Tohle si v ČT někdo odskáče: Podívejte se na FOTO

31.08.2016 10:07

Diváci České televize mohli ze středečního ranního vysílání získat dojem, že Islámský stát, o němž se stále píše, jak prohrává a oslabuje, zcela nečekaně dobyl Washington. Z obrazovky na ně totiž shlížel „velitel a propagandista IS“, který měl na sobě generálskou uniformu americké armády se čtyřmi hvězdičkami, a svět oslovoval z tiskového střediska amerického ministerstva obrany, Pentagonu.

Tohle si v ČT někdo odskáče: Podívejte se na FOTO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Česká televize ve středečním ranním vysílání představila divákům čtyřhvězdičkového amerického generála, řečnícího na tiskové konferenci ve washingtonském Pentagonu.

Po chvilce jeho řečnění ovšem naskočil pod jeho tváří titulek, z něhož se ohromení diváci následně dozvěděli, že sledují vrcholného vojensko-politického činitele Islámského státu. Doslova jej titulek představil jako „Abú Muhammad Adnání, velitel a propagandista IS“.

Anketa

Která politická strana se dle vás nejrozumněji staví k otázce migrace?

1%
5%
11%
1%
0%
61%
0%
0%
0%
2%
1%
hlasovalo: 19513 lidí

Vystoupení propagandisty Adnáního na tiskové konferenci ve Washingtonu působí o to pikantněji, že dnes všechny světové deníky píší o tom, že velitel Islámského státu tohoto jména byl zabit spojeneckými vojsky v syrském Aleppu.

Tento přešlap působí trapně zejména v kontextu zaznívajících názorů, že za vznikem Islámského státu stojí administrativa současného amerického prezidenta Obamy. Podobné názory vyjádřil například i Donald Trump, republikánský kandidát na příštího prezidenta USA.

Podobné příběhy „nepovedených titulků“ médii kolují často. Americký prezident Barack Obama byl kdysi na jedné z amerických zpravodajských stanic vinou překlepu prezentován jako „Osama“, což je americká výslovnost jména Usáma, tradičně spojovaného s teroristou bin Ládinem.

I České televizi se občas podobná věc podaří. Největší skandál v tomto směru vznikl v únoru 2015 v reportáži z války na Ukrajině. Tehdy ČT v reportáži představila vojáka ukrajinské armády a bojovníka povstalců. Problém byl v tom, že se zcela zjevně jednalo o stejnou osobu. Na kritiku ČT reagovala vysvětlením, že se jednalo o nepozornost při odbavování titulků, a novinář Pavel Šafr se následně rozohnil na zpochybňovače věrohodnosti ČT a vysvětlil, komu to nahrává.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…