Tohle se ze Sýrie z médií nedozvíte. Islámský stát předvedl v Sýrii revoluci ve využití techniky

19.01.2018 22:05

Bezpečnostní expert Jaroslav Štefec se zamyslel nad novými horizonty islamistického terorismu. Hovořil o útoku bezpilotních letounů na základnu ruského letectva Hmeimim v Sýrii.

Tohle se ze Sýrie z médií nedozvíte. Islámský stát předvedl v Sýrii revoluci ve využití techniky
Foto: Facebook
Popisek: Jaroslav Štefec

Štefec v souvislosti s útokem na základnu ruského letectva Hmeimim v Sýrii věří, že si lidé odpovědní za činnost českých bezpečnostních služeb a za připravenost armády a policie uvědomují důsledky činu. 

„Stejně jako příchod bombardovacího letectva během první světové války zásadně ovlivnil charakter vedení bojové činnosti a přenesl válečná utrpení z fronty do hlubokého týlu, znamená tento útok kvalitativní skok ve schopnostech teroristů z tzv. Islámského státu provádět kdekoliv na světě zákeřné vzdušné útoky na libovolné cíle. Od sportovních utkání, koncertů pod širým nebem a dalších míst shromáždění velkého množství lidí po prvky kritické infrastruktury, jako jsou rozvodny elektrické energie, čerpací stanice plynu, vodárny, letiště či jaderné elektrárny,“ poznamenal Štefec.

Podle jeho slov schopnost teroristů zabíjet lidi ze vzduchu pomocí přesně navigovaných bezpilotních letounů mimo jiné také zásadním způsobem znehodnocuje pozemní protiteroristická opatření, počínaje kontrolními rámy, systémy rozpoznávání obličejů a betonovými zábranami proti vozidlům, a konče ozbrojenými vojáky a policisty v ulicích.

Původní text ZDE.

Jak dodal, naše armáda a bezpečnostní složky musí s touto konkrétní hrozbou velmi rychle začít reálně počítat a hledat cesty, jak jí efektivně čelit. „Teroristé určitě ‚neusnou na vavřínech‘, ale budou zlepšovat jak konstrukci bezpilotních letounů, tak technologii jejich ovládání a navádění, případně konstrukci a účinnost výbušných prvků. Nebo zásobníků se sarinem, sporami antraxu, případně radioaktivními látkami. Tyto technologie a jejich produkty pak mohou prostřednictvím již existujících distribučních sítí šířit na libovolná místa v Evropě i jinde ve světě,“ dodal Štefec.

„V Sýrii je možné bezpilotní letadla bezpečně sestřelit nebo navést na zem. Ruská, syrská, americká nebo turecká armáda mají dostatek prostředků pro jejich detekci, převzetí pod kontrolu nebo likvidaci ve vzduchu. Bránit však před nimi například hřiště, stadiony nebo městské čtvrti evropských nebo amerických měst s vysokou koncentrací obyvatelstva je prakticky nemožné,“ uzavřel Štefec se slovy, že teroristé přitom nemusí používat pouze bezpilotní prostředky speciální konstrukce, zneužít lze i drony. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…