To jste si všiml až teď? Kalousek k vývoji v ANO

09.02.2023 12:24 | Ze sítí

Kromě informace, jestli a v jaké roli bude Andrej Babiš pokračovat v politickém angažmá, bylo nejočekávanějším výstupem včerejšího zasedání vedení hnutí ANO to, jak naloží s rebelujícím místopředsedou a hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem. Ten uvedl, že jel v protifázi k ostatním členům předsednictva a s rezignací počítal. To přivítal i bývalý ministr financí Kalousek.

To jste si všiml až teď? Kalousek k vývoji v ANO
Foto: archiv politika
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO)

Faktickým výstupem bylo to, že Vondrák už není místopředsedou hnutí ANO, nicméně zůstává členem hnutí i poslancem.

Následně Ivo Vondrák poskytl do médií několik rozhovorů.

Pro server Seznam Zprávy uvedl, že atmosféra na jednání vedení hnutí byla pro něj vstřícnější, než očekával.

„I když diskuse byla místy kritická vůči mně, přišlo mi to docela konstruktivní. Vlastně by stálo za to, kdyby se taková diskuse vedla častěji,“ byl v podstatě spokojený s tím, že debata proběhla, i s tím, jak byla vedena.

Vondrák také potvrdil, že jeho preference generála Pavla měly na jednání odezvu.

„Vyšší princip mravní je ale pro mě v daný okamžik důležitější věc než stranická disciplína, s čímž ostatní členové nebyli ztotožněni. Proto jsem se rozhodl, že když to takto vnímají, rezignoval jsem na funkci místopředsedy. Učinil jsem tak na místě, měl jsem připravený dokument a počítal jsem s tím,“ uvedl a potvrdil, že jeho rezignace nebyla žádným překvapením.

Dodal ještě, že se zároveň zmínil i o oslovování jiných skupin voličů, než těch, na které ANO cílí v současnosti.

„Na předsednictvu jsem naopak řekl, že bych raději oslovil voliče jiné sociální skupiny. S řadou mých kolegů hledáme podporu v jiném voličském spektru než u SPD,“ řekl pro Seznam Zprávy s tím, že stále upozorňuje na to, kdo bude budoucím koaličním partnerem ANO.

„Tvrdím, že bychom měli usilovat o to, abychom našli svého partnera. V tom vidím budoucnost ANO, ne ve vyluxování voličů.“

O své názory se moravskoslezský hejtman podělil i s týdeníkem Echo24.cz.

Naznačil, že problémy s orientací jiným směrem měl už dlouhodobě.

„Cítím, že jedu v protifázi vůči vedení hnutí. Skoro každý z vedení vnímá situaci jinak, než já.“

Svoji roli v předsednictvu ANO již delší dobu vnímal spíše jako symbolickou.

„Seděl jsem stejně jenom do počtu,“ uvedl a dodal, že mnohem větší slovo měl Babišův tým: Marek Prchal, Vladimír Vořechovský, Tünde Bartha.

Zmínil ale také svoji vizi pro budoucnost hnutí ANO, a to s ohledem na navýšení koaličního potenciálu.

„Bez Babiše určitě nevyhrajeme volby, zato máme výrazně vyšší koaliční potenciál. Podle mě je šance na vstup do vlády lepší než mít hodně poslanců, se kterými jste ovšem izolovaný,“ predikuje Vondrák nižší volební zisk pro hnutí, za které by nekandidoval předseda Babiš, nicméně si myslí, že by se tím otevřely možnosti podílet se na vládě v ČR.

Na přímý dotaz, zda by ODS šla do koalice s ANO bez Babiše, odpověděl poměrně překvapivě, že takové vyjádření z ODS už zaznělo.

„Mně jeden význačný představitel ODS roku 2017 řekl: Kdyby odešel Babiš, tak se s vámi domluvíme hned.“

 

Na Vondrákův odchod reagoval, stejně jako mnoho jiných, i bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten v souvislosti s titulkem článku, který hlásal Vondrákův výrok, že „ANO už není, co bývalo“, na svůj Twitter napsal:

„Fakt? ANO je stále to samé po celou dobu svojí existence: ‚Politická divize podnikatelského impéria jeho majitele Babiše.‘ Tak bylo založeno, a tak také funguje. Pokud na to někdo přišel pozdě, je to lepší, než později,“ vyjádřil Kalousek nakonec jakési uspokojení.

Zcela opačného názoru na Vondrákovu rezignaci na pozici místopředsedy ANO byl ale jiný uživatel Twitteru. Toho si Ivo Vondrák svým přístupem nezískal.

 

„Ivo Vondrák sice skončil jako místopředseda hnutí ANO, ale oznámil, že zůstane členem ANO i poslaneckého klubu,“ napsal na svůj účet.

„To je panečku rebelie,“ doplnil konstatování ironickou poznámkou, která naznačuje, že se vlastně nic nestalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…