Tohle je konec české demokracie, pronesl Milan Chovanec u Moravce. A Jan Ruml se přidal...

01.11.2015 13:11

Tohle je konec české demokracie. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) pronesl tato hrozivá slova, když zjistil, že se policisté mnohdy bojí více Generální inspekce bezpečnostních sborů než násilníků na ulicích. Raději proti násilníkům s noži nebudou zasahovat. A to je podle Chovance děsivé. Došlo také na uprchlickou krizi, k níž se vyjádřil i exministr vnitra Jan Ruml. Pokud se lidé bojí uprchlíků, mají prý strach sami ze sebe. A Zeman s Klausem tento strach ještě přiživují.

Tohle je konec české demokracie, pronesl Milan Chovanec u Moravce. A Jan Ruml se přidal...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli ministr vnitra Milan Chovanec a jeden z jeho předchůdců ve funkci, Jan Ruml. Řešili spolu uprchlickou krizi, obnovování plotů v Evropě, ale i stav české policie. Došlo také na kauzu olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), v níž se ukázalo, že se do korupčního jednání zapojují zřejmě i někteří strážci zákona. O propojení politiků s policisty v Česku je přesvědčeno 80 procent české společnosti. Ukázal to průzkum agentury TNS Aisa pro českou televizi.

Další průzkum od téže agentury ale přinesl poznatek, že většina občanů důvěřuje práci policie. „Tohle je divné a vypovídá to leccos o práci té agentury,“ podivoval se Ruml. „Jak můžete na jedné straně tvrdit, že důvěřujete policii, ale na druhé straně říkat, že jsou policisté propojeni s podnikateli a policisty,“ kroutil hlavou Ruml.

Policisté se bojí GIBS více než agresorů z ulice

Probíhá v Česku „válka policajtů“ mezi Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a Generální inspekcí bezpečnostních sborů? „Já doufám, že ne,“ konstatoval Chovanec. O práci GIBS se ale zajímal. „Došlo to tak daleko, že policisté se dnes bojí více GIBS než třeba útočníka s nožem, protože se obávají, že budou vysvlečeni z uniformy a přijdou o výsluhy,“ pokračoval v popisu situace člen vlády. Stav v policii je třeba zhodnotit a případně rychle zjednat nápravu.

Ruml se domnívá, že v české policii panuje nedůvěra, máme tu ÚOOZ, GIBS, ale třeba i tzv. Kobru. Mimochodem, já vůbec nevím, kdo tu Kobru zaštiťuje, jestli vy,“ obrátil se na Chovance, „nebo ministr financí či kdo,“ podivoval se. Dosud se podle jeho názoru nepodařilo ustavit nezávislý orgán na kontrolu policie. „Z tohoto pohledu GIBS nenaplnila naše očekávání,“ řekl jasně. Podobně špatně to podle Rumla dopadne i s chystaným protikorupčním speciálem na státním zastupitelství.

Chovanec mu dal za pravdu, politici si sami z ruky vyrazili nástroje, s nimiž bylo možné kontrolovat činnost či nečinnost policie. Současně však po politicích chceme, aby nesli odpovědnost za fungování policie, takže tu je problém. „Já nemohu přijmout fakt, že se policista na ulicích více bojí člena GIBS než útočníka s nožem. Jestli my nebudeme řešit zločiny na ulici a necháme občany v obavách, tak demokracie končí,“ pronesl varovná slova člen vlády a první místopředseda ČSSD.  

Ruml nabídl symbolické řešení tohoto problému. „Kontrola tu prostě není dobře vymyšlena a nastavena. Pokud se ukáže, že je GIBS propojena s olomouckou kauzou, tak by měla okamžitě skončit,“ zaznělo z úst hosta. Jestliže chceme funkční GIBS, tak v něm musejí působit noví lidé nezatížení minulostí. Chovanec doplnil, že by uvítal návrat kontroly policie pod ministra vnitra, ale nechce to říkat příliš často, aby se nezdálo, že si chce jako ministr uzurpovat některé pravomoci. „Ale mám-li tu policii řídit, tak k tomu musím mít určité nástroje,“ zdůrazňoval.

Překročil jste čáru...

Ve druhé polovině diskuse hosté debatovali o kauze hejtmana Rozbořila, po kterém ČSSD chce, aby odstoupil z funkce. Ministr Chovanec hejtmanovi navíc doporučil, aby zveřejnil část informací z vyšetřovacího spisu a očistil se. Ruml si neodpustil kritickou poznámku: „Tady jsme překročili čáru, tohle nemůžete chtít,“ konstatoval.

Pánové se shodli na tom, že Rozbořil je z hlediska zákona nevinný, dokud se neprokáže opak, v politice ale platí jiná pravidla. Hejtman Rozbořil by měl odstoupit, a pokud bude očištěn, může se do politiky vrátit. Otázkou je, zda by se mu to po této kauze podařilo.

Ruml v obecné rovině dodal, že možná existuje propojení mezi krajskými politiky a krajskými šéfy policie. Pokud to tak je, je třeba to řešit. Chovanec se hejtmanů i policie zastal. Ministr se domnívá, že takovýto obecný soud není pravdivý. Hejtmani i policisté pracují poctivě, a pokud se ukážou nějaká pochybení, je třeba je prošetřit a potrestat. Současně platí, že by měl mít policejní prezident možnost výrazněji řídit policii v jednotlivých krajích. Chovanec chce v tomto smyslu změnit zákon a Ruml ho jednoznačně podpořil. „Z centra na některé lidi do krajů prostě není vidět a tady vznikají ty problémy,“ konstatoval exministr.

Chovanec: OSN nás kritizuje, ale...

Stranou pozornosti hostů nezůstala ani uprchlická krize. „Uvědomte si, že je válka v Libyi, Sýrii, Iráku, je válka na východě Ukrajiny, a ti lidé, kteří tady žijí, okamžitě získávají o válkách informace a mají strach. Část politiků tento strach ještě živí, to jsou třeba Zeman a Klaus, a část lidí má strach tak trochu i sami ze sebe... Lidé také mají špatné svědomí, protože vědí, že by uprchlíkům měli pomoci. A když se stydí, tak se sdružují do různých skupin a dotvářejí tu atmosféru,“ vstoupil do tématu razantně Ruml.

Ministr vnitra Chovanec se vrátil ke kritice Česka z pera OSN. „Pokud nás OSN kritizuje, je třeba veřejnosti říci, že OSN docházejí peníze na potravinovou pomoc a místo toho, aby požádala organizace o další peníze, snížila uprchlíkům potravinové příděly. Pak je logické, že se ti lidé z táborů zvednou a jdou do Evropy. Tady je třeba každému měřit stejným metrem,“ zdůrazňoval člen vlády.

Ve vysílání se také objevila reportáž z jedné základní školy v Hradci Králové, kde se česky učí dívka původem ze Sýrie, která utekla právě před válkou. Ve stejné škole jsou také děti z Ukrajiny, jež také s rodiči prchly před válkou. Tyto případy ukazují, proč vlastně dochází k uprchlické krizi a jak se daří lidem sužovaným válkou v Česku pomáhat.

Ruml zavzpomínal na devadesátá léta, kdy jako politik řešil příliv tisíců uprchlíků z Balkánu. Tehdy jsme to zvládli, protože tu byl určitý étos z roku 1989,“ podotkl. Nelze to sice srovnávat s dnešní migrační vlnou, která je mnohonásobně větší, ale stejně bychom se měli naučit to zvládnout. Myslet si, že nás zachrání vystoupení z EU, je pode Rumla nesmysl.

Chovanec ovšem dodal, že uprchlíci u nás prostě nechtějí zůstat a vláda je rozhodně nehodlá držet za nohu.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…