Tohle nesmí vyjít! Jediný správný názor v New York Times?! Kamberský varuje

20.06.2020 7:58

Šéf názorové rubriky listu New York Times (NYT) James Bennet pod tlakem rezignoval. Stalo se tak poté, co nechal vyjít komentář senátora USA, v němž podporoval postoje prezidenta Donalda Trumpa. „V New York Times se objevil mor jediného správného názoru, jenž může brzy dorazit i do Evropy,“ upozorňuje komentátor Lidových novin Petr Kamberský.

Tohle nesmí vyjít! Jediný správný názor v New York Times?! Kamberský varuje
Foto: Repro ČT24
Popisek: Šéfkomentátor LN Petr Kamberský

Zmíněný komentář napsal republikánský senátor Tom Cotton, jehož text měl nadpis Pošlete jednotky!, a podtitul Národ potřebuje obnovit pořádek. Armáda je připravena. „Chlívek vůbec nepochybuje, že kdyby v Česku dlouhé týdny trvaly protesty spojené s rabováním, pro zásah armády by se vyslovila většina zdejší populace,“ míní Kamberský.

Černošští novináři v NYT však konstatovali, že tento komentář je výzvou k násilí a ohrožuje je na životech, proti článku vznikla petice a proti vedoucímu názorové rubriky Bennetovi podepsalo přes 1000 zaměstnanců. „Vydavatel, pan Arthur Gregg Sulzberger, jenž původně publikaci hájil, byl donucen otočit a Benneta obětovat,“ dodívá komentátor.

Anketa

Máte pochopení pro demonstrace za práva černochů v USA?

4%
96%
hlasovalo: 19364 lidí
A tady to právě začíná být zajímavé pro našince: „Názor, jenž je čtenářům a zejména redakci hrubě nelibý, nesmí vyjít. A to je čistá hrůza: ztrácí se jakákoli diskuse odlišných pohledů, mizí společný jazyk. Jen si obě strany sporů budou navzájem pokřikovat uvnitř své vlastní bubliny. Snaha vedení NYT vykročit z této ‚echochamber‘ tvrdě narazila na nezlomný aktivismus uvědomělých (woke) redaktorů,“ glosuje dění Kamberský.

U nás zatím není tak špatně – v novinách si stále můžete o romsko-bílém soužití přečíst názory jak Tomáše Tožičky, tak Stanislava Křečka; kroky Donalda Trumpa komentuje jak Roman Joch, tak Ondřej Malý; své postoje zde prezentují poslanci všech možných stran: naposledy paní Pekarová Adamová z TOP 09 a pan Skopeček z ODS. „Otázkou je, jak dlouho nám to vydrží a kdy uvědomělá žurnalistika začne převládat i v Česku,“ píše Kamberský závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…