To jsou věci. Podívejte se, čím dnes také udivil svět Vladimir Putin

17.04.2014 15:02

Ruský prezident Vladimir Putin dnes opět besedoval s novináři a občany v debatě, přenášené mnoha ruskými i zahraničními televizními stanicemi. Rozhovořil se o nedostatku ruského vlastenectví i o tom, proč Rusko nechce, aby Ukrajina vstoupila do NATO. Zodpověděl i dotaz šestileté holčičky.

To jsou věci. Podívejte se, čím dnes také udivil svět Vladimir Putin
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Jeden z novinářů si nepřímo postěžoval, že u mladé ruské generace není v módě patriotismus.  „Vy říkáte, že není v módě mít rád svou vlast. To není asi v móde ve vašem okolí. Ale události v Sevastopolu a na Krymu sjednotily naši společnost a... To, že to není móda, to je vlastně dobře, protože je to hluboko ve vašem srdci,“ zapřemýšlel nahlas ruský prezident.

Putin by přivítal, kdyby na Ukrajině proběhlo nejprve referendum a teprve poté volby. Rusku jde prý o to, ochránit základní práva Rusů, kteří žijí na východě Ukrajiny. „Jsou to ty oblasti, které byly předány sovětskou vládou v 90. letech. Přestalo to být Rusko, ale Rusové tam zůstali. Mají právo mluvit rusky,“ uvedl s tím, že  Ukrajina musí najít způsob, jak garantovat bezpečnost tamních Rusů.

Pozoruhodné bylo Putinovo vyjádření ke způsobu připojení Krymu k Rusku. Podle něho není pravda, že Rusko připojilo Krym silou. „Rusko jen vytvořilo podmínky pro svobodnou volbu krymských občanů.“

Nicméně přiznal, že faktor síly v mezinárodních vztazích vždy byl, je a bude. „Ve světě, který byl jen jednopolární, tak se ta jediná velmoc domnívala v Afghánistánu a jinde,  že síla je jediná možnost, která funguje. Teď dochází k vyrovnání sil a situace je jiná. Nefunguje jen síla.“

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

O kořenech západoukrajinského nacionalismu

Putin také zmínil, že obyvatelé západních částí Ukrajiny či spíše jejich předci byli v minulosti obyvateli různých evropských zemí. Podle ruského prezidenta ale nikdy nebyli plnohodnotnými občany těchto zemí. „Zapomněli na to, že byli občany druhé kategorie, ale cítí se, jakoby patřili k Evropě. Tam jsou kořeny jejich nacionalismu,“ domnívá se Putin.

Známý televizní moderátor a ředitel státní tiskové agentury Dmitrij Kyseljov místo dotazu spíš jen poznamenal, že má pocit, jako by jej někdo škrtil. „NATO utahuje své sevření kolem Ruska. Nejdřív chtělo na svou stranu přetáhnout Gruzii, teď Ukrajinu.“

Putin uvedl, že není třeba se bát. Ale poukázal na nesplněné sliby západních států. „Kdysi nám slibovali, že předpokladem sjednocení Německa bude zrušení NATO. To mně osobně slíbil tehdejší generální tajemník NATO. Pak se rozhodli jinak a naopak přibrali země střední Evropy a Pobaltí. A my, když s nimi chceme uzavřít smlouvy, které by garantovaly bezpečnost, tak říkají – nás se to netýká, ty národy se musí rozhodnout samy. Ale to nás nutí k odvetným krokům na takováto opatření,“ konstatoval s tím, že má strach, že na podobném principu NATO ovládne Ukrajinu. „Nemůžeme dopustit, aby se Rusko nechalo vytlačit z tohoto prostoru,“ podotknul.

Ruskému prezidentovi položila otázku i údajně šestiletá holčička: „Pomohl by vám Obama, kdybyste se topil?" A odpověď ruského prezidenta: „Tak pochopitelně, nechtěl bych se dostat do této situace. Nemohu říci, že bychom s prezidentem USA měli nějaké zvláštní osobní vztahy, ale myslím si, že je slušný a statečný člověk a rozhodně by to udělal".

Jeden z dotazů přednesl i někdejší americký agent Edward Snowden, který odhalil odposlouchávací program americké tajné služby NSA a poté se uchýlil do Ruska, kde se zřejmě ukrývá nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…