To nesedí... Díry v případu Djoković. Jiný mohl?

19.01.2022 15:59

Kauza Novaka Djokoviće, který byl po problémech s udělením zdravotní výjimky z očkování vyhoštěn z Austrálie, nadále rozděluje společnost. Podle šéfredaktora časopisu Reflex Marka Stoniše je Djoković oběť nesmyslných opatření a jeho vyhoštění je absurdní. „Pravidla ale prostě platí pro všechny, i když mohou někomu přijít absurdní,“ oponuje profesor New York University Prague Tomáš Klvaňa.

To nesedí... Díry v případu Djoković. Jiný mohl?
Foto: Facebook srbského prezidenta Vučiće
Popisek: Novak Djoković, nejlepší tenista světa

Marek Stoniš v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že vyhoštění Djokoviće z Austrálie možná je spravedlivé z hlediska tamních zákonů, ale rozhodně není správné. „Djoković jako zdravý člověk přijel obhajovat titul na grandslamu, pořadatelé ho pozvali a on byl jako zdravý vykázán ze země, to považuju za úplně absurdní,“ prohlásil Stoniš.

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

Naopak Tomáš Klvaňa má za to, že australská vláda jednala jako suverénní stát, který vyžaduje dodržování pravidel po všech lidech. „Určitě je to spravedlivé, australská vláda potvrdila, že je právním státem a měří všem stejně a nikdo, ani ten nejznámější člověk na světě nebude mít výhody,“ řekl Klvaňa rezolutně, ale uznal, že postup australských úřadů a soudů byl nešťastný a mohli v tomto postupovat sehraněji.

„Na druhou stranu to se v demokraciích stává. Oni měli od začátku mít jasno, jestli ta výjimka státu Victoria byla správně udělena, protože se později ukázalo, že ta výjimka budí pochybnosti a ty údaje, které Djoković uvádí, jsou velmi podezřelé,“ upozornil Klvaňa na důvody pozdějšího zamítnutí víza pro slavného tenistu.

Stoniš uznává, že na samotném procesu vyhoštění asi nelze najít nic nezákonného, problém jsou podle něj samotná pravidla, podle kterých se úřady řídí. „Já nezpochybňuju ten proces jako takový, australská vláda prostě Djokoviće deportovala a asi tam nenajdeme nic, co by odporovalo australským zákonům a nařízením. Já ale upozorňuju na absurditu těch pravidel, které se teď naplno projevily v tomto případu. Z hlediska zdravého sportovce nebyl jediný důvod, proč by Djoković nemohl na turnaji hrát,“ uvedl Stoniš.

„Přitom americký tenista Sebastian Korda, shodou okolností českého původu, přijel do Austrálie s covidem, ale po vyléčení může hrát, tomu já nerozumím. Takže nemocný hráč, který může někoho nakazit, tak ten hraje a zdravý člověk odjíždí s ostudou jako Djoković, to mi hlava nebere,“ dodal rozhořčeně Stoniš.

Klvaňa ale dále trval na tom, že pravidla platí pro všechny, i když se nám mohou zdát sebevíc absurdní. „Stejně tak může někomu přijít absurdní jiné pravidlo a také to neznamená, že ho nemusí dodržovat. A třeba Korda pravidla splnil, byl v karanténě a nikoho tedy neohrožoval. Ta pravidla jsou prostě nastavená tak, abychom před covidem ochránili ty slabé mezi námi a nebyly zahlcené nemocnice. Ze strany ostatních jde o jakousi občanskou solidaritu, což ale Djoković zjevně nechápe, a proto musí nastupovat úřady,“ vpálil Stonišovi Klvaňa s tím, že jsme v nešťastné situaci a lidé si musí uvědomit, že v demokracii rozhoduje zájem většiny.

Takové vysvětlení ale Stoniše neuchlácholilo. „Djoković byl deportován s odůvodněním, že ohrožoval veřejné zdraví. No já opravdu nerozumím tomu, jak mohl zdravý sportovec ohrožovat něčí zdraví. Navíc se nabízí otázka, co bude dál? Pokud se Djoković nenaočkuje, tak nebude moci hrát ani další turnaje. Tady se úplně mění pravidla sportu, našeho života jako takového a já věřím, že zrovna Djoković je typ člověka, který ta nesmyslná pravidla může změnit,“ zadoufal Stoniš.

Klvaňa ale Stonišovi připomněl, že Austrálie měla jedny z nejpřísnějších restrikcí na světě a v této optice nemohli nechat Djokoviće hrát, pokud byly kolem jeho víza jakékoliv pochybnosti. „On by to byl také velmi špatný signál od australských úřadů, kdyby Djokovićovi dovolili hrát. Austrálie má oproti České republice 35x menší smrtnost na covid-19, čehož ale docílili velmi drastickými opatřeními, asi nejtvrdšími na světě. Oni měli nulovou toleranci, přísný lockdown po řadu měsíců a na konci těchto drastických restrikcí přijede neočkovaný Djoković, který žádá jakousi výjimku na základě velmi pochybných údajů a tam ve formuláři dokonce byly i nějaké chyby. Za této situace se nedivím, že australská veřejnost začala vyřvávat a vlastně dotlačila tu vládu, aby konala,“ dodal Klvaňa.

„Djoković je prostě oběť systému, oběť těch nesmyslných opatření,“ trval na svém Stoniš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …