To musíte vidět: Vtipný obrázek Andreje Babiše. Nebo Andrejky Babišky?

03.06.2015 10:27

Vláda by dnes měla projednat elektronickou evidenci tržeb (EET), kterou propaguje zejména ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Záměr šéfa státní kasy se nezamlouvá pravicové opozici, kritizují ho odborníci, podnikatelé a Strana svobodných občanů proti němu na dnešek svolala demonstraci před Úřad vlády. Senátor Ivo Valenta hovoří o nesmyslné šikaně živnostníků. Jak vyšlo najevo ve středu ráno, návrh se setká s komplikacemi i ve vládě: KDU–ČSL totiž nechce, aby se projednával.

To musíte vidět: Vtipný obrázek Andreje Babiše. Nebo Andrejky Babišky?
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Andrej Babiš

Na nedostatky v zákoně o elektronické evidenci tržeb z dílny Ministerstva financí upozornili dle serveru Hlídací pes ve svých expertizách pro Legislativní radu vlády dva docenti práv – Bohumil Havel z advokátní kanceláře PRK Partners a Petr Mrkývka z Masarykovy univerzity v Brně.

Oba právníci dle zjištění serveru nezávisle na sobě shodně doporučují předložený návrh zákona o evidenci tržeb zamítnout, v horším případě přerušit jednání Legislativní rady vlády a vyzvat předkládající Ministerstvo financí k předložení přepracovaného návrhu.

„Problémem není jen srozumitelnost jednotlivých ustanovení. Problémem je srozumitelnost celého zákona,“ píše ve své zprávě Bohumil Havel, který rovněž zpochybnil argumentaci Chorvatskem jako příkladu úspěšného fungování systému. Zkušenost jednoho státu dle něj nezakládá funkční model.

Petr Mrkývka poukazuje na to, že text má na mnoha místech triviální vady, které prý vzbuzují pochybnosti o základní orientaci v reáliích fungování podnikání i v právu. „Je otázkou, zda generální zavedení evidence tržeb v on-line informačním systému je opravdu nezbytnou nutností a nenabízí-li staré demokracie jiné možnosti, které nezatíží zejména drobné podnikatele dalšími povinnostmi a sekundárními investicemi bez efektu pro jejich podnikatelskou činnost,“ uvádí Mrkývka.

Šperk pro Moničku

Záměr ministra financí Andreje Babiše narazil na odpor u pravicové opozice (TOP 09, ODS), která se již nechala slyšet, že se pokusí zabránit přijetí zákona a v případě, že se po dalších volbách dostane k moci, ho zruší. TOP 09 protest proti Babišovi okořenila i humorným plakátkem, který zveřejnila na svých facebookových stránkách. Šéf státní kasy je na něm vyobrazen jako rázná hospodyňka, která díky elektronické evidenci tržeb uvidí domácnostem pod pokličku.

Nezahálí ani mimoparlamentní strany. Strana svobodných občanů na dnešek svolala proti elektronické evidenci tržeb demonstraci před Úřad vlády. „Krok ministra financí Babiše je likvidační pro mnoho poctivých živnostníků a je třeba mu to říct. Už žádné klacky pod nohy!“ stojí na facebookové stránce události.

Záměr zúčastnit se vyjádřilo na sociální síti více než sedm stovek lidí. Dorazit by měl i dlouhodobý kritik Andreje Babiše řezník Pavel Havlíček z Klatov, který ve svém podniku bojkotuje výrobky Babišových firem. „Babiš si jde přes naše mrtvoly jen pro další miliardu na nový a krásný velký šperk pro Moničku,“ zveřejnil na svém facebookovém profilu.

Podle nejnovějších informací se proti projednávání zákona na vládě postavili lidovci. „Když jsem si ten materiál a související materiály důkladně prošel a dlouho do noci jsem to studoval, tak musím říci, že je tam spousta věcí, které nám nedávají odpovědi na naše otázky, například kolika subjektů se to dotkne, kolik ty subjekty odvádějí na daních, jaké s tím mají náklady, to budeme chtít doplnit. Navíc jsou v tom materiálu faktické chyby,“ řekl iDNES.cz ministr zemědělství a místopředseda strany Marian Jurečka. S předsedou KDU–ČSL jsou prý domluveni, že ruku pro současné znění zákona nezdvihnou. 

Nesmyslná šikana živnostníků

Proti zákonu o elektronické evidenci tržeb se na svém facebookovém profilu postavil i Senátor za Stranu soukromníků a podnikatel Ivo Valenta. Podle něj je zavedení tohoto systému nesmyslná šikana, kterou chce stát na náklady živnostníků napravit své selhání ve výběru daní. „Věřím, že se i přes neoblomnost vlády podaří tento nesmysl zastavit a že alespoň v Parlamentu se najde dostatek hlasů k jeho zamítnutí. Alespoň v Senátu pro to učiním vše!“ ujistil Valenta.

Celý komentář senátora Valenty:

Vláda by dnes měla jednat o návrhu zákona o elektronické evidenci tržeb. Koalice hodlá návrh schválit i přes to, že na stranu kritiků tohoto zákona se, dle aktuálních informací, postavili i někteří právníci z Legislativní rady vlády. Podle jejich stanovisek má elektronická evidence trhliny, a to jak ve svém provedení, tak koncepčně. Jednoznačně se tak stále více potvrzuje, že zavedení tohoto systému je nesmyslná šikana, kterou chce stát na náklady živnostníků napravit své selhání ve výběru daní. Věřím, že se i přes neoblomnost vlády podaří tento nesmysl zastavit a že alespoň v Parlamentu se najde dostatek hlasů k jeho zamítnutí. Alespoň v Senátu pro to učiním vše!

reklama

autor: luš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …