To jsou věci: Dominik Feri se zastal Martina Konvičky

24.08.2016 14:07

V souvislosti s mediálně hojně probíranou akcí Martina Konvičky a jeho příznivců na pražském Staroměstském náměstí se začaly množit požadavky na to, aby byl Konvička kvůli těmto svým aktivitám vyhozen z Jihočeské univerzity. Radní města Teplice Dominik Feri (TOP 09) na sociální síti uvedl několik důvodů, proč by tomu tak být nemělo.

To jsou věci: Dominik Feri se zastal Martina Konvičky
Foto: Archiv DF
Popisek: Dominik Feri, radní města Teplice

Prvním důvodem je, že na studenty jako entomolog nepůsobí přímo. Do přednášky o broucích se dá nekompatibilita islámu s naší kulturou naroubovat jen vpravdě obtížně. Jeho vliv na studentstvo je tedy ryze charismatický.

Druhým důvodem, tím zásadnějším, je věk jeho studentů. Vysokoškolský student umí kriticky myslet. Mnohem větší problém by Feri spatřoval v tom, kdyby byl Martin Konvička středoškolský učitel, protože na střední jsou vazby na učitele mnohem důvěrnější. „I takový učitel biologie může být oblíben pro způsob své výuky a puberťáci v něm a jeho názorech mohou hledat životní vzor. Nadto výuka probíhá uzavřeněji a případná agitka by zůstala spíše neodhalena. Na vejšce si na druhé straně dost lidí řekne: ‚Takže ty chceš vědět, co si vo něm myslím? Hele, Marťas je všech dementů futrál. Já mu ty jeho debilní kecy nežeru. Ale broukům… broukům těm von teda rozumí,‘“ uvedl Feri.

Uvedl také, že řešit hlas Konvičkův a mnoha jiných tím, že ho zadupeme, je krátkozraké.

Feri své zamyšlení zakončil těmito slovy: „Kdybychom měli vyhodit každýho, kdo se ve volným čase chová jako kretén, tak bychom se museli propustit do jednoho všichni navzájem.“

Celý text příspěvku Dominika Feriho na jeho facebookovém profilu:

Nevím, jestli jsem důvěrivej, liberální, nebo podobojí

V souvislosti s nedávným tyjátrem Martina Konvičky na Staromáku jsem postřehl množící se požadavky na to, ať jej co nejdřív vyhodí pro tyto aktivity z Jihočeské univerzity, kde vyučuje. S tím se nemohu ztotožnit.

Vyhodit někoho kvůli jeho volnočasovým politickým aktivitám není něco, co by mělo přímou oporu v zákoníku práce (ještě aby mělo!). Ano, argument hrubým porušením pracovní kázně je mi znám. Za měsíc nastupuju do druhého ročníku Právnické fakulty UK, čili zdaleka nemohu posoudit, jestli by obstál. Nicméně proč se domnívám, že by neměl být odejit?

Prvním důvodem je, že na studenty jako entomolog nepůsobí přímo. Do přednášky o broucích se dá nekompatibilita islámu s naší kulturou naroubovat jen vpravdě obtížně. Jeho vliv na studentstvo je tedy ryze charismatický.

Druhým důvodem, tím zásadnějším, je věk jeho studentů. Vysokoškolský student umí (možno rozporovat) kriticky myslet. Mnohem větší problém bych spatřoval v tom, kdyby byl Martin Konvička středoškolský učitel, protože na střední jsou (jak se všichni upamatujeme) vazby na učitele mnohem důvěrnější. I takový učitel biologie může být oblíben pro způsob své výuky a puberťáci v něm a jeho názorech mohou hledat životní vzor. Nadto výuka probíhá uzavřeněji a případná agitka by zůstala spíše neodhalena. Na vejšce si na druhé straně dost lidí řekne: “Takže ty chceš vědět co si vo něm myslím? Hele, Marťas je všech dementů futrál. Já mu ty jeho debilní kecy nežeru. Ale broukům…broukům těm von teda rozumí."

Na závěr ještě – neříkám, abyste nějak podmiňovali vaše myšlení tomu, že nechcete Konvičkovo příznivcům náhodou dát do vínku argument (míním tím: “Je to jak za komunistů, kdy tě vyhodili za názor”). Jen říkejte co si myslíte a říkejte to nahlas. Ale zvažte kontexty jak minulé, tak možné budoucí. Řešit hlas Konvičkův a mnoha jiných tím, že ho zadupeme je krátkozraké. Tak jo, tady končí kmetská mluva, teďka vtípek na konec, tak jak to máte rádi:

Kdybychom měli vyhodit každýho, kdo se ve volným čase chová jako kretén, tak bychom se museli propustit do jednoho všichni navzájem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …