Toflův gang jde do vězení. Neprokázali mu ale, že byl organizovaný

28.02.2014 19:08

Brněnský krajský soud v pátek poslal jedenáct členů takzvaného Toflova gangu, který podle obžaloby vydíral podnikatele, na tři až devět let do vězení. Část z nich dostala vysoké pokuty. Soud ovšem dospěl k závěru, že se po právní stránce nepodařilo prokázat, že skupina obžalovaných, mezi kterými bylo několik bývalých policistů, byla skutečně organizovaným gangem. Tvrdil to státní zástupce Martin Brzobohatý. Verdikt není pravomocný.

Toflův gang jde do vězení. Neprokázali mu ale, že byl organizovaný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Část odsouzených se odvolala k Vrchnímu soudu v Olomouci. Soudce Miloš Žďárský zdůraznil, že hlavní postavou kauzy byl expolicista Michal Tofl. V roce 2010 jej zastřelili. Pokud by žil, patřil by asi k hlavním odsouzeným.

Tofla by soud uznal vinným ve 12 z 20 bodů obžaloby

Nejvyšší trest dostal bývalý policista Miloš Almásy, který údajně s Toflem vydírání organizoval. Soud Almásyho poslal na devět let vězení a udělil mu pokutu 1,2 milionu korun. Osm let vězení a 600.000 korun pokuty dostal expolicista Eduard Slanina. Sedm let ve vězení by měl strávit Radoslav Petr. Pro nedostatek důkazů byli zproštěni viny Rudolf Setvák a Eduard Polák.

Proces byl rozložen na 59 soudních jednání. Soud při něm k 20 bodům obžaloby vyslechl bezmála 180 svědků. „Že nejsou důkazy o existenci Toflova gangu, to neznamená, že Tofl trestnou činnost nepáchal. Pokud by stanul před soudem, tak by byl s velmi vysokou mírou pravděpodobnosti uznán vinným ve 12 bodech obžaloby. Z našeho pohledu to byla osoba nejvýznamnější," uvedl soudce. Zdůraznil, že členové gangu se coby policisté či bývalí policisté snížili pod úroveň lidí, jejichž trestnou činnost ve službě vyšetřovali. Většina z nich vinu popírá.

Podle soudce chybělo svědectví anebo odposlechy obžalovaných

Státní zástupce Martin Brzobohatý navrhoval obžalovaným podstatně vyšší tresty. Podle něj by měli strávit mnozí z nich za mřížemi až o pět let více. Žalobce ale odkazoval na to, že údajná skupina byla zločineckou organizací. Soud mu nedal za pravdu. Žďárský k tomu ČTK řekl, že scházely další podpůrné důkazy; svědectví anebo policejní odposlechy obžalovaných.

Podle spisu se skupina dopustila 20 vydírání zahrnujících i úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, zločinného spolčení, návodu na ublížení na zdraví, loupeže, podplácení a účasti v organizované zločinecké skupině. Na vydírání prý vydělala miliony. Odhalena byla po 12 letech. Odsouzení si na podnikatele vymysleli obvinění a následně mu nabídli, že jeho kauzu nechají zahladit, pokud za to ovšem zaplatí.

Gang hrozil vraždami i únosy dětí

Mezi vydíranými byl dnes už bývalý senátor z Blanenska za ODS Vlastimil Sehnal. Obžaloba uvádí, že gang hrozil obětem vraždami i únosy dětí. Pouze Almásy vinu částečně přiznává s tím, že poskytoval nestandardní právní poradenství, při něm ale prý nikdy nepoužíval výhrůžek nebo dokonce jakéhokoli násilí.

Před soudem by stanul také Tofl. V červnu 2010 ho ale vrazi zastřelili v Brně-Žebětíně před jeho domem. Vraždu si objednal kvůli finančním sporům s ním podnikatel Petr Pavel Bezděkovský. Po zatčení spáchal ve vězení sebevraždu. Za zastřelení Tofla poslal loni v říjnu Krajský soud v Brně na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…