Tohle není žádné příměří. John Kerry se rozčílil nad situací v Aleppu

27.09.2016 17:59

Zatímco syrské město Aleppo čelí obrovskému náporu ze strany vládní armády podporované Ruskem, která plánuje velkou pozemní ofenzívu, diplomacie stojí. USA tvrdí, že Sýrie s Ruskem zabíjejí civilisty, ty se však vůči těmto nařčením vymezují. Ministr zahraničí John Kerry však stále doufá, že se půjde s Rusy dohodnout. Informuje agentura Reuters.

Tohle není žádné příměří. John Kerry se rozčílil nad situací v Aleppu
Foto: Archiv TN
Popisek: V ulicích Aleppa

Kerry stále obhajuje diplomatický přístup k řešení syrského konfliktu, zdá se však, že jeho hlas zůstane nevyslyšen. Politik přesto upozorňuje, že právě kvůli tomu, že ustal dialog mezi velmocemi, došlo k porušení příměří a Sýrie s Ruskem mají volnou ruku jednat, jak uznají za vhodné.

V Aleppu mezitím docházejí veškeré suroviny včetně lékařských potřeb i personálu a město se nachází pod tvrdým útokem ze strany vládních sil, které údajně používají mnohem silnější výbušniny než dříve.

„Příčinou toho, co se v Aleppu děje, je ruská touha dosáhnout vojenského vítězství,“ uvedl Kerry. „Není tam žádné příměří a my se s nimi nebavíme. A co se děje? To místo je na pokraji naprostého zničení. To není žádný výmysl, to je fakt.“

Ve městě podle dostupných dat zůstává zhruba 250 tisíc obyvatel, kteří nemají jak uprchnout, protože je celá oblast v obležení.

USA přitom na půdě OSN označily ruské bombardování za „barbarské“ a obvinily Rusko z toho, že v Aleppu zabíjí „civilisty, lékařský personál a humanitární pracovníky“. Moskva však tvrdí, že jejím cílem jsou pouze ozbrojenci. Internetem přitom kolují videa, která ukazují zkázu, již Rusko se syrskou armádou údajně napáchaly.

„Je to pořád stejné. Zvláště v noci, kdy nálety zintenzivní, se to stává násilnějším a dochází k použití všech druhů zbraní, fosforu, napalmu, tříštivých bomb,“ řekl Bebars Mišal, člen civilní obrany v rebely ovládané části Aleppa.

„Teď jen letí vrtulník a jen bůh ví, kam shodí bombu. Bůh ví, která budova spadne,“ dodal. „Všichni se bojí... Nemohou vyjít ven. Nevědí, co dělat, ani kam jít.“

A mezitím se syrské vládní jednotky připravují na největší ofenzívu, kterou Aleppo zatím zažilo. Té předcházela na čtyř frontách rozběhnutá vojenská akce. Na pomoc přijede i elitní jednotka iráckých milic, která do Aleppa vjede s obrněnými vozy a tanky.

„Pracují na tom, aby rozšířili jakoukoliv mezeru v naší obraně, které se jim podařilo dosáhnout,“ poznamenal jeden z rebelů. „Hodně také používají vrtulníky a barelové bomby,“ dodal.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…