To jsou věci. S Halíkem nesouhlasí ani profesor Putna

14.01.2015 9:22

Literární historik a vysokoškolský pedagog Martin C. Putna většinou se svým kolegou Tomášem Halíkem souhlasí. V názorech na karikatury satirického časopisu Charlie Hebdo však společnou řeč nenaleznou. Putinovi, stejně jako teroristům pokřikujícím „Alláhu akbar“ je dle Putny třeba se smát do obličeje. Když se totiž přestaneme smát, začneme se prý bát.

To jsou věci. S Halíkem nesouhlasí ani profesor Putna
Foto: Repro ČT
Popisek: profesor Martin C. Putna

„Mrtví členové redakce Charlie Hebdo jsou hrdinové a představují symboly naší kultury. Naše kultura je založena na svobodě vyznání, smýšlení a projevu. A bojovalo se za to dlouho a nesnadno,“ myslí si Putna, kterému se na rozdíl od Halíka nezdá na místě přirovnat karikatury z Charlie Hebdo ke karikaturám Židů v antisemitském tisku. Antisemitský tisk měl totiž podle něj jeden konkrétní cíl. Označoval prý Židy za viníky utrpení světa. Charlie Hebdo si ale údajně nedělá legraci jen z muslimů a netvrdí ani nenaznačuje, že „za všechno můžou machometáni“.

„Charlie Hebdo si dělá legraci ze všech náboženství, pokud se jejich příslušníci chovají hovadsky, násilně a farizejsky. A také ze všech politiků, pokud si to za konkrétní výroky a činy zaslouží,“ tvrdí Putna, který v rozhovoru pro Deník referendum poukázal také na to, že i profesoři Václav Černý nebo Jan Patočka se ve své době zastávali Plastiků, i když jim byla jejich hudba a životní styl zcela cizí.

Sám Putna se humoru v souvislosti s náboženstvím nebrání. „Myslím, že smích na adresu mocností tohoto světa, ať církevních či světských, je svatý smích. Je to smích, který strhává z piedestalu všechny modly ověšené posvátnými tituly a nutící člověka: Budeš se nám klanět!  Všechny instituce a všichni lidé pověření tituly a funkcemi mají tendenci proměňovat se v modly. Svatý smích a svatá neposlušnost mají výsostnou náboženskou funkci,“ tvrdí literární kritik a následně přidává příklady takové svaté neposlušnosti.  

„Tak jako provedly Pussy Riot v moskevském chrámu „punkovou modlitbu“ coby protest proti zrůdné alianci oficiální církve s Putinovým režimem, směje se i Charlie Hebdo. Drsně a bezohledně. Jinak to totiž nejde. Putinovi, stejně jako teroristům pokřikujícím „Alláhu akbar“, je třeba se smát do obličeje. Když se přestaneme smát, začneme se bát,“ zdůrazňuje Putna.

Celý rozhovor k přečtení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…