Tohle může hodně zamotat volby ve Francii. Na favorita Fillona vyhrabali špínu a už po něm jdou prokurátoři

25.01.2017 20:21

Francouzští státní zástupci mohou ovlivnit nadcházející tamější prezidentské volby. Průzkumy naznačovaly, že se v květnu ve druhém kole pravděpodobně utkají kandidát pravice Francoise Fillon a kandidátka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. Tak to alespoň bylo až donedávna. Státní zástupci si chtějí prověřit, zda Fillonova manželka nepobírala plat asistentky expremiéra Fillona, ačkoli jeho asistentkou fakticky nikdy nebyla.

Tohle může hodně zamotat volby ve Francii. Na favorita Fillona vyhrabali špínu a už po něm jdou prokurátoři
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Satirický týdeník Le Canard enchaîné přinesl informace o tom, že Francoise Fillon coby premiér zaměstnával jako svou asistentku i svou choť. Jenže mu měla dělat asistentku jen na oko, takže manželé údajně zneužili finanční prostředky francouzských daňových poplatníků. Informace satirického týdeníku teď předběžně prošetřují francouzští státní zástupci.

Agentura Reuters k tomu dodává, že mezi francouzskými poslanci je poměrně běžnou praxí, že ve své kanceláři zaměstnávají své příbuzné, a dokonce i milenky, ale případ Fillonových je přece jen specifický. Manželka expremiéra je původem Britka a skandál skutečně může ohrozit Fillonovy prezidentské ambice.

Celý článek agentury Reuters naleznete zde.

Bez šancí na postup do druhého kola v prezidentských volbách není ani levostředový nezávislý Emmanuel Macron. I ten by mohl postoupit do druhého kola, kde by se teoreticky mohl utkat s Marine Le Penovou, a Fillon by tak přišel zkrátka. Voliči jsou momentálně vůči tradičním politickým elitám značně kritičtí a skandál by teoreticky mohl politického matadora Fillona pohřbít. Své choti měl z eráru údajně vyplatit až 600 tisíc euro za práci, kterou neodváděla. Fillonův tým nařčení důrazně odmítl a vydal tiskovou zprávu, podle které Fillonova choť pro svého muže práci odváděla, jen si přála stát co nejvíce v pozadí, mimo zájem médií, neboť je skromná.

Marine Le Penová, která často kritizuje zavedené politiky, prý tentokrát až nápadně mlčí. Reuters k dokreslení celé situace dodává, že Národní Fronta také čelí vyšetřování kvůli podezřelému zaměstnávání asistentů poslanců Národní fronty v Evropském parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…