To nebylo obyčejné letadlo... Tereza Spencerová o havárii v Afghánistánu. Poplach v USA?

28.01.2020 13:17

V pondělí došlo ve východním Afghánistánu k pádu letounu amerického letectva. Obětí není mnoho, zato se spekuluje, že se jednalo o vysoce postavené důstojníky CIA. Včetně muže, který měl na starost atentát na Sulejmáního. Analytička Spencerová už v této situaci vidí souvislosti.

To nebylo obyčejné letadlo... Tereza Spencerová o havárii v Afghánistánu. Poplach v USA?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Íránská raketa Fatáh 313

Zatím není jasný důvod pádu letadla, ovšem spekulace jsou divoké. Dle BBC zatím havárii potvrdil plukovník Sony Legget, který řekl, že příčina pádu se vyšetřuje, ovšem zatím nejsou žádné důkazy o tom, že by byl letoun sestřelen. Snímky ohořelého trupu zatím podle BBC zaplavily sociální sítě Talibanu, z nichž stanice usuzuje, že se jednalo o tryskáč typu E-11A, který americké letectvo používalo k rozvědné činnosti. Jednalo se o původně komerční letadlo, které si Spojené státy uzpůsobily pro své účely, nikoliv tedy o bojový stroj.

Anketa

Chcete zrušit Českou televizi?

94%
6%
hlasovalo: 46897 lidí

O počtu mrtvých se spekuluje, hovoří se o čtyřech až šesti Američanech. Mluvčí Talibánu uvedl, že pád nikdo nepřežil a že na palubě byli vysoce postavení důstojníci CIA. Íránská média, jako například server Iran Front Page, tvrdí, že v letadle byl Michael D’Andrea, přezdívaný „Ajatoláh Mike“, který měl v CIA údajně na starost oblast Blízkého východu. Tedy i zabití Kásima Sulejmáního dronem, které následně vedlo k bombardování amerických základen v Iráku a nepřímo i k sestřelení letadla ukrajinských aerolinií. Íránská média se odvolávají na stránku Veterans Today, která se pro změnu odvolává na ruskou rozvědku. Nicméně, vzhledem k tomu, že Pentagon zatím nepodal žádné vysvětlení havárie či informace o posádce, je přítomnost D’Andrey zahalena tajemstvím, píše Veterans Today.

Souvislosti v celé aféře vidí analytička Tereza Spencerová: „...tak v tom ‚spadlým‘ americkým letadle v Afghánistánu prej zemřel Michael d´Andrea, důstojník CIA, kterej měl řídit operace na Blízkým východě a konkrétně i zabití Sulejmáního a spol. Tvrděj Íránci s odvoláním na Rusy. Zatímco Taliban odrazil útok afghánský armády, která se chtěla k troskám letadla dostat. Pokud je to pravda, tak se pomaličku ukazuje šírokej záběr íránský odvety. A taky odkud vzal Taliban příslušnou raketu k sestřelení letadla, na které až doteď neuměl dostřelit?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…