To se smí? „Odpusť, Bandero.“ Text u Šafra vzbudil pohoršení. Policie byla upozorněna

11.08.2023 11:40 | Monitoring

Odpusť nám, Bandero, měl jsi pravdu. Kdo to napsal? Jde o titulek ze serveru Forum24 Pavla Šafra. Západ musí akceptovat, že před fašismem z Moskvy nás brání banderovci, říká zmíněný článek. V této souvislosti padla otázka, zda bylo heroickým odbojem proti genocidní nadvládě Moskvy také vypálení Lidic? Policie i Centrum proti hybridním hrozbám byly vyzvány v činům. A padla otázka, kdy bude následovat „Odpusť nám, Hitlere?“

To se smí? „Odpusť, Bandero.“ Text u Šafra vzbudil pohoršení. Policie byla upozorněna
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Bandera s nacisty

„Na našem webu FORUM24 publikujeme inspirativní texty, které loni otiskl náš tištěný Týdeník FORUM. Dnes třeskutý banderovský esej z ‚mojí‘ rubriky NOVÁ ORIENTACE, jehož autorem je známý enfant terrible české ukrajinistiky David Svoboda.“

Takto článek s názvem Odpusť nám, Bandero, měl jsi pravdu, a s podtitulem Ukrajinské drama převrací představy Evropanů o nacionalismu i o sobě samých, uvedl Petr Hlaváček, historik, filozof, publicista a kavárenský debatér, také redaktor Nového prostoru či zmíněného serveru Forum24.

Podle samotného serveru Forum24 bude muset Západ, uvízlý ve stereotypech právě končící éry, vzít dříve nebo později na vědomí, že dnes jej před skutečným fašismem z Ruska brání ukrajinští „banderovci“.

Není divu, že takto prezentované názory se staly předmětem reakcí napříč politickým i mediálním spektrem.

Bývalý šéfredaktor časopisu Reflex Marek Stoniš k tomu na svůj twitter napsal, že pokud akceptujeme tento typ veřejné „historické“ diskuse (a zjevně tedy akceptujeme), nemůže být u nás už nikdo nikdy souzen za verbální trestné činy.

„Lze-li v médiích hájit Banderovy zločiny proti lidskosti, může se vše.“

Stoniš dále připomněl zločiny, kterých se banderovci dopustili zejména na Židech a Polácích (zavražděni jimi ale byly i stovky Čechů – pozn. redakce).

„Relativizovat zločiny odporných zrůd, které ve jménu etnicky čisté Ukrajiny (především bez Židů a Poláků), byly schopny věšet malé děti na stromy, těhotným matkám zaživa vyřezávat plody z břicha a nahrazovat je například kamením, veřejně znásilňovat ženy, uřezávat jim prsa, vraždit civilisty, včetně starých lidí, dětí, vymýšlet ty nejhrůznější způsoby poprav a smát se u nich; to může jen skutečná duševní zrůda a mrzák, nijak se v podstatě nelišící od samotných strůjců oněch zločinů,“ neváhal popsat některé zrůdné činy, kterých se banderovci dopustili.

Na Stonišova slova reagoval třeba Robert Masarovič, předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny a občasný politický glosátor.

„I z daní lidu existující Forum 24 posouvá hranice myslitelného, akceptovatelného, pochopitelného. Parlamenty několika zemí v EU uznaná genocida Poláků, Čechů, Maďarů a Židů Ukrajinci v roce 1943 se minula akceptaci v této nechutné parodii na žurnalistiku. Další úrovní bude Odpusť nám, Hitlere, měl jsi pravdu? Skutečně musí daňový poplatník platit tyto duševní výhřezy? Popírání genocidy je u nás trestný čin. Bude stát konat stejně, jako u pomatených žvatlalů,“ ptá se Masarovič závěrem s odkazem na razantní postup orgánů činných v trestním řízení proti lidem, kteří byli obviněni a záhy potrestáni za propagaci totalitních režimů či obhajobu genocidy.

Také poslanec hnutí ANO Patrik Nacher vyzývá dotyčné orgány k aktivitě.

„Tak tak. A kde jsou v tomto případě – popírání genocidy – Policie ČR a kontroloři pravdy z Centra proti hybridním hrozbám Ministerstva vnitra?“

Ještě dále zašel asistent poslance SPD Jaroslava Foldyny. Ten na svém twitteru napsal podobně jako Masarovič, že po „Odpusť nám, Bandero“, může následovat už jen „Odpusť nám, Hitlere“.

„Je fascinující, s jakou lehkostí dokážou neomarxisté přeskakovat z jedné ideologie na druhou, a vždy si z ní spolehlivě vybrat to nejdestruktivnější,“ dodal ještě Walter Kraft, který ve svém dalším příspěvku zmínil i fašistické válečné zločiny na našem území a přirovnal je k těm banderovským.

„Předpokládám, že když bylo vraždění volyňských Čechů ‚heroickým odbojem proti genocidní nadvládě Moskvy‘, tak možná bylo heroickým odbojem proti genocidní nadvládě Moskvy i vypálení Lidic a Ležáků.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

strašné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 11.08.2023 11:45:51
český svět se v ric obrací. Jsem rád, že jsem stár.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…