gazdíka samostatně. Připsalo si 1,3 procenta.

Na obě pravicové strany se však nečekaně dotahuje další levicový subjekt - Strana práv občanů - zemanovci. Vítězství jejich čestného předsedy v prezidentské volbě na konci ledna probudilo zájem o tuto stranu, který se projevil dalším nárůstem preferencí. Aktuálně by tedy zemanovci získali 7,9 procent, což představuje 19 mandátů. Sněmovní sestavu by doplnila KDU- ČSL. Lidoveckých 6,6 procenta by se přeměnilo na 16 poslanců. 

Pod pětiprocentní hranicí pro vstup do Sněmovny se kromě již zmíněných Starostů pohybuje například NS-LEV 21, která se blíží třem procentům, nebo Strana zelených s 2,1 procenty. Sněmovní Věci veřejné dosahují nepříliš nadějného zisku 0,5 procenta a vládní strana LIDEM Karolíny Peake se již tradičně v průzkumech vůbec neobjevuje.

Kalousek je dnes prý zajímavější než Nečas

V komentáři k výsledkům agentura uvádí, že na pravici lze pozorovat obrození TOP 09. Té zřejmě některé voliče přihrál úspěch Karla Schwarzenberga v prezidentských volbách, takže strana získává zpět voliče, kteří se během volebního období přikláněli spíše k lidovcům, a rovněž některé voliče stále padající ODS. Ta prý zcela reálně může přijít o svůj kredit nejsilnější pravicové strany.

„Pro část pravicově orientovaných voličů tak může být pravicovým lídrem vnímán spíše než premiér Petr Nečas ministr financí Miroslav Kalousek, jenž jasně definuje své požadavky, které si dokáže v rámci koaličních vládních partnerů vždy prosadit,“ píše se v komentáři.

Na levé části spektra vzestup SPOZ nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana prý vede k posilování roztříštěnosti levice. K tomu přispívá i růst NS-LEV 21 dalšího bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, která se blíží k tříprocentní hranici. To komplikuje situaci především vedoucí ČSSD.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…