To si vykládejte koňovi. Už si tě připravují na grilu, Babiši, říká drsně pravicový politik. A promlouvá o plánu Vladimíra Dlouhého

22.06.2015 12:08

ROZHOVOR. Vláda říká, že jejím základním bodem je ožebračit živnostníky, projektem, který je na vodě, který má velké množství nedostatků, u něhož dodnes nevíme, kolik bude stát daňové poplatníky, a co to přinese, říká zakladatel Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek k zavedení elektronické evidence tržeb. Zákon je podle něj tak špatný, že nemá smysl ho vylepšovat. „Snažíme se jim zatrhnout, aby prošel, to je jediná cesta,“ uvedl Rudolf Baránek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz a dodává, že příště musíme „levicovým hochům“ zabránit, aby vyhráli volby, protože budou mít pořád takové nápady.

To si vykládejte koňovi. Už si tě připravují na grilu, Babiši, říká drsně pravicový politik. A promlouvá o plánu Vladimíra Dlouhého
Foto: archiv
Popisek: Rudolf Baránek

Zákon o elektronické evidenci tržeb už je v parlamentu. Co říkáte tomu, že ho vláda navzdory velkému odporu živnostníků a opozice, která nevěří, že bude znamenat přínos do státní pokladny, stále prosazuje?

Vidím to pořád stejně. Dali jsme na stůl velké množství argumentů, proč by elektronická evidence tržeb neměla být zavedena, čtenáři Parlamentních listů naše názory znají. Vláda tím ukazuje svoji obrovskou slabost. Když politici současné vládní koalice nastoupili, měli řeči, velké myšlenky, jak změní svět, ale dneska řekne místopředseda hnutí ANO Jan Volný, že registrační pokladny musí poslanci schválit, protože to je základní bod této vlády. Co tím říkají? Základní bod vlády je ožebračit živnostníky, projektem, který je na vodě, který má velké množství nedostatků, u něhož dodnes nevíme, kolik bude stát daňové poplatníky, a co to přinese. Dokazují tím, že ve skutečnosti nemají žádné myšlenky. Dneska ve vládě probíhá jen souboj mezi ČSSD a ANO, premiér Bohuslav Sobotka nebo jiný ministr za sociální demokracii vystřelí nějakou částku, kterou chce pro svůj resort, ministr financí Andrej Babiš se brání, protože ty peníze evidentně nemá. Sociální demokraté dělají, že nevědí, že je nemá, protože sliboval, že je bude mít. A pak se považuje za velké vítězství, že schválili nějaký kompromis. Politika sociální demokracie vůči Babišovi je nesmírně mazaná, do přímého střetu s ním téměř nejdou, na to nemají vojsko, nebo si to myslí, ale připravují si ho jako na grilu, až lidi řeknou, proč je vlastně ministr financí, vždyť nemá peníze a neumí je ani vybrat.

Není to ale pravda, když se mu stále nedaří výběr daní, i když ekonomika po mnoha letech roste?

To v tomto momentě nechci hodnotit, říkám, jakou mají sociální demokraté taktiku. Proto ta obrovská zarputilost pár lidí k registračním pokladnám, oni si myslí, že jedou po rychlíkové trati politických myšlenek, ale přitom jedou po vedlejší trati a nevědí, že příští stanice je konečná. Prostě se mýlí. Probíhají teď různé konference o elektronické evidenci tržeb, jednu například pořádala Hospodářská komora, byl na ní i ministr financí Babiš a nějaký Ferda z Balkánu, který si tleskal, jak je to v Chorvatsku všechno nádherné, jak se tam vybírají daně a jak jsou lidi spokojení. Politici svolávají různé konference, kde se nic neřeší, stále neznáme, kolik zavedení elektronické evidence tržeb bude stát, jak mají některé věci promyšlené, připravené a komu ten velký kšeft dají. Pořád to posunují, aby v parlamentu mohli říkat, že proběhla na toto téma konference, a s kým vším zavedení EET projednali a kdo je podporuje.

Nemůže se ještě předloha během projednávání v parlamentu nějak změnit, aby byla pro živnostníky přijatelnější?

My už se nechceme bavit o podobě tohoto zákona. Jediným naším cílem musí být jim nedovolit, aby prošel. Je to prostě paskvil, který má obrovské množství chyb, naši lidi i odborníci z jiných asociací udělali rozbory. Ten zákon je špatný, má díry, je šit horkou jehlou, je vidět, že se neví, jak by to dopadlo, kdyby se spustil. Nás už nezajímají debaty o tom, jak ho vylepšit, to nepřipadá v úvahu. Snažíme se jim zatrhnout, aby prošel, to je jediná cesta. Řekl bych, že je až drzé, že s takovým materiálem se chtějí pustit proti živnostníkům. Prostě pokud ODS, TOP 09 a skupina deseti poslanců, které vede Marek Černoch z Úsvitu, dodrží, co jsme domluvili, je šance. Nemá cenu se přizpůsobit té hře, že v zákoně vylepšíme tu a tu větu, to je loutková hra. Jeden z našich členů, který byl na konferenci Hospodářské komory, nazval trapnou ideologickou šaškárnou to, co předváděl chorvatský ministr, jak reagoval Andrej Babiš, jak už dneska prezident komory Vladimír Dlouhý, který se dal nejdřív výrazně na stranu Babiše, byl najednou diplomatický a nic k tomu neřekl. Chtěl bych jim vzkázat jednu věc: je to vysoce politická záležitost. Garantuju jim, že pokud zákon protlačí, tak strany, které ho podpoří, budou mít znatelný úbytek voličů. To jim malí soukromníci a jejich rodiny nikdy neodpustí. Ale myslím, že jim už neodpustí, i kdyby boj o prosazení zákona prohráli. Vladimír Dlouhý si plete pojmy, pokud jde o Hospodářskou komoru. Byl jsem jedním z těch, kteří před 24 lety protlačili u premiérů federální a české vlády pánů Mariána Čalfy a Petra Pitharta Hospodářskou komoru, byl jsem jedním ze stěžejních lidí, kdo to protlačil dokonce s povinným členstvím, které vydrželo jen chvilku, než ho Václav Klaus na podzim 1992 zrušil novelou zákona. Zlikvidovali jsme Československou obchodní a průmyslovou komoru prolezlou estébáky a vznikl zákon o Hospodářské a agrární komoře. Mým základním argumentem pro odůvodňování role komory byl, že komora je váženou služkou pro podnikatele. A dneska chce Hospodářská komora dělat politiku. Proč? Protože Vladimír Dlouhý znovu plánuje kandidovat na prezidenta, funkce prezidenta komory je pro něj taková tříletá prezidentská kampaň. Ale protože se výrazně zastal EET, ztratí hlasy, i když už dneska údajně v této věci lavíruje. Na konferenci už to byl zase pan Dlouhý-Opatrný, jak ho znám z 90. let.

Spojuje se Strana soukromníků v boji proti zavedení elektronické evidence tržeb i s organizacemi zastupujícími živnostníky a malé podnikatele?

Vyzval jsem asociace, ony se ozývají, jednáme, asi 80 procent jich je proti zavedení EET, i když jsou mezi nimi i ti, na které by povinnost v první vlně nespadla. Ale je to jen první krok, v budoucnu se má elektronická evidence tržeb rozšířit na další. Levice a velkoprůmysl a různé další kruhy si chtějí osedlat poslední svobodné lidi, a to jsou soukromníci. Máme obrovskou spoustu problémů vůbec přežít, ale jsme svobodní. Socialistům to vždycky vadilo a velkoprůmyslu to také vadí. A vadí nám i další věc: jde o obrovský sběr dat proti nám. U nás přece nikdo nemůže věřit, že údaje o živnostnících na ministerstvu financí uschovají tak, že je nikdo nevyužije. To ať vykládají koňovi. Tady všichni zneužijí všechno. Musíme jim v tom prostě zabránit. Vzkazuji politikům, že strany, které budou tento nesmysl prosazovat, budou mít úbytek voličů. Půjde o statisíce lidí. A asociace, které zavedení elektronické evidence tržeb halasně podpořily včetně Hospodářské komory, budou mít také úbytek členů. V těch organizacích dojde k velkému pnutí, pokud zákon projde. Už teď to v nich vře, jejich předsedové to sami přiznávají. Věříme, že ODS, TOP 09 a lidé kolem Marka Černocha, to znamená Úsvit odtržený od Okamury, a dokonce i jednotliví poslanci v sociální demokracii a ANO, kteří přemýšlejí, jak to udělat a co by to pro ně znamenalo, kdyby zákon nepodpořili, se zachovají podle svého svědomí. Ani u lidovců není zdaleka rozhodnuto, že do toho půjdou a EET podpoří. Prostě je to zlomová chvíle, elektronická evidence tržeb je mor, kterému musíme zabránit. Ve třetím čtení to bude v Poslanecké sněmovně velký boj. Nebezpečné je to, že Andrej Babiš do toho dal kus své prestiže. Když prohraje, bude to pro něj velká rána. Našponoval ten luk hodně, vyvolal tím odpor, a když boj o EET prohraje, bude to pro něj velká potupa. Proto víme, jak těžký souboj to bude.

Věříte, že se zákon podaří zablokovat ve třetím čtení? Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že si je jist, že elektronická evidence tržeb neprojde.

Já jsem s mnoha politiky jednal, takže také hodně věřím, že se nám to podaří, ale bude to šílená mela. Uvidíte, jak levice bude zuřit, a co se všechno bude dít. Oni jsou snad opravdu přesvědčeni, že u malých živnostníků jsou ty peníze, které jim ve státní pokladně chybí. A vůbec jim nevadí, kolik jim utíká dividend z republiky, neříkají, jak platí daně velcí podnikatelé. Nemám nic proti velkým podnikatelům, obdivuji každého, kdo dokáže dát dohromady velkou firmu. Ale není přece možné postavit to tak, že se dehonestují ti malí. Zavedení elektronické evidence tržeb je přece uznání kolektivní viny. Oni říkají, že jsme zloději, a ještě mají podporu prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka, který tvrdí, kolik je v této oblasti peněz. Přitom zastupuje Vítkovice a nevím, koho všeho. A do toho se ještě zapojuje šéf odborů Josef Středula. To je až třídní boj. Ale neskončí tím, že zákon neprojde. Musíme udělat hodně proto, aby tito levicoví hoši příští volby nevyhráli, protože oni budou mít pořád takové nápady. Co je třeba plošný zákaz kouření? To je obrovská buzerace. Teď nějaká náměstkyně ministra zdravotnictví na argument, že podnikatelé přece investovali do oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor, prohlásila, že jí to nezajímá, že museli počítat s tím, že jednou k zákazu kouření dojde. Ji, která má státní plat z našich daní, to nezajímá! Na podnikatele kašle! Tuto soudružku a jí podobné musíme zlikvidovat volbami. Když budou mít možnost o nás pořád rozhodovat, tak budeme mít pořád takové problémy. My teď s nasazením všech sil třeba zabráníme elektronické evidenci tržeb, ale oni na nás vymyslí miliony jiných věcí, jen proto, aby si nás osedlali, abychom byli na špagátu.

Myslíte si, že to je hlavní motiv, a ne těch pár korun, které možná, a není to tak jisté, díky elektronické evidenci tržeb ministerstvo financí vybere navíc?

To je hlavní motiv. To je tradiční politika socialistů ve spolupráci s velkým průmyslem. Sociální demokraté nikdy neměli postavenu svoji politiku na dělnické třídě a živnostnících. Sice získají hlasy zvyšováním důchodů apod. , ale vždycky spolupracovali – i za první republiky – s velkým průmyslem. Je omyl, když si někdo myslí, že velký průmysl a pravice patří k sobě. Levice nám chce krok po kroku vzít svobodu, aby byl každý závislý na státu, někdo v dávkách, důchodech, rodinných přídavcích, a někdo tím, že o něm budou všechno vědět a budou ho moci kdykoli kontrolovat a buzerovat. A on bude vůči eráru hodný, aby mohl nějak přežít. Teď probíhá zásadní boj o svobodu jednotlivce. Přece jsme ty gaunery Jakeše a Husáka nesvrhli pro to, aby přišli další, kteří se budou jen jinak jmenovat, kteří pochopili, že se doba posunula, že budou muset dělat totéž jinými metodami.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…