To není naše válka! Babišův voják na ČT k Ukrajině. Hodně jinak

20.04.2022 13:35

O válce na ČT24 včera promluvil poslanec hnutí ANO Pavel Růžička, který v české armádě sloužil 21 let. Chválil pokroky, které ukrajinská armáda udělala od roku 2014. Ale také smutně poznamenal, že od roku 2014 nebyla žádná ukrajinská vláda schopná předejít válce. Kdyby se na Ukrajině angažovalo NATO, znamenalo by to dle něj třetí světovou válku. „Ten, kdo říká, že je to naše válka, no naše válka to není. Protože ten Rus, když se rozeběhl, tak nedoběhl ani do Kyjeva. Takže si nedovedu představit, že by doběhl do Prahy. A všichni vojenští analytici to velice dobře věděli,“ trefoval se slov některých politiků.

To není naše válka! Babišův voják na ČT k Ukrajině. Hodně jinak
Foto: Repro ČT24
Popisek: Poslanec ANO, místopředseda výboru pro obranu PS ČR Pavel Růžička

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí
Růžička uvedl, že v poslaneckém výboru už dva měsíce předem věděli, že klíčový bude boj o Donbas, který nyní vypukl, a to ať už ofenziva u Kyjeva dopadne jakkoliv. Připomenul, že o Donbas se bojuje již od roku 2014. Od té doby se ukrajinská armáda „neskutečně zlepšila“. „Mají dobré operační schopnosti, mají vycvičené vojáky, spolupracovali s aliančními vojsky, udělali obrovský kus práce,“ hodnotil Růžička a dodal, že v rámci pomoci dostala Ukrajina i požadovanou techniku. Ukrajina je podle něj na dobré cestě Donbas ochránit.

„Akorát mě mrzí, že to nepřišlo dřív, že se to táhne od roku 2014 a když se na to koukneme zpětně, k jakému výsledku jsme došli? Ukrajina je rozbombardovaná, je spousta mrtvých lidí, a to svědčí o jednom. Že od roku 2014 žádná ukrajinská vláda nebyla schopná předejít válce. Teď pokračujeme v tom, co se děje od roku 2014. To si musíme říct zcela upřímně,“ doplnil poslanec.

Pokud jde o sankce, Růžička má za to, že sankce jsou dostatečně silné. A že při napadení Ruskem nemohou síly NATO zasahovat, to bylo Ukrajině také s dostatečným předstihem dáno na vědomí. „Ta garance států NATO je v současné době prostě přiměřená, protože nikdo nechce rozpoutat třetí světovou válku. To se jasně a všeobecně vědělo. Trošičku mě mrzí, že prezident Zelenskyj se snažil NATO vmanipulovat do válečného konfliktu a já si cením vedení NATO, že to ustálo a nenechalo se vtáhnout do konfliktu, který by měl neskutečné následky pro Českou republiku,“ mínil.

Podotkl, že informace má z médií a ruská i ukrajinská strana si vede propagandu po své linii, tudíž neví, jak by mohl ofenzivu pro diváky objektivně zhodnotit. „Já už jsem také několikrát říkal, že Rusové žádnou taktiku nemají. Prostě jdou ad hoc a ti, co se zabývají válečným uměním, tak nad tím kroutí hlavou, protože takhle zbabranou operaci hodně dlouho neviděli,“ řekl.

„Očekávám, že ten konflikt o Donbas bude trvat dalších deset let,“ odhadl Růžička s tím, že nevidí řešení, ani z ukrajinské strany. Po utrpěných škodách a ztrátách už podle něho není představitelné, že se ukrajinský prezident vzdá Donbasu. Netuší ani, jakým směrem by se měla ubírat mírová jednání, ale to je záležitost představitelů Ukrajiny a Ruska, míní.

Připomenul, že Západ již dodává humanitární i vojenskou pomoc, a vymezil se, že není zastáncem zásahu vojsk NATO. „Jak říkám, to by bylo rozpoutání třetí světové války. A ten, kdo říká, že je to naše válka, no naše válka to není. Protože ten Rus, když se rozeběhl, tak nedoběhl ani do Kyjeva. Takže si nedovedu představit, že by doběhl do Prahy. A všichni vojenští analytici to velice dobře věděli. Proto také byli v tom hodnocení velice ostražití. Od nás to někteří politici komentovali emotivně a zbytečně strašili lidi, a dneska se ukazuje, že ten, kdo byl zdrženlivý, tak měl pravdu,“ vyjádřil se ke komentářům některých provládních politiků.

Moderátorka se pak zeptala na masakr v Buči a Růžička konstatoval, že každá válka je neskutečná tragédie, o čemž měl možnost se přesvědčit v Kosovu a bývalé Jugoslávii obecně. V Kosovu byl podle svých slov asi třicetkrát. „Viděl jsem, co se tam napáchalo. Jednak Srbové na kosovských Albáncích a pak kosovští Albánci na Srbech. Je to neskutečná tragédie i v Buči. Prostě to je válka,“ mínil.

Zmínil, že v roce 2015 se generál Petr Pavel vyjádřil, že není nutné zásobovat Ukrajinu zbraněmi, protože by to mohlo mít i opačný efekt. V té době byly západní státy k Ukrajině laxní, jak se teď ukazuje. Ale nyní je reakce „maximální“ a když si ukrajinský velvyslanec o něco řekne, tak čeští občané i firmy nyní reagují. „Já nevím, co by se ještě víc mělo udělat pro Ukrajinu tak, aby se nezatáhly ostatní členské státy do válečného konfliktu, kde už by mohly být jaderné zbraně,“ řekl místopředseda výboru pro obranu PS ČR závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…