To nerozdýchali. Kavárna nadskočila nad hymnou SPD. Co tahají, je k nevíře

15.07.2021 15:25 | Ze sítí

Hnutí SPD dnes na Letenské pláni před stadionem Sparty odstartovalo svoji kampaň do nadcházejících voleb, kromě představení kandidátů do voleb a programu pro voliče či kamionu „SPĎáka“ zazněla i nová hymna hnutí. „Za lidi férově hrát, chránit svůj národ, svůj stát,“ rozezněl Letenskou pláň zpěvák Petr Kolář. Mnoho lidí však píseň nerozdýchalo. „Existuje něco jako zločin na hudbě?“ ozvalo se a sociální sítě zaplavily postřehy z novinářského prostředí. Okamuru příliš nepotěší. Došlo i na připomínku nepříjemného Kolářova incidentu.

To nerozdýchali. Kavárna nadskočila nad hymnou SPD. Co tahají, je k nevíře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Kolář zpívá novou hymnu SPD

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
Hnutí SPD dnes představilo své lídry pro všech 14 krajů České republiky, kromě nich však přišla na řadu i nová hymna uskupení. Tu při odstartování kampaně zapěl zpěvák Petr Kolář. „Ať je co nejmíň zrad a ztrát, ať naše země může zrát. Ať naše země může zrát, českou vlajku nedat za jinou,“ spustil na Letenské pláni.

„Přát ji nad drobnou krajinou, svobodně, radostně vlát,“ pokračoval zpěvák na pódiu vedle šéfa hnutí Tomia Okamury.

A pak přišel refrén: „Za lidi férově hrát, chránit svůj národ, svůj stát. Chránit svůj národ, svůj stát. Za lidi férově hrát, chránit svůj národ, svůj stát. Chránit svůj národ, svůj stát,“ zaznělo.

Kolář následně ještě pěl, ať „kvetou pouta rodinná“ či ať „víme, co se skrývá v dějinách“ a „můžeme dát sbohem svárům“.

Hymna hnutí vzbudila nemalý rozruch a na sociálních sítích to krátce po dozpívání Koláře vybuchlo, především mezi žurnalisty. Investigativní žurnalista Seznam Zpráv Vojtěch Blažek naznačil, kdo mohl být tvůrcem písně. „Hudba: Koten. Text: Rozner,“ zhodnotil s odkazem na poslance SPD Radka Kotena a jeho kolegu Miloslava Roznera, který proslul svým „vybrušováním“ jako žhavý kandidát pro oblast kultury.

Novinář Deníku N Filip Titlbach naznačil, že nová hymna SPD může být značný problém pro pěvkyni Olivii Žižkovou, ta totiž pro Okamurovo hnutí pěla jako jedna z prvních.

„Já volím SPD. Já vím, proč SPD. Svobodu a přímou demokracii Tomia Okamury. Proč právě SPD? Proč věřím SPD? Dá všem možnost v právu žít. V referendu se vyjádřit,“ zněl dřívější „hit“ Žižkové pro Okamuru.

Titlbach nyní varuje, že po vystřídání Koláře: „Olivie Žižková nebude mít co žrát...“

Politologa Kamila Švece pak počin SPD rovněž nepotěšil. „Existuje něco jako zločin na hudbě?“ zaznělo od něj.

Novinář iRozhlasu.cz Martin Štorkán se zaměřil i na samotného zpěváka a jeho kariérní dráhu, poznamenal, že se k hymně SPD dostal od „hymny Pokémonů“.

Reportérka Deníku N Dominika Píhová byla fascinována textem, který nasdílel zástupce šéfredaktora zpravodajství František Lutonský. „Velmi by mě zajímal ten tvůrčí proces. Psalo se to pro SPD, nebo pro náhodou kandidující stranu s nabídkou případných úprav? A jak dlouho to trvalo?!“ chce znát Píhová.

A s největším kalibrem přišel twitterový komentátor Honza Provazník. Sdílel totiž připomínku jednoho z večerů roku 2015, který pro Petra Koláře skončil dosti mlhovitě. Kolář se tehdy na oslavě narozenin Milana Drobného dostal do podroušeného stavu a osudnými se mu staly točité schody. Jeho doprovod skončil také neslavně.
„A to jsme mysleli, že nic horšího už Kolář nikdy neudělá,“ ohodnotil eskapádu v souvislosti s novou hymnou Okamurova hnutí Provazník.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…