To se jim náramně povedlo. Kauza „pirátská analýza“ vytočila mnohé starosty

02.11.2021 19:20 | Kauza

Členové hnutí STAN jsou rozezleni z výsledků analýzy, kterou si nechali zpracovat Piráti po svém neúspěchu ve volbách. Podle místopředsedy STAN Stanislava Polčáka by to dokonce mohlo nabourat vyjednávání o postech ve vládě, kde chtějí mít Piráti stejně postů jako Starostové.

To se jim náramně povedlo. Kauza „pirátská analýza“ vytočila mnohé starosty
Foto: JoK
Popisek: Stanislav Polčák

„Nechci přilévat olej do ohně, ale po tornádu reakcí naštvaných Starostů musím s lítostí uznat, že chtěl-li Ivan Bartoš a Pirátská strana zdramatizovat čtvrteční jednání celostátního výboru STAN o vstřícném rozdělení křesel mezi Piráty a STAN, pak se jim to náramně povedlo,“ prohlásil Polčák podle informací serveru Novinky.cz.

V koaliční smlouvě přitom mají Piráti a Starostové uvedeno, že poměr křesel bude nezávisle na výsledku voleb 2 : 1 ve prospěch Pirátů. Ti ale po volebním fiasku přistoupili na rovné zastoupení, kdy by měly mít obě strany stejný počet vládních postů. I tuto dohodu ale kritizují někteří členové hnutí STAN, jako senátor Zdeněk Hraba, podle kterého je „jedno křeslo pro Piráty až moc“. Čtvrteční jednání špiček STAN tak ještě může tuto dohodu zvrátit.

Z pirátské interní analýzy vyplývá, že zástupci hnutí STAN před volbami porušovali koaliční dohodu, když nepřímo vyzývali ke kroužkování. K tomu měl mj. vyzvat i předseda Starostů Vít Rakušan, jehož spolupracovnice Barbora Urbanová se dostala do Sněmovny z 12. místa. Rakušan pochybení odmítá a celou věc chce s Piráty vyřešit.

Rakušan se proti tomu ale ohradil s tím, že žádné dohody porušeny nebyly. „Nechápu, proč mají pocit, že něco probíhalo za jejich zády. Nevidím v tom tedy žádné porušení smlouvy. Přijde mi nešťastné teď, když řešíme společně budoucnost ČR, veřejně řešit vnitřní koaliční otázky,“ prohlásil Rakušan.

Místopředseda STAN Petr Gazdík nechápe, proč se Piráti raději nesoustředí na vlastní chyby a proč výsledky analýzy unikly do médií, než si je strany vyřešily v rámci koalice.  „Podle mého podobné úniky do médií k dobrým vztahům nepřispívají,“ řekl Gazdík.

Lídr Pirátů Ivan Bartoš ale zdůraznil, že jde jen o první část analýzy, která se týkala Starostů, a další části analyzují vlastní chyby. „Stejně tak analyzujeme vlastní chyby. Stěžejní je pro nás nicméně i nadále jednání o vznikající vládě a budoucnosti této země, tedy prosazování našeho programu,“ prohlásil Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …