To nedopadlo dobře: První den otevřených hospod a pražské noční tramvaje praskaly ve švech

05.12.2020 9:22

Život v zemi se začíná pomalu, ale jistě uvolňovat. Ve čtvrtek se otevřely dveře hospod a restaurací. Zdá se, že rozhozeni z toho jsou hlavně politici a hromadná doprava v Praze. Cestující prý nemohli v tramvaji ani dýchat!

To nedopadlo dobře: První den otevřených hospod a pražské noční tramvaje praskaly ve švech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Metro, ilustrační foto

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19?

27%
62%
hlasovalo: 34305 lidí

Když restauratéři po čtvrteční desáté hodině večerní uzavřeli dveře svých provozoven, jejich zákazníci se logicky přesunuli na zastávky a nahrnuli se do nejbližších nočních tramvají. Výsledkem znovuotevření hospod a restaurací tak po více než měsíční vynucené pauze byla velká rozmrzelost nočních cestujících, což někteří vyjadřovali i na sociálních sítích. Dodržet nějakou vzdálenost od ostatních cestujících bylo v některých spojích prý nemožné.

„Ještě před začátkem rozvolnění bylo i v nočních tramvajích místo na sezení. Ve čtvrtek se to zásadním způsobem změnilo. Jel jsem jen kousek z náměstí Míru na Krymskou, pak jsem radši vystoupil, protože se v tramvaji skoro nedalo dýchat, kolik tam bylo lidí,“ líčí svou zkušenost, možná trochu přecitlivěle, Jan H.

Posílení linek metra, které začalo platit od pondělí, kdy dopravce na všech linkách přidal nový poslední spoj s odjezdem z konečných stanic ve 22:15, se po rozvolnění ukázalo jako nedostatečné. Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr z Praha sobě říká, že město mělo ze strany vlády o podobě nových rozvolnění málo informací. Praha tak veškeré změny v dopravě neustále průběžně konzultovala s Hygienickou stanici hlavního města Prahy.

„Stále jsme v nouzovém stavu a máme pět tisíc nemocných denně. Hygiena doporučovala vládě otevřít restaurace pouze do šesté, maximálně osmé hodiny, takovou informaci jsme dostali i my a na tento scénář jsme se připravili. Proto jsme od pondělí posílili tramvaje a prodloužili metro. Vláda nakonec otevřela restaurace do deseti,“ řekl náměstek. Dodal, že od pátku město prodloužilo provoz metra o hodinu a kapacity nočních linek zdvojnásobilo.

Podle opozice se mělo město na čtvrtek připravit lépe. Předseda zastupitelského klubu ANO Radomír Nepil k situaci řekl: „ROPID a dopravní podnik mohou reagovat teprve tehdy, když k tomu dostanou pokyn, ale to se očividně nestalo. Opravdu nevím, jestli si primátor Hřib a náměstek Scheinherr mysleli, že se s rozvolněním nápor lidí nezvýší, nebo jestli prostě jen zaspali. Každopádně jim Pražané mohou poděkovat za potenciální zhoršení epidemické situace.“

Vyjádřil se i ministr zdravotnictví Jan Blatný: „Už jsem zaznamenal informace, že se počty linek budou navyšovat, a já bych se za to nesmírně přimlouval. Jestliže se chceme vrátit k normálnímu životu, tak doprava se musí obnovit jako první, protože jinak bude docházet k velké koncentraci lidí, a to není žádoucí,“ prohlásil.

Náměstek Scheinherr upozorňuje, že v současné době cestuje veřejnou dopravou v Praze jen necelých 40 procent cestujících ve srovnání s listopadem loňského roku; s tím, že Praha omezila spoje jen málo. Od včerejška zavedl organizátor pražské dopravy, ROPID, nové jízdní řády. Metro tak bude jezdit o hodinu déle, v desetiminutových intervalech. Poslední spoje metra z konečných nově vyjíždějí mezi 23:10 a 23:15. Hlavní město také pro včerejší a dnešní noc zdvojnásobila kapacitu spojů na nočních tramvajových linkách 91 až 99.

Pirátský primátor Zdeněk Hřib apeluje na Pražany, aby stále brali ohled na epidemickou situaci. „Je zásadní si uvědomit, že i když má teď Praha na ‚psím‘ žebříčku velmi dobré výsledky a vláda i díky tomu otevřela restaurace a obchody, zdaleka nemáme vyhráno,“ pohrozil politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…