To nejde, proboha! Ministr Ťok se bouřil v rádiu kvůli sporu s ÚOHS nad tendrem na mýtný systém

10.05.2018 20:11

Hrozí, že od roku 2020 nebude na českých dálnicích nikdo vybírat mýtné a kamiony budou jezdit zdarma? Nebo se Ministerstvu dopravy ještě podaří výběr zajistit? Kdo udělal chybu v přípravě včera zrušené soutěže na nového správce mýtného systému? Jan Moláček se ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ptal ministra dopravy v demisi Dana Ťoka.

To nejde, proboha! Ministr Ťok se bouřil v rádiu kvůli sporu s ÚOHS nad tendrem na mýtný systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy v demisi Dan Ťok

Ministerstvo dopravy chce, aby ÚOHS vrátil část flash disků, na kterých ministerstvo předávalo zájemcům o zakázku na výběr mýtného potřebnou dokumentaci a které si úřad vyžádal. Úřad je však Ministerstvu dopravy odmítl vrátit. Ministerstvo se proto obrátilo na soud, aby o jejich navrácení rozhodl.„Odvoláme se. Je tám pár podivností, kterým zkrátka nerozumíme,“ řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Ťok.

ÚOHS zatím nepravomocně tendr zrušil, a to ze dvou důvodů. Kromě neurčitosti některých podmínek zakázky se mu nelíbil způsob, jakým Ministerstvo dopravy předávalo zadání tendru uchazečům.

„My jsme vysoutěžili firmu a advokátní kancelář, které nám navrhly, že těch pětadevadesát tisíc dokumentů, které ta zadávací dokumentace má, je velmi riskantní dávat na nějaký web a nechat to stahovat, protože by mohly být stížnosti, že to nedostali všichni včas a ve stejný okamžik,“ řekl Ťok s tím, že z toho důvodu jim to prý dali na flash discích, což je prý všude ve světě naprosto standardní způsob.

„Na žádost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jsme asi osmdesát těchto flash disků poslali jako důkazní prostředek a ÚOHS se rozhodl, že je nezařadí do spisů. A není schopen prokázat, co se s nimi půl roku dělo. Použít to dnes jako důkaz je něco, čemu vůbec nerozumím, jak je možné,“ divil se ministr dopravy.

Poté moderátor pro upřesnění poznamenal, že tedy uchazeči dostali část dokumentace na flash discích a Ministerstvo dopravy podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže není schopné garantovat, že obsah disků byl pro všechny uchazeče naprosto stejný, podle Ťoka je však ministerstvo schopné jejich stejnost doložit.

„Tam je jediná věc, že na těch prvních discích nebyly anonymizované údaje, takže nás úřad upozornil na ochranu osobních údajů. Jediný rozdíl mezi těmi disky, které byly dány původně, a těmi, jež byly dány dalším uchazečům, je v tom, že si nepřečtete třeba jména účastníků, kteří byli na nějakých jednáních,“ uvedl s tím, že celý zbytek je naprosto v pořádku, a odmítá, že by nebyli schopni prokázat, že nejsou stejné.

Moderátor se jej ale vzápětí znovu zeptal, jak přesně to chtějí dokázat, když podle ÚOHS na předávacích protokolech, které uchazeč musel podepsat, aby stvrdil, že disky dostal, nebyl například údaj o počtu souborů, které na disku jsou, ani jejich názvy. „Tam je jedinečný kód, který si přečtete, kdybychom ty disky dostali zpátky, tak jsme si mohli zkontrolovat, že se nezměnily a že s nimi nikdo nemanipuloval, tím je to jednoznačně určené,“ vysvětloval ministr dopravy v demisi.

„Víte, dnes argumentovat, že někde se pohybovalo osmdesát disků a někdo zjistil, že je tam třicet tisíc rozdílů, je jako byste u soudu chtěl argumentovat při posledním stání: No, helejte se, tento důkaz nebyl nikdy součástí spisu, my jsme měli tyto důkazy schované doma, teď jsme je přinesli a na tom vás odsoudíme, to nejde, proboha,“ řekl Ťok s tím, že jsme snad v právním státě.

Ťok také uvedl, že ministerstvo proti rozhodnutí antimonopolního úřadu podá rozklad. Soutěž nezruší a bude chtít, aby buď v rozkladovém řízení předseda ÚOHS Petr Rafaj, nebo soud rozhodl, jestli zrušení soutěže bylo správné, řekl ČTK. „Paralelně s tím můžeme dělat další řízení a na tom pracujeme,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…