Tohle nevypadá dobře. Bosenské Sarajevo je prý zaplaveno migranty

23.05.2018 13:07

Podle informací rakouského deníku Kronen Zeitung může Evropa v příštích týdnech čelit další migrační vlně. Už nyní prý migranti zaplavují jihovýchodní Evropu.

Tohle nevypadá dobře. Bosenské Sarajevo je prý zaplaveno migranty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čekající na oběd

„Představte si, že si dnes večer stovky uprchlíků rozestaví své stany na vídeňském Náměstí hrdinů. A to je právě to, co se nyní děje v bosenském Sarajevu, kam přicházejí po nové balkánské trase. Za 200 eur jsou převedeni přes hranici mezi Řeckem a Albánií, za dalších 100 eur se dostanou do Černé Hory a 50 dalších eur je dostane do Bosny. „Přicházejí doslova ze všech stran,“ cituje rakouský deník bosenská média.

Podle bosenských úřadů se nyní po nové balkánské stezce vydalo nejméně 50 000 uprchlíků. „Přeplněné země na Balkánském poloostrově vůbec nevědí, co si s takovým počtem lidí mají počít. Mezitím přijíždí na lodích přes Středozemní moře stále více migrantů také do Řecka, Španělska a Itálie. Od ledna u břehů těchto tří zemí přistálo téměř 24 000 lidí. To je sice o mnoho méně než před dvěma lety, ale jejich počet podle příhraniční agentury EU Frontex stále roste.

Celý text v němčině je ZDE.

V další pasáži vyzývá nejčtenější rakouský deník kancléře Sebastiana Kurze, aby se postaral o uzavření trasy přes Středozemní moře. „Kancléř se před rokem chlubil tím, že tuto trasu uzavře, stejně jako se mu to podařilo v případě balkánské trasy. Na náš dotaz odpověděl, že potírání ilegální migrace patří i nadále mezi vládní priority. Dále řekl, že bude zapotřebí změnit kompletně celý systém, v rámci kterého by migranti byli navráceni z vnějších hranic zpět do svých mateřských zemí.“

Předseda opozičních socialistů Christian Kern kancléři oponuje a tvrdí, že takový rozsáhlý politický projekt musí být koordinován s evropskými partnery. „Vláda musí na řešení pracovat na evropské úrovni. Tedy využít repatriační dohody,“ píše Kronen Zeitung s tím, že mezitím rostou počty migrantů i počty těch, kteří se utopí v moři. Za pět měsíců letošního roku to je podle oficiálních statistik již přes šest set lidí.

„Evropská unie by měla do letošního června představit změny v Dublinské dohodě, podle které se mají vyřizovat žádosti o azyl v těch zemích, kam vstoupí migranti nejdříve. To však přispělo ke zhrouceni vnějších hranic mnoha zemí. A to nejenom v důsledku migrační vlny, která se přelila přes kontinent v roce 2015. Na stole je stále i varianta solidárního přerozdělování uprchlíků a také pokuty pro země, které se jimi (novými pravidly; pozn. red.) nechtějí řídit.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…